Prijava

Vaša prijava

Otvorene su prijave za Nagradu Europske unije za ekološku proizvodnju 2024.


Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije objavila je poziv na podnošenje prijava za treće po redu Nagrade Europske unije za ekološku proizvodnju. Ovim se nagradama odaje priznanje različitim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu i njihovim inovativnim, održivim i inspirativnim projektima koji stvaraju stvarnu dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju hrane u EU-u.

Nagrade za ekološku proizvodnju prvi su primjer ekoloških nagrada na razini EU-a, a osmišljene su u okviru Akcijskog plana za ekološku proizvodnju koji je Europska komisija predstavila 2021. godine. Akcijski plan se sastoji od 23 mjere, a jedan od njegovih glavnih ciljeva je da do 2030. godine 25 % poljoprivrednog zemljišta Unije bude u okviru ekološkog uzgoja. Planom se želi potaknuti ekološka proizvodnja odnosno potražnja potrošača za ekološkim proizvodima što, među ostalim, zahtijeva veću svijest javnosti o značajkama i koristima ekološke proizvodnje; upravo je to jedna od uloga ovih nagrada za izvrsnost u vrijednosnom lancu ekoloških proizvoda. Kako navodi Komisija, povećanje ekološke proizvodnje doprinosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva i pesticida te pozitivno utječe na bioraznolikost, okoliš i klimu, dugoročnu plodnost tla te na dobrobit ljudi i životinja; zbog toga je ono ključno za ostvarenje ciljeva Plana.

Građani EU-a sve više cijene ekološke proizvode, što je vidljivo u porastu prometa trgovine na malo ekološkim proizvodima za 128 % u posljednjih 10 godina. Daljnji rast povjerenja potrošača u takve proizvode i potražnja za njima, ključni su za poticanje poljoprivrednika za prelazak na ekološku proizvodnju.

Program nagrađivanja za ekološku proizvodnju sastoji se od osam nagrada u sedam kategorija:

  • najbolji ekološki poljoprivrednik i poljoprivrednica
  • najbolja organska regija
  • najbolji organski grad
  • najbolji organski bio-okrug
  • najbolje malo i srednje poduzeće (MSP) za preradu ekološke hrane
  • najbolji MSP koji se bavi prodajom ekološke hrane
  • najbolji restoran koji poslužuje ekološki uzgojenu hranu.

Godine 2022. Europska je komisija po prvi put dodijelila Nagrade dobitnicima iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske, a 2023. dobitnici su bili iz Španjolske, Grčke, Portugala, Austrije, Njemačke i Irske.

Postupak prijava za ovogodišnje Nagrade otvoren je za prijavitelje projekata do 12. svibnja, a svečanost dodjele održat će se 23. rujna, na Dan ekološke proizvodnje EU-a, uz zajedničku organizaciju Europske komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija te organizacija COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Vijeća u ocjenjivačkom žiriju.

Svoje projekte mogu prijaviti akteri ili institucije iz država članica EU-a duž ekološkog vrijednosnog lanca, a uz poljoprivrednike, bio-okruge i poduzeća, mogu se uključiti i gradovi i regije koji na bilo koji način promiču ekološku proizvodnju, primjerice posluživanjem organskih obroka pacijentima ili učenicima.

Prijave se obavljaju na svim službenim jezicima EU-a putem internetskog obrasca.

Ocjenjivački žiri procijenit će prijave koje ispunjavaju uvjete prema kriterijima izvrsnosti, inovacija, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta u EU-u.

Pozadina

Ekološka poljoprivreda predstavlja sektor privlačan europskim poljoprivrednicima zbog dobrobiti koje donosi okolišu, gospodarstvu i društvu. Promicanje ekološke proizvodnje također je važna značajka Europskog zelenog plana te strategije „Od polja do stola" i Strategije za bioraznolikost.

U skladu s Akcijskim planom EU-a za razvoj ekološke proizvodnje, Komisija radi na daljnjem promicanju ekološke proizvodnje. U tom je kontekstu od država članica zatraženo da u svojim Strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i u svojim nacionalnim akcijskim planovima za ekološku proizvodnju, utvrde ciljne vrijednosti za ekološku poljoprivredu i proizvodnju te da pri tome budu ambiciozni. Od siječnja 2023. u okviru ZPP-a pruža se financijska potpora za prijelaz na ekološku poljoprivredu i njeno održavanje, a u rujnu je objavljeno Izvješće o provedbi Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje, u kojem se ističe znatan napredak koji je sektor dosad ostvario.

Udio poljoprivrednog zemljišta EU-a u okviru ekološkog uzgoja povećao se za više od 50 % u razdoblju 2012. – 2020., uz godišnje povećanje od 5,7 %. Očekuje se da će oko 10 % ukupne poljoprivredne površine 2027. primati potporu ZPP-a za ekološki uzgoj, što je udvostručenje u odnosu na 2020.; ta će potpora, zajedno s mjerama za poticanje daljnjih ulaganja u ekološku poljoprivredu, imati važnu ulogu u postizanju ciljeva Akcijskog plana EU-a. (izvor: europa.eu)

Više informacija o Nagradama i obrazac za prijavu, možete pronaći ovdje.

Informativnom letku o Akcijskom planu EU-a za razvoj ekološke proizvodnje možete pristupiti ovdje.

Informacije o Strateškom planu u okviru ZPP-a Republike Hrvatske možete pronaći ovdje.