Prijava

Vaša prijava

Bit će osigurani milijuna kuna za područja pogođena potresom, evo koliko za koju županiju

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Nakon užeg kabineta Vlade, ministar financija Zdravko Marić govorio je o tome kako je prošli tjedan donesena odluka o dodjeli beskamatnih zajmova jedinicama lokalne i područne samouprave na potresu pogođenim područjima.

''To je treća u nizu dodjela beskamatnih zajmova. Ova sada je isključivo vezana za one koji su potresom pogođeni. Do 400 milijuna kuna, s tim da je sve vezano isključivo uz potres. Onaj dio koji će se moći refundirati iz Fonda solidarnosti će se refundirati, a koji neće ići će otplata'', pojasnio je Marić.

{"RELATED":4111186}

Potpredsjednici Vlade Medved, Milošević, Marić i Horvat su imenovani u Povjerenstvo.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je izvijestio da kroz konzultacije sa županima je vidljivo da je prepoznat ovaj model u smislu održavanja likvidnosti i rješavanja svih izazova vezanih uz obnovu.

''Odlukom će Sisačko-moslavačkoj županiji, to podrazumijeva i općine i gradova na tom području, biti osigurano 180 milijuna kuna. Gradu Zagrebu, na njihov zahtjev, 150 milijuna kuna. Županije Krapinsko-zagorska 10 milijuna kuna u narednom razdoblju kad se za to stvore uvjeti. Zagrebačka županija 20 milijuna kuna jednako tako kad se stvore uvjeti'', rekao je Medved.

Ministar Marić komentirao je predujam uplaćen Hrvatskoj u iznosu od 6,14 milijardi kuna za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

''Imamo jasnu sliku na što će se sredstva trošiti. Tih 6,14 milijardi kuna je sjelo. To je 13 posto ukupne omotnice i ta sredstva i sva iduća, imamo jasno definiranu dinamiku trošenja i provedbe mjera. Do kraja godine očekujemo najmanje 50, pa i više projekata,
koji se tiču digitalne transformacije i odlaska prema zelenoj transformaciji u sektoru industrije'', rekao je Marić.