Prijava

Vaša prijava

Velika policijska akcija: u dva objekta na području Zagreba pronašli 59 Kineza koje su tjerali da rade računalne prijevare


U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova jutros je predstavljena velika policijska akcija. U dva objekta na širem području Zagreba otkriveno je 59 Kineza koji su stigli legalnim putem u RH, a koje su dvojica Hrvata i dvojica Kineza vrbovali da rade računalne prijevare

Prijevare su organizirane na način da su iz dva objekta na širem području Zagreba u kojima su bili call centri nasumično zvali ljude u Kinu, a pritom su se predstavljali kao predstavnici policije i na taj su način iznuđivali novac od Kineza.

"Posao" su organizirali jedan Hrvat koji ih je doveo, drugi koji je našao kuće, te dva Kineza koji su bili "domaćini". Kinezima koje se smatra žrtvama trgovine ljudima je obećano da će legalno i lako zaraditi novac, da će isplatiti dugove, a nekima se i prijetilo. Oduzeti su im dokumenti, ograničilo kretanje, a na snimci se jako dobro vidi kako izgleda spomenuti "call centar" i u kakvim su očajnim uvjetima ljudi radili.

Policija je akciju provela koordinirano na dvije lokacije, tijekom noći 18. siječnja. Dvojici Hrvata, od kojih je jedan ranije poznat policiji zbog kaznenog djela protiv spolnih sloboda, određen je jednomjesečni pritvor, a dvojicu Kineza se ispituje. Prilikom akcije jedan je policajac ozlijeđen jer se rasjekao na staklo, ali je u redu. Ne zna se koliko je novca na ovaj način izvučeno. Kriminalističko istraživanje i dalje traje.  

"Provelo se višemjesečno istraživanje u djelu trgovanja ljudima koje je usko povezano s djelom koje se zove računalne prevare i to na štetu građana Kine. Od rujna smo utvrdili da su dvojica hrvatskih i kineskih državljana do 18.01.2018. na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja računalne prevare, na štetu državljana NR Kine. Prvoosumnjičeni 48-godišnji državljanin RH na širem području grada Zagreba tijekom rujna 2017. unajmio je dvije kuće opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetom i elektroničkim uređajima, takozvani call centri i u njih je smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima, a koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba prevezao u RH.", kazao je Anto Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije. 

"Navedene žrtve su na prijevaran način uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova vrbovane s područja Kine, tj. s područja Azije, i dovedene najprije u Sloveniju, a potom u Hrvatsku, U takozvanim call centrima su ih nadzirali domaćini kuća, osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji državljani NRK. U navednima call centrima žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja kao i slobodno komuniciranje. Oduzete su im osobne isprave, a prijetnjama ih se prisiljavalo na činjenje računalnih prijevara na štetu državljana NRK. Tijekom četvrtka 18.01. temeljen naloga nadležnog županijskog suca istrage, pretraženi su objekti na području PU Zagrebačke i Krapinsko zagorske, te je pronađena veća količina osobnih isprava, mobilnih uređaja, bankovnih kartica, bankovnih računa i veća količina gotovog novca. Osumnjičeni su predati pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podigla kaznena prijavu ŽDO u Velikoj Gorici.", rekao je Gudelj. 

Dodaje i kako je uspostavljena dobra suradnja i s Crvenim križem gdje je pružena pomoć žrtvama. 

"Žrtve se vrbovalo, prema podacima kojima raspolažemo, na način da im je obećana brza i laka zarada činjenjem legalnih poslova, vraćanje dugova kroz činjenje legalnih poslova, a u pojedinim slučajevima radi se i prijetnjama koje su izražene prema žrtvama i njima bliskim osobama. Sama pretraga je rađena tijekom noćnih sati, razlog leži u činjenici da smo žrtve, osobe koje su činile računalne prijevare željeli zateći na mjestima na kojima su to i činile. Ovo predstavlja veliki izazov za hrvatsku policiju jer s ovakvim pojavnim oblicima kriminaliteta nismo susretali na našem području. Ostavljamo mogućnost da među žrtvama postoji i još neki počinitelj kaznenog djela trgovanja ljudima. Od dva hrvatska državljana jedan je ranije evidentiran zbog kaznenog djela protiv spolnih sloboda. Veličine objekata – jedan oko 800m2, drugi oko 400 m2. U jednom objektu smo zatekli 19 državljana NRK, a u drugom 42. U svakom od objekata je bio po jedan od počinitelja.", kazao je Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika PNUSKOK-a.