Prijava

Vaša prijava

Zagreb dobiva novu najveću bolnicu - i to privatnu?

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Na ledini u Novom Zagrebu trebala bi, prema najavama, niknuti privatna  Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion. Sadašnji prostori u Krapinskim Toplicama premali su im. 

Tvrtka Osteon gradnja ulaže 160 milijuna kuna za izgradnju bolnice na 10.000 kvadrata te će biti veća od ijedne javne bolnice. 

U novozagrebačkim Dugavama bi, doznaje Poslovni dnevnik, na ledini uz izlaz prema Velikoj Gorici trebala 2023. godine niknuti Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion.

{"RELATED":3894646}

To će biti najveća privatna bolnica u Hrvatskoj. Ortoped Nikola Čičak, direktor Osteona i jedan od osnivača bolnice Akromion u Krapinskim Toplicama pojašnjava zašto Akromion seli u Zagreb:

“Naprosto smo prerasli prostor koji koristimo u Krapinskim Toplicama. Postalo nam je tijesno, nedostajalo nam je mjesta na odjelima, do te mjere da moramo odgađati zahvate jer nemamo kamo smjestiti pacijente nakon operacija"

Drugi je razlog sama lokacija pa će u Zagrebu biti dostupniji pacijentima, ali i onima iz Slovenije, BiH. Po visini prihoda i broju zaposlenika, Akromion je najveća privatna ortopedska bolnica u zemlji, koja je u 2019. godini ostvarila 40,5 milijuna kuna prihoda (u pandemijskoj godini 37,5 milijuna kuna).

U medicinskom smislu, Čičak ističe kako se radi o ustanovi koja je popularizirala praksu dnevne bolnice u ortopediji, uvela regionalnu anesteziju te brojne nove tehnologije, kao i nove operacijske i anesteziološke, te postoperativne postupke.

S idejnim projektom tim Akromiona krenuo je u ljeto 2019. godine, ovog proljeća je osnovana tvrtka Osteon gradnja koja će biti zadužena za realizaciju projekta, a financijska konstrukcija bit će zatvorena uz pomoć kredita banke koju tek trebaju odabrati. U igri su četiri banke – Zaba, PBZ, Erste i HBOR, koje nude odlične uvjete za kredit, zapravo se guraju da uđu u projekt jer se radi o pouzdanom partneru.

Početkom listopada predan je zahtjev za građevinsku dozvolu, a odabran je i izvođač radova, bolnicu Akromion izgradit će im tvrtka Kamgrad. Plan je otvaranje 2023. godine.