Prijava

Vaša prijava

Roditelji 2-godišnjeg Noe pokrenuli akciju za operaciju: 'Prvi zahvat nama je hitan i bitan'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Dječak Noa Šebrek, star je tek godinu i 10 mjeseci i slijep je na desno oko, ali to nije najveći problem.

Noa boluje od rijetke bolesti zbog koje očna tekućina curi van i oko se defakto raspada i mora se u potpunosti odstraniti. Ipak ima načina da se djetetu spasi oko i da izgleda kao i svi drugi dječaci. Takav zahvat se može obaviti u Švicarskoj, ali je naravno jako skup.

Noini roditelji, Ana i Matija potražili su pomoć javnosti i građani su dosad već donirali oko 210 tisuća kuna, a za put u Švicarsku i liječenje treba im ukupno 350 tisuća.

{"RELATED":4117838}

Liječenjem u Švicarskoj Noino oko bi bilo spašeno

"Voli vozila, voli kotače, voli se penjati bilo gdje, bilo kada. Veseo je, razigran i sto na sat, cijeli dan", tako je opisala majka Ana svog malenog Nou.

Posljednje dane i mjesece dvogodišnji Noa provodi po bolnicama i pregledima jer ne vidi na desno oko. Izgubio je vid. Terapija i operacija mu ne mogu pomoći, ali mogu Švicarci. Oni bi mu barem spasili oko. Ima rijetki Coastov sindrom.

"Noa kad bi ušao u petu fazu bolesti, što može biti već sutra, ne daj Bože, dolazi do naglog povećanja očnog tlaka koji sa sobom nosi velike i strašne bolove koje ne znam kako bi izdržao. Dolazi do velikih upala, crvenila i iritacija svakojakih i nema druge pomoći nego odstranjivanje oka", ispričala je Noina majka Ana Šebrek.

Na lijevo oko vidi iako je na desnom vid trajno izgubljen liječenjem u Švicarskoj njegovo odstranjivanje bi se odgodilo na barem 15 godina.

"To je obično 4-5 zahvata. Na prvom zahvatu se ubrizgava ulje, plin, ovisno u stanju oka onda se to zamrzava laserom. Nama je polog bilo potrebno 10 tisuća švicarskih franaka. Mi konkretno ne znamo koje pretrage ulaze u tih 10 tisuća franaka ni koji zahvat ulazi u to. To nam ni sam doktor ne zna reći ne obavi prvi pregled kod Noe. Prvi zahvat nama je svakako hitan i bitan, a ne možemo ni dalje prema HZZO-u dok ne dobijemo krajnje mišljenje doktora u Švicarskoj", objasnila je Noina majka.

Za liječenje će im trebati oko 350 tisuća kuna. Vremena za čekanje Noa nema pa su njegovi roditelji sami pokrenuli humanitarnu akciju. Različitim donacijama i akcijama koje je organizirala velikogorička Udruga VG lagacy skupljeno je oko 210 tisuća kuna. Noin prvi pregled bi trebao biti krajem idućeg tjedna.

{"RELATED":3865806}

Noin otac kaže kako mu je dosta teško nositi sa situacijom i kaže "mi imamo i kćer koja ima poteškoća pa smo nekako naviknuli. Bilo je teško ovo sve podijeliti s javnosti i moliti za pomoć druge. Takva sam osoba pa mi je to malo teško".

HZZO ne može financirati odlazak na liječenje, zasad. Švicarci će tek kada polog bude plaćen, a prvi pregled obavljen, reći što planiraju točno Noi raditi. Ukoliko se potvrdi da se takav zahvat ne može izvesti u Hrvatskoj HZZO bi mogao to financirati, a odobrenje bi se moglo čekati mjesecima. Oko prikupljanja dokumentacije Ani i Matiji pomaže Noin liječnik s Rebra koji ih podržava od početka.

"Sav novac koji ostane na Noinom računu će ići za neku daljnju akciju za drugo djete kojemu treba pomoć kao što sada Noi treba", poručila je Ana.

Možete pomoći uplatom na broj računa koji glasi na Nou: HR8523600003118862150