Prijava

Vaša prijava

Obitelj Bartolin treće je dijete trebala dočekati u kontejneru, no ipak neće. Sada trebaju i vašu pomoć

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Maleni Niko rođen je tri mjeseca prije termina. Nakon što je prve dane proveo u inkubatoru, liječnici nisu dopustili da izađe iz bolnice. Obitelj Bartolin je u potresu ostala bez kuće, a hladni kontejner nije mjesto za nedonošče. Velika Gorica im je dala na korištenje stan do ljeta, a da bi i nakon toga imali gdje živjeti, pokrenuta je humanitarna akcija.

"Nas četvero unutra je bilo, u toj jednoj sobi gdje ti je spavaća soba, kuhinja i WC. To nisu uvjeti za nikoga", rekla je Marija Bartolin.

Iz bolnice je trebao biti otpušten prije dva tjedna, ali liječnici to nisu dozvolili jer kontejner nije mjesto za novorođenče. Na Badnjak se dogodio obrat, jer su dobili stan na privremeno korištenje.

"U utorak bi trebao doći, prvi put ću ga vidjeti uživo, osim na slikama što sam do sada vidio – velim stvarno super!", rekao je Luka Bartolin.

"Niko je odlično! Ima već malu kosicu, on je već u pravilu dijete koje je prešlo kilažu s kojom bi išlo doma, bio bi otpušten prije dva tjedna da su uvjeti bili dobri. Sestre mu rade frizuru, plave je kose, i mislim da jedva čeka doći doma", kaže specijalist pedijatrije u Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Krešimir Perković.

{"RELATED":4165090}

Nije im lako, ostali su im krediti za kuću koja ima crvenu naljepnicu, pa na obnovu nisu mogli ni pomišljati jer novca nemaju.

"I ne možemo dalje, mi imamo dovoljno sredstava da preživimo mjesec, platimo vrtić, režije, hranu – i to je to, a di još da kuću sređujemo?“, pita se Marija.

Pa su uskočili iz udruge Glas poduzetnika. Do sada je prikupljeno 200 tisuća kuna što će biti dovoljno za rušenje stare kuće i postavljanje temelja za novu. Za izgradnju i opremanje nedostaje još 600 tisuća. Apeliraju i na državu da se konačno pokrene.

{"RELATED":4171600}

"Stoga, nadamo se da će uskoro to se pokrenuti jer ovako više dalje ne može", kazala je Branka Prilišić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Ne treba im puno, kaže nam Luka. Tek toliko da troje dječaka ima normalno djetinjstvo.

"Čisto samo da imam normalne zidove, da imam unutra ormare, da imaš kamo staviti dijete – ne treba meni ništa previše", rekao je.

Niko svoju je prvu životnu borbu dobio u inkubatoru, a sada je na roditeljima da uz pomoć dobrih ljudi izgrade novu kuću, pa da ovaj mali heroj svoj prvi rođendan dočeka u sigurnom domu.