Prijava

Vaša prijava

Do kraja godine u svakom DVD-u bit će barem dva usavršena vatrogasca

['dvd', 'ivica maceković', 'javna vatrogasna postrojba', 'jvp velika goriva', 'vatrogasci', 'vatrogasna zajednica', 'vatrogasna zajednica vg']

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice početkom godine počela je provoditi usavršavanje članova dobrovoljnih vatrogasnih društava za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’. Nabavkom boljih i kvalitetnijih aparata uslijedilo je, kako nam pojašnjava zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Velike Gorice Ivica Maceković, i usavršavanje za uporabom tih aparata, a ujedno i osiguranje veće sigurnosti samih vatrogasaca.

U osposobljavanju sudjeluju sva naša vatrogasna društva, a po svakom DVD-u bit će usavršeno barem dva vatrogasca, no sigurno će ih biti i više.

-Kroz godišnji plan usavršavanja imali smo u planu osposobljavanje za dišne aparate. Početkom godine osposobili smo 13 vatrogasaca kroz vježbalište u Zagrebu. Sada imamo odrađenu još jednu grupu kojom je osposobljeno 17 vatrogasaca, a u studenom i prosincu osposobit će se još po barem 20 vatrogasaca, govori nam Maceković.

Dodao je i ako će biti interesa i potrebe da će se napraviti još jedna grupa početkom sljedeće godine, ovisno o tome koliko će se vatrogasaca javiti i kada će vježbalište biti slobodno.

Četiri dana zahtjevne obuke

-Osposobljavanje se sastoji od četiri dana od kojih se u dva dana provodi teorijska nastava u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, a druga dva dana u vježbalištu. U tih dva dana prvi dan provodimo pokazivanjem na koji način aparati i oprema funkcioniraju, a drugi dan idemo u prolazak kroz vatrogasno vježbalište na kojem su postavljene četiri sprave i jedan poligon, odnosno kavez koji je potpuno zamračen, pojašnjava nam zapovjednik Ivica Maceković.

DVD Novo Čiče

Kazao nam je kako vatrogasci prolaze kroz nimalo jednostavan poligon i vježbe koje su napravljene tako da predoče čim realniju situaciju u kojoj bi se naši velikogorički vatrogasci mogli zateći. Od velikog opterećenja, zahtjevnosti terena, pa sve do panike samo su neke situacije u kojima se mogu naći, stoga je potrebno biti pripremljen na sve očekivane i neočekivane uvjete.

Za primjer, Maceković nam je naveo samo jedan dio poligona- beskonačnu ljestvu, po kojoj vatrogasci hodaju dok se ona vrti u krug te se moraju zadržati 20ak metara od poda kako ne bi pali na poligonu, odnosno kako ne bi “završili kobno”.

 

 

 

Objava Do kraja godine u svakom DVD-u bit će barem dva usavršena vatrogasca pojavila se prvi puta na V'Gradu.