Prijava

Vaša prijava

'Profesorima drugog stranog jezika nije jasno čemu novi predmet ako postoje gotovi programi'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Kao alternativa vjeronauku - Kritičko mišljenje. U osnovne škole uvodi se novi izborni predmet na kojem bi učenici trebali razvijati vještine kritičkog zaključivanja i koristiti argumente u raspravi.

Nekim nastavnicima nedostaje predmeta pa će im uvođenje novoga predmeta dobro doći, ali postoje škole gdje nastavnici imaju popunjenu normu i tu je pitanje tko će novi predmet predavati.

Profesor njemačkog jezika iz OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, Luka Huzjak, komentirao je uvođenje novog predmeta. 

"Puno je otvorenih pitanja vezano uz njega. Prvo je tko će novi predmet predavati. Smatram da je to jedno od pitanja koje treba postaviti Ministarstvu. Znamo da Ministarstvo ne odobrava nova zapošljavanja, posebno za pomoćno-tehničko osoblje, za spremačice i domare. Struci, čitajući javni poziv, je nejasno hoće li učenici koji ne pohađaju nastavu vjeronauka morati odabrati kritičko mišljenje. Profesori drugog stranog jezika, pa tako i ja, pitamo se i pomalo nam je nejasno čemu uvoditi novi predmet ako postoje gotovi programi. Imamo stručne osoblje za drugi strani jezik, francuski, njemački talijanski. Nije nam jasno zašto učenicima ne ponuditi drugi strani jezik", kazao je Huzjak.

{"RELATED":4114374}

Na pitanje zašto želi predavati novi predmet, Huzjak je kazao da je razlog tome jer mu kao i većini učitelja drugog stranog jezika nedostaje satnice. 

Na pitanje kako djeci objasniti zašto su u drugoj učionici, a ne sa svojim kolegama, Huzjak je kazao da se iz iskustva to može napraviti kroz sadržaje, metode i teme.

"Možemo učenicima objasniti da to nije ništa strašno, ali mislim da neće biti nekih velikih problema. Unaprijed mi je teško govoriti jer ne znamo kurikulum", kazao je Huzjak.