Prijava

Vaša prijava

POTENCIJAL I SNAGA POSLOVNE IDEJE

[]

Za svaki poduzetnički početak potrebna je poslovna ideja. Ona je povod za sve dalje. Puno je pitanja u vezi ideja… Što je s idejama kad se posao uhoda? Je li moguće dugoročno raditi bez novih ideja? Je li dovoljno samo imati ideju? …i još jedno pitanje – što podrazumijevamo kad kažemo: poslovna ideja?

Kad smo na samom početku, poslovna ideja je razlog za pokretanje velikih životnih odluka za koje vjerujemo da će rezultirati profitom i zadovoljstvom osobnog postignuća.
Pretvaranje ideje u posao proces je s nizom etapa, od ispitivanja tržišta i izrade poslovnog plana do samog pokretanja poslovanja i svih daljnjih aktivnosti što poslovanje traži i donosi.

Jednom kad poslovanje krene, nove ideje dolaze po putu. One mogu biti sukcesivne, nastale iz redovnog poslovanja ili mogu biti potpuno neovisne o redovnom poslovanju, kao potpuno nova poslovna niša. U oba slučaja, poslovna ideja je koncept na osnovi kojeg će naše poslovanje moći financijski profitirati.

Ideja u redovnom poslovanju ponekad nismo niti svjesni i doživljavamo ih kao očekivani rast i širenje poslovanja. Zapravo, svaka takva aktivnost koja je nadogradnja trenutnog statusa, nova je poslovna ideja. Uopće je pitanje da li može poslovanje dugoročno opstati bez takvih ideja? Je li realno očekivati da ćemo dugoročno moći poslovati bez nadogradnje početne ideje? Osvrt na dosadašnje poslovanje svakog poduzetnika dat će odgovor na postavljeno pitanje.

U svakom slučaju, kad govorimo o poslovnoj ideji, imajmo na umu: koji problem ova ideja rješava našem (potencijalnom) klijentu? Kako će mu realizacija naše ideje pomoći?

Je li ideja dobra ili ne znat ćemo tek kad saznamo da je li netko spreman platiti za našu uslugu ili proizvod baziranu na toj ideji.

Je li sama ideja dovoljna za uspjeh? Dobra ideja je neophodna za pokretanje ili širenje poslovanja, ali ne znači da ista ta ideja garantira uspješnost poslovanja.

Neki od razloga za to mogu biti: – netko drugi je došao do iste ideje – moguće je da na tržištu još netko razmišlja o istim problemima potencijalnih kupaca kao i mi i ima već vlastito rješenje koje prodaje. Kako bismo to izbjegli, preporuča se istražiti stanje na tržištu. Barem da se zna što radi konkurencija po tom pitanju i da osvijestimo po čemu je naša ideja bolja – vrijeme – i ovdje vrijedi: “Vrijeme je novac.” Dobra ideja koja se pojavljuje upravo kad je tržište spremno, upravo kad postoji problem kojeg treba riješiti potencijalnim klijentima. Biti prije vremena nije (uvijek) sreća – da su živi, mogli bi nam to potvrditi i Nikola Tesla, a i Steve Jobs. Zakasniti s idejom isto ne obećaje. Koje je onda pravo vrijeme za ideju?! Upravo ono za koje tržište kaže da je pravo.

🙂

promjena okolnosti – tko je mogao predvidjeti 2020.?

egzekucija – poslovna ideja bez egzekucije ostaje samo ideja.

Osim pravog vremena za prezentaciju poslovne ideje, bitno je znati i kako je prezentirati.

Tu vam možemo pomoći – pozivamo vas na VE-GO-RA edukativnu radionicu “Prodaj svoju ideju u 5 minuta”. Na radionici ćete naučiti formu pitch prezentacije koju koriste startupi kako bi svoju poslovnu ideju prezentirali potencijalnim investitorima. Istu formu moći ćete koristiti i Vi kako biste jasno, jezgrovito i zanimljivo prezentirali svoju poslovnu ideju ili predstavili ono čime se bavite u nekoliko zanimljivih rečenica.

Radionicu vodi gđa Ivana Conjar, poslovni psiholog i komunikolog s višegodišnjim iskustvom u području poslovne edukacije te pripremi MBA studenata za prezentacije poslovnih planova investitorima.

Obzirom da radionicu organiziramo i financiramo u sklopu projekta “Poduzetnički info”, radionicu ne naplaćujemo.

Održava se u petak, 12. veljače 2021., od 9 do 17 sati.

Lokacija održavanja radionice: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Zagrebačka ulica 37, Velika Gorica, dvorana vijećnice.

Na radionicu se možete prijaviti ovdje.

The post POTENCIJAL I SNAGA POSLOVNE IDEJE appeared first on Vegora.