Prijava

Vaša prijava

Malenica o Mustaču i Perkoviću: 'Pomilovanje je politička odluka. Gotovina? On sam mora pojasniti razloge za potpisivanje pisma'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Ministar pravosuđa Ivan Malenica s RTL-ovom reporterkom Dajanom Šošić razgovarao je o zahtjevu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Malenica je komentirao priopćenje generala Ante Gotovine koji je naveo da su Perković i Mustač osobe narušenog zdravlja, te da imaju zaslugu u stvaranju Hrvatske, te odgovorio na pitanje mogu li to biti argumenti za njihovo pomilovanje. 

"Nezahvalno je komentirati priopćenje generala Gotovine. Odluka o pomilovanju je isključivo Ustavna ovlast predsjednika, tako da on donosi tu odluku. Istaknuo bih, što se tiče mehanizama u okviru hrvatskog kaznenog zakonodavstva, imamo prekid izdržavanja zbog zdravstvenih razloga, imamo uvjetni otpust nakon pola izdržane kazne. Ustavna je ovlast predsjednika da sam donosi odluku. Ministarstvo pravosuđe i uprave zaprima molbu, priprema dokumentaciju i prosljeđuje to Uredu predsjednika", kazao je.

{"RELATED":4229884}

Na pitanje je li ga iznenadio potpis Gotovine, Malenica je kazao da je general, kao i ostali generali, potpisao pismo koje u ovom procesu nema pravnu snagu. 

"Molba je zaprimljena, bit će obrađena i proslijeđena Uredu predsjednika. Ne bih to posebno komentirao, general Gotovina bi sam trebao pojasniti kao i ostali generali razlog za potpisivanje pisma", kazao je.

Komentirao je i stoji li iza inicijative predsjednik Milanović i skriva li se iza generala. 

"Iza ove inicijative i molbe koja je došla u ministarstvo stoji obitelj Perkovića i Mustača. Kada govorimo o samoj odluci o pomilovanju, možemo je smatrati političkom odlukom, ali predsjednik je taj koji donosi odluku i treba je i pojasniti ", kazao je.

"Politička je odluka samo pomilovanje, predsjednik ima tu ovlast, hoće li ih pomilovati ili ne to će pojasniti", dodao je Malenica.

Komentirao je i tvrdnju odvjetnika Ante Nobila koji je kazao da su Mustač i Perković služili kaznu u Njemačkoj da bi bili uvjetno pušteni.

{"RELATED":4229826}

"Hrvatska je preuzela kaznu, izvršavanje presude, primjenjuje se hrvatsko zakonodavstvo. Županijski sud u Velikoj Gorici i Zagrebu je donio presude kojima je utvrdio kazne zatvora tako da je irelevantno kakvi su propisi u Njemačkoj i kako bi se primjenjivali na dvije osobe", kazao je. 

Komentirao je i može li Njemačka tražiti suspenziju odluke o pomilovanju, ukoliko oko nje dođe. 

"Temeljem zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenoj stvari s članicama EU i okvirnoj odluci o načelu uzajamnih priznanja sudskih odluka, Njemačka ne bi mogla tražiti povlačenje i utjecati na odluku o pomilovanju", kazao je.

Na pitanje bi li on sam donio odluku o pomilovanju Mustača i Perkovića, Malenica je kazao da ne bi baratao i odučivao o ustavnoj odluci predsjednika. 

"Imamo presudu koja je u Njemačkoj donesena i utvrđena je doživotna kazna zakona, da je ta presuda u RH potvrđena od strane sudova, tako da poštujemo odluku hrvatskih sudova", kazao je Malenica.