Prijava

Vaša prijava

USKOK o županu Kožiću: ‘Novcem Zagrebačke županije počastio je medicinsko osoblje bolnice iz koje je tek izašao‘

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

USKOK je u petak poslijepodne, ne navodeći identitete, objavio da je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i pročelnice Ureda župana Mirjane Oštrec Bosak zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1952., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti. (22. 10. 2021.)

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. u Zagrebu, I. okr. kao župan Zagrebačke županije (dalje: Županije) autoritetom svog položaja zatražio od II. okr. pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice. Slijedom toga je II. okr. vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5.250,00 kuna.

{"RELATED":4126314}

Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa II. okr. je vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati trgovačkom društvu, pri čemu je na poleđini računa koji se nalazio u prilogu naredbe napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe na koji način je Županija oštećena za 5.250,00 kuna.

U cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije, I. okr. je tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta, te ga je dostavio USKOK-u iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

U odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističemo da se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku", stoji u priopćenju USKOK-a.

{"RELATED":4126212}

Podsjetimo, Kožić je ranije ispitan u policiji zbog prijave da je novcem iz proračuna županije, dakle poreznih obveznika, platio svoj privatni ručak na kojem je častio osoblje bolnice u kojoj je operiran. 

RTL je objavio sporni račun iz kojeg vidljivo kako je 20 osoba u jednom restoranu kod Zaprešića 13. siječnja 2020. godine u poslijepodnevnim satima blagovalo za ukupno 5250 kuna, a račun je platila Zagrebačka županija. 

Službeno je obrazloženje Županije bilo - trošak reprezentacije i to za ručak s predstavnicima Minstarstva znanosti i obrazovanja. Oni su, naime, tada bili u obilasku dviju škola na području županije. 

No, u prijavi koja je DORH-u podnesena protiv župana Kožića stoji kako predstavnici ministarstva nisu bili na tom ručku već je njega Kožić organizirao da djelatnike bolnice u kojoj je ranije operiran. 

U izjavi medijima Kožić je potvrdio da je "bio u policiji", ali tvrdi da se radi o "politički montiranom procesu". 

"Sve ove godine obnašam dužnost župana časno i pošteno, što su više puta potvrdili građani na izborima. To ću dokazati i u ovom slučaju jer nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Jučer sam osobno bio u policiji i nije bilo nikakve potrebe da policija upada u moj dom i radi pretres, kako se netočno prenosi", priopćio je Kožić.