Prijava

Vaša prijava

Tko je najizgledniji predsjednik SDP-a: Ranko Ostojić, Tonino Picula ili Orsat Miljenić?


Tonino, Orsat, Ranko, ili netko četvrti - odlučit će 40.000 članova SDP-a, ali onaj koga izaberu na kraju se ipak mora svidjeti biračima.

Popularnost trojice kandidata među biračima najbolje se može usporediti po broju preferencijalnih glasova koje su dobili: tu je SDP-ov Andrej Plenković - Tonino Picula rekorder - 2014. je na izborima za europarlament dobio je 132.000 glasova. Ostojić je prije 10 dana na izborima dobio 19.000 - a Miljenić niti 900.

Njegova je kandidatura mnoge iznenadila, Miljanić ima 48 godina, rođen je u Dubrovniku, kao Račan i Milanović završio je pravo, radio je kao ministar pravosuđa. I da, voli trčati i voziti bicikl. Problematično je što je član SDPa tek 8 mjeseci - a zamjera mu se i rad na slučaju Lexu Perković. Igor Rađenović misli da mu to neće biti minusi.

"To mu nije startna prednost ali vjerujem da će ga birači SDP-a prepoznati - pošten je, odgovoran i radišan", kaže Rađenović. 

"Čovjek se odlično snalazi u lokalnoj politici, odlično poznaje nacionalnu politiku i ima veliko međunarodno iskustvo, ne znam nikoga u SDP-u s takvim referencama", smatra Davorko Vidović.  

To je za Vidovića samo 55 godišnji Tonino Picula. Rođen na Velom Lošinju, profesor je sociologije, dragovoljac u ratu. Bio je ministar vanjskih poslova - i gradonačelnik Velike Gorice. Skuplja magnete i lokalni novac, a takvog je i karaktera. Zamjera mu se da je miran i nekofliktan. Karijerni diplomat mnoge je naljutio izjavom da će SDP voditi iz Bruxellesa. Njegov dugogodišnji suradnik Davorko Vidović poznaje Piculinu ne tako diplomatsku stranu. 

"Zna bit duhovit, zajedljiv, mi se grubo šalimo, to nisu za javnost šale. On je donesao jednog malog psića nakon što su ljudi pobjegli iz oluje, imo ga je desetak godina, Čupka kojeg je obožavao", kaže Vidović.  

Sljedeći je kandidat Ranko Ostojić. 

"Sjajno svira sve pjesme Indexa, da nema posao, Ranko bi se mogao baviti muzikom", tvrdi Željko Jovanović.  

Ali prije toga - pokušat će postati predsjednikom SDP-a. Ima 54 godine, iz Splita je, i pravnik, i dragovoljac, bio je ravnatelj policije i ministar policije. Ima bend, govori norveški. Ali smatra ga se presličnim Milanoviću - i konfliktnim. 

"Vrlo je otvoren i profesionalan, nema figu u džepu", tvrdi Igor Rađenović.  

"Njegov stil nije autokratski, on će se oslanjati na ljude s kojima će raditi, cijeni vrijednosti svojih suradnika i može podnijeti da nije u pravu", kaže Vidović. 

U ovoj kampanji važno je, čini se - biti drukčiji od Zorana Milanovića. A to žele biti i još troje kandidata: Vesna Škulić, Gordana Sobol, Domagoj Hajduković....

SDP će novog predsjednika izabrati do kraja studenog.