Prijava

Vaša prijava

Plenković za RTL najavio kazne za neefikasne ministre: 'Vlada nije šala, očekujem da rade ozbiljno'


"Vlada nije šala - ministri moraju brže provoditi reforme", osvijestio je i poručio Andrej Plenković najprije sinoć svojim ministrima, a danas u kameru RTL-a. Pritisnut kritikama i packama Bruxellesa, Pantovčaka pa i glasne oporbe premijer se očito odlučio na čvršći pristup prema ministrima koje bi mogle stići i sankcije ukoliko brže ne pokažu rezultate.

Dugo najavljivane HDZ-ove reforme "poput obrazovanja, poput tržišta rada, investicijske klime, poput poslovnog ozračja, poput mirovinske reforme, poput zdravstva, pravosuđa, javne uprave" ne provode se dovoljno brzo. Poručila je to Plenkoviću i Europska komisija i hrvatska predsjednica, a poruku je, čini se, shvatio. Jučer je iznenada okupio ministre i odlučnije nego ikad zatražio bolje rezultate.

"Ovo je ozbiljan posao. Vlada nije šala tako da očekujem da ljudi rade ozbiljno i mislim da su svi shvatili poruke", kazao nam je Plenković na obilježavanju 28. godišnjice HDZ-a u Velikoj Gorici.

A osim reformi, Vladi probleme zadaje istambulska konvencija koju je na Dan žena premijer najavio ratificirati. Svjestan podjele po tom pitanju, i predsjednik Sabora Gordan Jandroković je kolegama naložio oprez.

"Moramo voditi računa da ni jednim svojim potezom, da ni jednom svojom javnom izjavom ne dovedemo u pitanje funkcioniranje vladajuće većine, Vlade RH i države u cjelini", istaknuo je Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora.

No, da će unisoni stav oko toga biti jako teško postići i unutar HDZ-a, a pogotovo saborske većine, pokazala je i proslava obljetnice osnutka velikogoričkog HDZ-a. Protiv Istambulske konvencije istupio je Mirko Matić, jedan od osnivača lokalnog HDZ-a, i premijeru poručio kako ona nije u skladu s božjim i prirodnim zakonima.

"Referentna konvencija za mene je Sinajska konvencija. Znate koja je to konvencija? To vam je dragi Bog objavio Mojsiju deset zapovijedi", kazao je Matić.

No, Plenković je ustrajan da Vlada konvenciju pošalje u sabor gdje će objasniti svima na što ona zapravo znači.

"I to vam savjetujem da pročitate. I vama gospodine Matiću, a onda tek da donosite stavove", uzvratio je Plenković.

U to ne idu ni zbog oporbe, ni zbog koalicijskih partnera, kaže. "To je tema u koju idemo zbog biti te konvencije. A to je zaštita žena u našem društvu", istaknuo je predsjednik Vlade.

U ponedjeljak je na rasporedu predsjedništvo stranke na kojem će Plenković vjerojatno još jednom braniti ove iste teme.