Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Tomašević: 'Bandiću je plaća bila džeparac, zato je dao takve plaće pročelnicima. Ima onih s plaćom znatno većom od 20.000 kuna'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je u predvorju Gradske uprave održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o prvih mjesec dana mandata.

S Tomaševićem je bila njegova zamjenica Danijela Dolenec te zamjenik Luka Korlaet. Na početku je Tomašević naglasio kako je ovo 15. presica koju su imali u zadnjih 37 dana te da su odlučili da će imati presice svaki utorak, da mogu odgovoriti na sva pitanja.

"Svi pregledi oštećenih objekata su pri kraju. Ostalo je tek nekoliko kompliciranijih. Intenzivirana je komunikacija s ministrom Horvatom i šefom fonda za obnovu Vanđelićem. Oformljeni su mobilni timovi, u Donjem Gradu, Podsljemenu i Gornjoj Dubravi. Ići će od vrata do vrata i ispunjavati prijavnike za sve suvlasnike koji nisu aplicirali", rekao je Luka Korlaet. Naglasio je kako se na jednom zemljištu na Žitnjaku deponira građevinski materijal od objekata oštećenih u potresu. 

"Radimo na sedam frontova što se tiče obnove, energija je dobra", poručio je Korlaet. 

Sljedeća je za govorncu izašla zamjenica Danijela Dolenec koja je rekla da je imenovana nova uprava Holdinga što je početak restrukturiranja kompanije.

"Natječaj smo raspisali za tri člana Uprave, poštanski rok je istekao jučer. Pristiglo je 56 prijava, još dan, dva ćemo sačekati da se uvjerimo da su sve prijave poslane s poštanskim rokom pristigle", poručila je.

Nakon toga osvrnula se i na preustroj Gradske uprave. 

"Do rasta je došlo u proteklih nekoliko godina i 27 ureda otežava racionalni način poslovanja. Ono što je sada na sjednici Gradske skupštine je prijedlog ustrojstva sa 16 ureda koji će omogućiti upravo to. To je tek jedan, ili prvi korak u onome što vidimo kao dugoročniji preustroj", rekla je. 

"Mi smo naslijedili pročelnike koji se ne mogu mijenjati kako premijer postavlja svoju vladu. Dosadašnjim razgovorima smo uspjeli razriješiti 10 pročelnika te će biti raspisani natječaji za pet pročelnika. Javne natječaje bi raspisali krajem kolovoza", poručila je. Također je naglasila da pripremaju odluku kojom bi se smanjile plaće pročelnika i posebnih savjetnika te da pripremaju prijedlog smanjenja vijećničkih naknada. 

Nakon toga je Tomašević govorio o voznom parku, rekavši da su se odlučili na jeftinije varijante vozila.

"Aneksom ugovora ćemo smanjiti vozni park. Vratili smo i skupocjene automobile te ostavili Renault Megane, Škoda Octaviju i Opel Corsu. "Dobro da smo odlučili mijenjati automobile, jer vidimo da su ovi raniji bili ozvučeni”, našalio se. 

Naglasio je kako su u potpunosti promijenili sastav Povjerenstva za davanje u zakup, nijedan član nije ostao.

"Čeklić je imala ugovor o djelu. Tu je imala ured koji je pretresan kad je uhićen. Postavlja se pitanje kako je imala ured. Promijenit ćemo odluku da se onemogući podnajam za kućice i druge objekte kojima se, prema USKOK-u, provodio reket i za vrijeme Adventa i nekih drugih manifestacija. Sve troje uhićenih gradskih zaposlenika su suspendirani, a to su Krajina, Barun i Šulentić", rekao je. 

Također je rekao kako su kredit uzeli na rok od godinu dana kako bi premostili jaz privremeno između prihoda i rashoda. "Situacija u Gradu i Holdingu nije dobra", rekao je, dodavši kako je velik dio proračuna već potrošen.

Poručio je: "Financijska slika Grada i Holdinga nije dobra. Ovo zaduženje je bilo za likvidnost, najesen ćemo gledati s bankama za refinanciranje koje će biti dugoročno rješenje kako bismo mogli restrukturirati financije Grada i Holdinga. Dobili smo prvi prijedlog smanjenja troškova od pročelnika kojim nismo zadovoljni. Planirano je nula kuna za Zagreb iz Fonda solidarnosti, cilj je povući novac".

"Zadnjih par mjeseci odluke se nisu ni donosile, nakon smrti Bandića odluke se nisu donosile. Imali smo samo nekoliko dana da riješimo spor između Velike Gorice i Zagreba, da nismo prekinuo bi se prijevoz ZET-a iz Velike Gorice", otkrio je.

Nakon toga se osvrnuo na plaće pročelnika rekavši kako iznose više od 20.000 kuna, ujedno su i veće od plaće samog gradonačelnika. Rekao je da je to anomalija za koju je kriv bivši gradonačelnik Bandić.

Nakon toga je rekao da on sam ima neto plaću od 17.400 kuna, a njegovi zamjenici 15.500, dok su pročelnici imali više od 20.000 kuna, a posebni savjetnici gradonačelnika, koje je imenovao Bandić. Oni su imali plaću veću od 18.000 kuna.

Nakon toga su uslijedila pitanja. Na novinarski upit žali li zbog imenovanja bez natječaja Tomašević je rekao: "Apsolutno ne. Tjedan dana nakon što smo imenovali upravu Holdinga i Nadzorni odbor je upao USKOK u GSKG, trebalo je odmah raditi korake". 

"HDZ-ovci sad kažu da sam radio mimo Zakona, pa kako su onda to prije dozvoljavali", upitao je Tomašević.

"Jedan od gradskih zastupnika Mario Župan, bio jedan od tih članova ZG Holdinga, kojeg je imenovao Bandić, a ne Skupština. Ti dvostruki standardi nisu dobri. Članovi Uprave i Nadzornog odbora su upisani, sve je lege artis. I samo je Povjerenstvo nekoliko dana nakon što su pokrenuli proceduru, su tražili od Sabora da se taj članak briše iz Zakona", rekao je. 

O javnoj bilježnici koju je angažirao Tomašević je naglasio kako je trebalo ovjeriti odluku o imenovanju nove Uprave Zg Holdinga te da su za to tražili osobu od povjerenja.

"Što se tiče Holdinga, budući da je uprava postavljena isto kad i novo Povjerenstvo, to nije išlo na prijedlog Gradske uprave. Skupština lokalnog društva imenuje Upravu i Nadzorni odbor. Kako je HDZ dozvoljavao da mimo Gradske skupštine idu imenovanja, a sada se bune kad ih imenuje gradonačelnik. Ne mogu reći da to nisu znali. Jasna je ingerencija gradonačelnika da imenuje članove Uprava. Poštujem rad Povjerenstva i dat ću svu dokumentaciju koju će tražiti. Ako odluče protiv mene, poštovat ću odluku, ali ću je osporavati. Gradonačelnicima nije jasno čija je ingerencija da bira članove Uprava", rekao je.

Naglasio je kako nikome ništa nije obećao, kamoli za donaciju od 10.000 kuna.

"Nisam nikome obećao bilo kakvu funkciju, odluke donosim prema onome što je najbolje za Grad u određenom trenutku. Nevjerojatno mi je da su neke stranke prijavile nula kuna donacija, to ne želim. Nisam nikome obećao nikakvu funkciju, to je očito praksa drugih stranka, ja tako ne želim raditi", kazao je. 

Na novinarski upit je li točna informacija koju je izrekao Domovinski pokret da je restrukturanje Gradske uprave radila strana firma rekao je da to naravno nije točno.

"Nije nikakva firma radila restrukturiranje Gradske uprave, to smo radili mi u suradnji s raznim gradskim uredima. Slali smo unaprijed molbu za mišljenje Ministarstvu uprave", rekao je. 

"Nisam ni znao da je javna bilježnica donirala našu kampanju. Da sam znao onda bih možda razmislio bi li radila", naglasio je.

Na upit po čemu se njegova vlast razlikuje od one Milana Bandića odgovorio je: "Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, to je dio mog ureda, a Uskok tvrdi da tu nošeno mito od 50.000 eura za samo jedan slučaj. I sada to uspoređivati s ovim slučajevima. Javni natječaj za tri člana uprave Holdinga nikad nije bio raspisan u vrijeme Bandića. Sad ide i natječaj za pročelnike", rekao je, dodavši da su mu nevjerojatne uopće teze po kojima ga se uspoređuje s Bandićem.

"Ima pročelnika s plaćom znatno većom od 20.000 kuna", rekao je, ali dodao da se mora konzultirati smije li objaviti sve podatke zbog GDPR-a.