Prijava

Vaša prijava

Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55) preveslali Atlantik nakon 83 dana. Stigla im i Milanovićeva čestitka

['vijesti', 'svijet', 'politika', 'amerika', 'kina', 'rusija', 'sirija']

Nevjerojatan dvojac hrvatskih branitelja uspjela su veslom prijeći Atlantik te su na sam Dan planeta Zemlje doveslali do Barbadosa i to nakon 83 dana što su provela na oceanu.

Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina) time su postali zaslužni što je Hrvatska postala dio Lige zemalja prekooceanskih veslača i to sad je uspjelo to timovima samo 31 zemlje. Koliko je to opasno, govori i to što je u ovakvih pothvatima do sad nestalo devet veslača.

Podsjetimo, Martin Cruickshank i Werner Ilić krenuli su 15. siječnja iz Velike Gorice put Španjolske, a onda preko Gran Canarie do sjevernog dijela Afrike gdje su hvatali struju koja ide prema Karipskom moru.

{"RELATED":4173290}

Dvojica dobrovoljaca Domovinskog rata krenula su u avanturu odajući tako počast domovini, ali su nosili i poruku osvještavanja problema zaštite prirode, posebno oceana i mora. Tako su veslali u ekološki prihvatljivom čamcu Fenix.

U ekstremni podvig krenuli su na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Pripremali su se 11 mjeseca, računali su da će im za pothvat trebati oko 30 dana.
Sa sobom su imali hranu u prahu u paketićima veličine dlana, za jutra su predvidjeli doručak od zobenih pahuljica s jagodama, za ručak rižu i piletinu, uvečer govedinu i povrću.

Kako su pojasnili, prah se pomiješa s kuhanom vodom i jelo je spremno za oko minutu. Ispričali su da će veslati naizmjenično, a da razvesele nepca ponijeli su brdo badema i čokolade. U njihovu čamcu spremnik za vodu je sam ocean i ispričali su da će vodu destilirati i desalinizirati, a struju da će dobivati zahvaljujući solarnim panelima.

{"RELATED":4173362}

"Ovo će biti pothvat bez ugljičnog otiska, potpuno zelen, jer moramo paziti na okoliš i majku prirodu", rekao je prije puta Werner Ilić koji je prepričao da u situacijama kada nalete na val od sedam metara, treba ostati hladne glave i ne paničariti, a da nakon dva ili tri dana oluje, uvijek dođe sunce.

Prije puta, sreću je hrabrom dvojcu poželio i ministar branitelja Tomo Medved: "I da sa što manje tereta, i sa što manje poteškoća realiziraju i ovu misiju. Hrvatski branitelji su pobjednici i uvjeren sam i ovaj put u pobjedu."

Sada im je nakon uspješnog dovršetka puta čestitamo predsjednik Zoran Milanović:

"Čestitam od srca Werneru Iliću i Martinu Cruickshanku, hrvatskim braniteljima i umirovljenim časnicima Hrvatske vojske, koji su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Barbadosa slaveći tako 30. obljetnicu međunarodnog priznanja naše Domovine.

U 83 dana putovanja Atlantikom pokazali ste odvažnost, hrabrost i nesalomljiv duh, te časne ljudske osobine kojima ste se već dokazali u Domovinskom ratu. Ne samo da ste tako ostvarili svoj cilj koji ste mi najavili kada smo se susreli prije vašeg putovanja, nego ste uvrstili Hrvatsku među tek 30ak zemalja koje imaju hrabre ljude poput vas, spremne za takav pothvat.

Hrvatska je ponosna na vas jer ste svijetu pokazali snagu hrvatskog domoljublja i veličinu naše pomorske tradicije – napisao je u poruci čestitke Milanović."

 


Subota – izvješće o broju oboljelih do 10 h

UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA