Prijava

Vaša prijava

Potvrđen slučaj ptičje gripe na peradarskoj farmi: Bolesne životinje su usmrćene, nastoji se spriječiti daljnje širenje

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

26. studenog 2021. godine potvrđen je jedan slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u domaće peradi na gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Na navedenom gospodarstvu žurno su provedene sve mjere sprečavanja daljnjeg širenja i iskorjenjivanja ove bolesti uključujući usmrćivanje sve peradi na imanju te provedbu završnog čišćenja i dezinfekcije.

S ciljem pravovremenog otkrivanja i sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti, određene su i mjere koje se provode u zonama ograničenja, a odnose se na sva gospodarstva koja drže perad i ptice u zatočeništvu, koja se nalaze u zoni zaštite (zaraženo područje) i zoni nadziranja (ugroženo područje). 

{"RELATED":4146294}

Naselja koja se nalaze u zoni zaštite su sljedeća: Odra Sisačka, Stara Drenčina, Vurot, Staro Pračno, Stupno, Žabno, Sela i Jazvenik na području Grada Siska te područje Siska sjeverno od linije koja prolazi Capraškom ulicom.

Naselja koja se nalaze u zoni nadziranja su: Petrovec i Žažina u općini Lekenik, Bok Palanječki, Ljubljanica, Setuš, Strelečko, Tišina Erdedska, Tišina Kaptolska i Žirčica u općini Martinska Ves, Brest Pokupski, Hrastovica, Mala Gorica, Moščenica, Nova Drenčina, Novo Selište, Taborište na području Grada Petrinje te Petrinja, Budaševo, Crnac, Gornje Komarevo, Greda, Hrastelnica, Klobučak, Novo Pračno, Novo Selo, Novo Selo Palanječko, Palanjek, Prelošćica i Topolovac na području Grada Siska te područje Siska južno od linije koja prolazi Capraškom ulicom.

Uputom je određena obveza provedbe popisa i posjeta imanja na kojima se drži perad i/ili ptice u zatočeništvu u zonama ograničenja. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu te njihovih proizvoda, uz napomenu da su u određenim opravdanim slučajevima moguća odstupanja od navedenog.

{"RELATED":4142230}

Po potvrdi bolesti aktivirani su lokalni i nacionalni krizni stožeri. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede priprema i koordinira provedbu aktivnosti na nacionalnoj razini, a aktivnosti na lokalnoj razini organiziraju i nadziru veterinarski inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske koji zajedno s određenim ovlaštenim veterinarskim organizacijama s područja Sisačko-moslavačke županije izvršavaju potrebne aktivnosti.

Također, u razdoblju od 19. do 25. studenoga 2021. godine, visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 potvrđena je u ukupno 9 divljih ptica (crvenokljuni labudovi, patka kreketaljka) na lokacijama Parka Prirode Lonjsko Polje, Varaždinsko jezero i Zaostrog.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visoki rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti kako kod domaćih peradi i ptica u zatočeništvu tako i u populaciji divljih ptica koje tijekom redovnih migracija šire virus influence ptica na populaciju domaće peradi.

{"RELATED":4134722}

Visoko patogena influenca ptica je osobito opasna zarazna bolest životinja čije način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave. Ukoliko dođe do oboljenja peradi, visoko patogeni sojevi u krakom vremenskom roku izazivaju pobol i pomor peradi na gospodarstvu.

Iz Ministarstva napominju da za podtip H5N1 čija je cirkulacija potvrđena na području Hrvatske te brojnih zemalja u okruženju, do danas, nije utvrđen zoonotski potencijal odnosno mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude. 

Uzgajivači peradi i ptica u zatočeništvu moraju se strogo pridržavati naređenih mjera te odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjenog uzimanja hrane i/ili vode, smanjene nesivosti i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.