Prijava

Vaša prijava

Počinje najluđe HNL proljeće u povijesti: Tri izazivača u jurišu na Dinamov primat

['sport', 'nogomet', 'košarka', 'rukomet', 'judo', 'tenis', 'vaterpolo', 'rtl liga']

Drugi dio HNL-a počinje u petak u 18 sati dvobojem Gorice i Istre. Dan poslije snage će odmjeriti Osijek i Slaven Belupo te Šibenik i Hajduk. Nedjelja je rezervirana za prvi veliki derbi proljetnog dijela u kojem će Dinamo na Maksimiru dočekati Rijeku s kojom je ove sezone odigrao već tri prekrasna dvoboja. Osim njih u nedjelju igraju Lokomotiva i fenjeraš Hrvatski Dragovoljac.

Rijetko kad se s ovolikim nestrpljenjem iščekivao proljetni dio Hrvatske nogometne lige. Prvenstvo zadnjih 30 godina nije bilo interesantnije i neizvjesnije. Liga se raslojila po sistemu 4-2-3-1, odnosno četiri kandidata za titulu, dvojac koji čeka posrtanje favorita, tri ekipe koje su praktički osigurale ostanak u ligi te već otpisani Hrvatski Dragovoljac.

{"RELATED":4182278}

Dinamo, Rijeka i Osijek u nastavak ulaze s identičnih 40 bodova na kontu dok ambiciozni i zahuktali Hajduk kaska pet bodova no Bili i Plavi imaju utakmicu manje od konkurencije s obzirom na to da još nije odigran odgođeni poljudski derbi.

Velika četvorka u niskom startu

Dinamo je i dalje prvi favorit za naslov usprkos usputnim posrtanjima u prvom dijelu sezone. I dalje imaju najširi kadar i koncentraciju kvalitete no za razliku od proteklih sezona u prvom dijelu prvenstva nisu uspjeli napraviti osjetnu prednost pred konkurencijom.

Plavi su tijekom pauze pokazivali mišiće pa su tako istresli 2.7 milijuna eura na stol i iz Osijeka doveli najbolje ocijenjenog igrača Lige, Petra Bočkaja, a bombastično najavljivani dolazak Martina Ojede je naposljetku ipak propao. Iz Dinama je u suprotnom smjeru otišao bek Marin Leovac, a posljednjih dana se šuška i o rasprodaji ofenzivnog arsenala. Za Mislava Oršića je navodno zainteresiran Burnely, a Komnena Andrića po svemu sudeći želi francuski prvoligaš Clermont. Eventualna prodaja Oršića bi mogla uvelike usmjeriti Dinamove šanse za obranu naslova.

{"RELATED":4181826}

Osijek ambiciozno u nastavak

Najambicioznije u polusezonu od Dinamovih izazivača ulazi Osijek. Istina je da je ostao bez najboljeg igrača prvog dijela sezone no Bjelica je zasukao rukave te doveo već dva kapitalca u svlačionicu. Najjače novo ime je povratnik u HNL, Mijo Caktaš. Bivši kapetan Hajduka je koketirao s Osijekom već prošle godine, a ove zime je konačno sletio u svlačionicu. Ako je zdrav, Caktaš je veliko pojačanje za Bjeličinu ekipu. Osim njega stigao je i Marin Leovac koji bi trebao pokrpati upražnjeni lijevi bok. Stigli su još Kristian Fućak iz Orijenta i Vinko Petković iz Hrvatskog Dragovoljca, a u potrazi za novim izazovima Gradski vrt su napustili Marin Pilj i Šime Gržan.

Rasprodaja na Rujevici

U Rijeci je po običaju bilo prometno. Posudili su čak sedam igrača Hrvatskom Dragovoljcu no najupečatljiviji odlasci su oni Ivana Tomečaka te prodaja Hrvoja Smolčića za 2.5 milijuna eura u Eintracht. Smolčić ostaje ovu polusezonu u Rijeci, ali pitanje je kako će zamijeniti iskusnog Tomečaka.

{"RELATED":4181440}

Vijesti s Rujevice sugeriraju da rasprodaji nije kraj, a kako će ovaj prijelazni rok završiti vidjet ćemo kroz mjesec dana. Od dolazaka treba spomenuti Savu Arangela Čestića koji je nakon isteka ugovora s Kolnom potpisao za Bijele s Kvarnera. Na Rujevici se nadaju da će im mladi srpski reprezentativac pomoći zatvoriti rupe u obrani. Trener Goran Tomić je već pokazao da izvlači maksimum iz ekipe, a koliko ozbiljne ambicije za naslov prvaka Rijeka ima pokazat će već prvi derbi u Zagrebu ovog vikenda.

Hajduk neuobičajeno tih

Veliku četvorku zatvara Hajduk koji usprkos bodovnom deficitu uz utakmicu manje izgleda vrlo ozbiljno. Valdas Dambrauskas nije imao bitnih odlazaka u ekipi, a vezni red je dodatno ojačan dolaskom iskusnog Lukasa Grgića iz austrijskog LASK-a. Treba napomenuti da su Majstori s mora imali velike probleme s koronavirusom tijekom pauze te su im otkazane pripreme u Portugalu gdje su se trebali između ostalog susresti s Ajaxom. Dosta je upitnika na Poljudu, jer od dolaska Nikole Kalinića još uvijek nema ništa, a nije pokrpana ni deficitarna pozicija desnog beka.

{"RELATED":4181350}

Mir u sredini tablice

Iza njih u startnom bloku stoje Gorica i Lokomotiva koji se nadaju poniranju nekog od favorita kako bi se eventualno dokopali europskih natjecanja. Usprkos bodovnom deficitu ove će dvije ekipe biti nagazna mina za svaku od ekipa iz vrha. Već su u nekoliko navrata Lokosi i Gorica pokazali da mogu nauditi 'Velikoj četvorki'. Ove dvije ekipe su provjetrile svlačionicu no zadržali su glavne igrače i više – manje nastavljaju u istom sastavu u kakvom su završili prvi dio prvenstva. Gorica je za sad uspjela zadržati Kristijana Lovrića što garantira miran nastavak sezone.

{"RELATED":4183410}

Šibenik, Slaven Belupo i Istra su prvi dio sezone igrali po sistemu toplo – hladno. Bilo je tu loših nizova, ali i ozbiljnih skalpova ekipa s vrha tablice. Tako je Slaven već na startu prvenstva šokirao Dinamo na Maksimiru i nešto kasnije Hajduk u Koprivnici, Istra uzela bodove Osijeku, a Šibenik pobijedio Hajduk na Šubićevcu.

Šibenik u nastavak bez najboljeg strijelca

Slaven Belupo se nakon teškog početka prvenstva pod Zoranom Zekićem stabilizirao i vjerojatno će mirno ploviti ostatkom prvenstva. Istra za razliku od proteklih sezona nije imala velikih promjena u ovom dijelu sezone. Naime, s relativno sigurnom prednošću ispred Dragovoljca za time nije bilo ni potrebe.

Šibenik je pak ostao bez svog najefikasnijeg igrača Marina Jakoliša koji je odbio mogućnost da ga narančasti otkupe od Hajduka te za pola milijuna eura odlazi u Serie B nakon što je shvatio da ga Bili neće povući na Poljud. Velik je to gubitak za Šibenik, no sigurni su u sredini tablice. U međuvremenu su dobili i nove vlasnike pa bi i financijski problemi trebali biti sanirani.

{"RELATED":478716}

Već otpisani i prežaljeni

Na dnu, zabetoniran i gotovo bez ikakvih šansi tavori Hrvatski Dragovoljac. Dragovoljac ima čak 11 bodova manje od prvog konkurenta Istre. Uz to ima ogromnih financijskih problema zbog kojih su brojni igrači već otišli iz kluba. Nade za njih je malo, ali to što su ih svi otpisali ne znači da do kraja ne mogu nekome otkinuti bod ili sva tri.

Ruku spasa fenjerašu je pružila Rijeka koja mu je poslala čak sedam igrača na posudbu. Davor Mladina je napustio klupu 'crnih', a već treći trener Dragovoljca postao je Miroslav Kuljanac. Što Kuljanac može u nastavku prvenstva s ekipom koja se na brzinu renovira posudbama treba tek vidjeti no neutralni ljubitelji HNL-a ne gaje prevelike nade u ostanak sigetskog prvoligaša.

{"RELATED":4179738}

Dinamo favorit, Osijek najozbiljniji izazivač

Naposljetku treba zaključiti da s obzirom na širinu kadra i njegovu kvalitetu Dinamo i dalje prvi favorit za naslov prvaka, a slično procjenjuju i bookmakeri. Naravno, pitanje je hoće li i koliko Dinamo još trgovati u ovom prelaznom roku.

Kao najozbiljniji izazivač djeluje Osijek Nenada Bjelice. Ekipa je to koja se godinama stvara, a sistematični i pragmatični Bjelica djeluje spreman za napad na krunu karijere – titulu sa svojim matičnim klubom.

Interesantno je da usprkos bodovnom deficitu kladionice Hajduku daju veće šanse za titulu nego Rijeci. Realno, i jednoj i drugoj ekipi nedostaje dubine u kadru no ako ih sreća s ozljedama ključnih igrača posluži obje ekipe mogu ozbiljno konkurirati za titulu. Hajduk leti na krilima Marka Livaje te ako splitski klub dobro uđe u drugi dio sezone euforija će planuti kao ljetni požar, a onda je sve moguće. Slična je situacija i u Rijeci gdje Robert Murić i Josip Drmić vode glavnu riječ. Goran Tomić očito uživa u ulozi autsajdera, a u njoj se i jako dobro snalazi. Iako nisu bez šansi i Rijeci i Hajduku je Kup puno izglednija šansa za trofej.

Što se tiče ostatka ljestvice, sve osim ispadanja Hrvatskog Dragovoljca bi bilo prvoklasno iznenađenje. Ostatak lige će vrebati šansu da favoritima zagorča život, no borba za titulu će biti dovoljan razlog da sa znatiželjom čekamo svako sljedeće kolo.