Prijava

Vaša prijava

Potreseni otac: 'Mog sina nitko ne može vratiti, a sve zbog njihovog nemara'


Mojeg sina ne može nitko vratiti, a sve zbog njihove nemarnosti. Da mi sin od 22 godine umre zbog jednog napadaja astme? Pet sati sam sina držao na rukama. Pet sati ležao je mrtav na cesti. Ispričao je ZA 24sata otac Mattea Ružića (22), koji je u nedjelju popodne preminuo na nogostupu Ulice Stanka Vraza u Zaprešiću.

Cijela obitelj u ponedjeljak nije prestajala plakati. Noć su proveli budni, u teškom šoku i nevjerici da njihovu sinu i unuku nisu mogli pomoći medicinski radnici iz dva vozila, saniteta i Hitne pomoći.

{"GALLERY":2690885}

>> 'Osjetio sam njegov zadnji otkucaj srca. Umro mi je na rukama'

Ministarstvo: Od 2016. Zagrebačka županija nije tražila nove timove

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od 2016. godine, kada su zatraženi dodatni timovi, raspolaže s 45 timova T1, koje čine liječnik, medicinska sestra i vozač, te da od te godine Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije dobio novi zahtjev za izmjenom Mreže.

"Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije je sukladno Mreži hitne medicine („Narodne novine“ broj 71/12) raspolagao sa 30 timova T1, 10 timova T2 i 2 Dežurstva. 

2016. godine zatraženi su dodatni timovi te od lipnja iste godine donošenjem nove Mreže hitne medicine („Narodne novine“ broj 49/16), Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije povećan je na  45 timova T1 i 5 timova T2. To je povećanje od ukupno 10 timova, odnosno čak je 15 timova T1 više u odnosu na prethodnu Mrežu.
Od zadnje izmjene Mreže hitne medicine 2016. godine do danas, Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije zaprimio niti jedan novi zahtjev za izmjenom Mreže od strane ZHM Zagrebačke županije.

>> Ministarstvo poslalo inspekciju u Zaprešić: U Hitnoj tvrde da je sve bilo po pravilima, oglasila se i policija

Ovom prilikom ističemo kako su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, napominjemo kako Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima pet defibrilatora).

Još jednom navodimo kako je inspekcijski izvid u tijeku i po njegovom dovršetku ćemo se detaljnije očitovati te ustanoviti je li bilo ikakvih propusta.

Ovim putem još jednom izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih", stoji u priopćenju.