Prijava

Vaša prijava

'U Hrvatskoj od 100 prevarenih potrošača reagira ih 4. U Njemačkoj baš suprotno', mi pristajemo da nas muljaju sniženjima

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Trgovci plakatima zovu kupce na ljetna sniženja, a bio je to i poziv inspektorima koji su otkrili kako nas varaju. Jedna od glavnih prevara je - neisticanje cijena. I dok su često prevareni, zanimljivo, Hrvati se rijetko žale. Zašto, otkriva nam Donna Diana Prćić.

Lovci na popuste na svom su teritoriju 35 dana koliko već traju ljetna sezonska sniženja. Od 30 do 70 pa i vrtoglavih 80 posto vrišti na svakom koraku u trgovačkom centru. Za knjige i robu s greškom nađe se znak "- 90 posto". 

"Ima puno svega. Za one od malo novaca do koliko god želiš. Za svakoga po nešto", kazala je Mirjana Marić iz Velike Gorice.

Karmen Janez iz Zagreva rekla je:

"Čujte, uvijek se nekaj pronađe. Ako se zaintrigiraš uvijek nešto kupiš. Ja sam danas završila u parfumeriji pa sam tamo nešto kupila za gušt i volju."

Dok se traže omiljeni artikli, dio trgovaca zavarava potrošače, ali inspekcija češlja sve.

Tijekom srpnja imali su 185 nadzora diljem zemlje. Utvrđeno je 25 prekršaja i to uglavnom zbog neisticanja cijena proizvoda tijekom sniženja, nepropisnog isticanja cijena proizvoda odnosno uz nove cijene nisu bile istaknute stare iz redovne prodaje. Isto tako i prekršaji zbog neisticanja uvjeta prodaje. 

"Ako se nešto reklamira i daje onda to mora biti zorno prikazano, mislim da nije u redu da nas tako malo muljaju, je l' tak?", konstatirala je Karmen.

To nam ukazuje da ima dosta prekršaja, ali toga ima još više samo se Hrvati slabo žale, poručuju iz udruge koja ih želi zaštititi. 

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu prava potrošača Ana Knežević otkrila je podatak:

"Od 100 potrošača koji imaju problema, žali se samo četiri. U Njemačkoj obrnuto. Od 100 koji imaju problema, samo se četiri ih se ne žali."

A kupci šute o nepoštenoj trgovačkoj praksi, jer smatraju da je bitka već unaprijed izgubljena. 

Josipa Lukić iz Zagreba objašnjava: 

"Imamo osjećaj da moj glas neće ništa značiti da neće odreagirati na to."

Jedan od rijetkih koji je prigovor uputio udruzi bio je nesuđeni kupac suncobrana iz Poreča. 

"On je došao u 7 i 10. Prodavaonica se otvarala u 7. u 7 i 10 više nije bilo nijednog suncobrana. Kakva je to akcija? Bila su dva suncobrana i vjerojatno su oni u dućanu ih sami kupili", kazala je Knežević.

U Hrvatskoj je više desetaka tisuća trgovina. 25 prekršaja je mali broj, smatraju u ovom trgovačkom centru, voditelj komunikacija trgovačkog centra Marko Župa:

"Sniženja su u Hrvatskoj jako zakonski regulirana čak i preregulirana... Postoji tisuću malih caka na koje trgovci nehotimice mogu uhvatiti i pogriješiti bez da nanose štetu kupcu."

Inspektori nastavljaju s nadzorom baš do kraja kolovoza, kad završavaju i ljetna sniženja.