Prijava

Vaša prijava

Perkovićev odvjetnik nakon sudske presude: 'Kad imate 73 godine, svaka kazna vam je doživotna'


Bivšem šefu Udbe, 73-godišnjem Josipu Perkoviću - zagrebački županijski sud izrekao je 30 godina zatvorske kazne zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. 

Perković se nalazi u Njemačkoj gdje služi doživotnu kaznu zatvora. Presudom hrvatskog suda ona je sada preinačena u 30-godišnju te će je odslužiti u Hrvatskoj. 

"Osuđenom Perkoviću na temelju članka 111 izriče se kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina."

Tako je hrvatsko pravosuđe prevelo njemačku kaznu Josipu Perkoviću.

Doživotni zatvor hrvatski zakoni ne poznaju, pa je to preračunato u 30 godina. 

"Kao i u Hrvatskoj, uvjetni otpust je neizvjesna činjenica. I ovako prilagođenom kaznom od 30 godina, osuđenik će imati kao i u Njemačkoj nakon 15 godina pravo zatražiti uvjetni otpust o čemu će odlučiti nadležno sudbeno tijelo", objasnio je Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda. 

30 godina zatvora za Perkovića, koji je više od četiri godine iza rešetaka, je, kaže njegov odvjetnik - poput doživotne. 

"Kad imate 75 godina kao gospodin Perković, onda svaka kazna je doživotna kazna. I 15. I 20. I 30, s obzirom na njegovih 75 je doživotna", kaže Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik. 

Josip Perković i Zdravko Mustač pravomoćno su osuđeni za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u jednoj njemačkoj tiskari 1983. 

Odvjetnik Nobilo najavio je žalbu na presudu Vrhovnom, ali i Europskom sudu za ljudska prava. 

"Nastojimo dokazati da je suđenje bilo nepošteno. Da nismo imali pravo na nepristran sud i mi se nadamo da će biti ukinuta njemačka presuda, a onda automatizmom i ova prilagodba hrvatskog zakona", dodao je Nobilo. 

Njemački sudac tvrdi Nobilo - nije smio suditi Perkoviću i Mustaču jer je sudio suizvršitelju Krunoslavu Pratesu čime je, dodaje, stekao unaprijed tvrdnju o krivnji.

Rok za žalbu sada je 15 dana. A tek kad presuda postane pravomoćna, Josip Perković stići će u Hrvatsku. 

Do tada, očekuje se objava presude i za Zdravka Mustača u Velikoj Gorici. 


Najava 11. sjednice Gradskog vijeća