Prijava

Vaša prijava

Divlje svinje, čagljevi, vukovi, medvjedi... Divlje životinje sve češće nadomak gradova. Potraga istražuje zašto i treba li ih se bojati

['potraga', 'rtl', 'emisija', 'televizija', 'istraživački magazin']

Potraga istražuje – zašto divlje životinje sve češće dolaze u gradove. Viđali su ih stanovnici Opatije i Kostrene, a onda su se divlje svinje prije nekoliko dana spustile i u Rijeku.

I dok je video životinjske obitelji koja cestu prelazi preko pješačkog prijelaza mnoge zabavljao, stanovnicima nije svejedno. Nije ugodno ni u okolici Velike Gorice gdje se sve češće viđaju čagljevi.

U potrazi za hranom ulicama Delnica ovih se dana šetala i jedna medvjeđa obitelj, a već dulje stočari upozoravaju i da im se blagom prečesto goste vukovi. Zašto se divlje zvijeri približavaju gradovima, trebamo li ih se bojati i kako problem riješiti? 

Danas u Hrvatskoj živi oko tisuću medvjeda, a prije dva desetljeća bilo ih je - upola manje. Godišnje naprave između 5 i 20 šteta, a najčešće se radi o napadima na stoku ili su se - baš kao pravi medvjedi - gostili medom. Puno više šteta, (kad je u pitanju stoka) - prijavljeno je zbog napada vukova, čak 1650. I država na godinu za to isplati oko milijun  i 700 tisuća kuna odštete. 

Pogledajte cijeli prilog.