Prijava

Vaša prijava

Stiže prava zima: Snijega će biti i u nizinama, a orkanska bura stvarat će probleme na moru


Iako smo u novu godinu ušli uz sunce, već danas stižu oblaci. Preko naših krajeva će se brzo premjestiti ciklona koja će već u poslijepodnevnim satima odmaknuti dalje na jugoistok. Zbog velike razlike u tlaku, vjetar će ponovno jačati. U ovakvim će okolnostima, prijepodne u kopnenoj Hrvatskoj biti pretežno oblačno uz povremene slabe oborine uglavnom na granici kiše i snijega koje će se lediti u dodiru s hladnim tlom. Vrlo malo kiše očekuje se na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Na jugu će biti suho, ali oblačnije nego u utorak.

Minimalna temperatura u unutaršnosti između -5 i 0, na moru između 4 i 7 Celzijevih stupnjeva. Zapuhat će umjerena bura, u nizinskim predjelima slab sjeverozapadnjak. 

Od sredine dana u središnjim predjelima će biti suho, uz više sunčanih razdoblja. Temperatura će biti slična, a na istoku i stupanj do dva viša od jučerašnje. Puhat će umjeren sjeverni vjetar pa će se činit hladniji. U Slavoniji, Srijemu i Baranji poslijepodne uglavnom suho i bez oborina, oblačnije jedino duž Posavine i na krajnjem istoku pa je moguća još poneka kap kiše. Temperatura oko 6 stupnjeva, međutim bit će vrlo vjetrovito, mogući su i jaku udari sjeverozapadnog vjetra. 

U drugom će se dijelu dana u sjevernoj Dalmaciji oblaci i djelomice raskinuti pa su izledna dulja sunčana razdoblja. Na jugu ostaje pretežno oblačno uz mjestimičnu slabu kišu, a na otocima rosulju. Vjetar će ojačati. Udari bure i tramontane dosegnuti mjestimice 100 km/h pa će se činiti da je temepratura niža od stvarnih vrijednosti. 

Na sjevernom Jadranu će se poslijepodne razvedriti. Prevladavat će djelomice do preteženo sunčano, ali vjetrovito i hladno vrijeme. Bura i tramontana će prema večeri jačati na jaku i olujnu. U Gorskom kotaru i Lici nešto oblačnije, ali se oborine više ne očekuju. Najviše temperatura na obali oko 11 stupnjeva, u gorju od 3 do 5 uz umjeren i jak sjeveroistočnjak. 

Na kopnu u nastavku tjedna osjetno hladnije. U većini krajeva će ujutro biti oko -5, a gorski predjeli ni danju neće izlaziti iz minusa. U četvrtak i petak će hladnoću dodatno pojačavati na udare jak sjeverni vjetar. Sve do idućeg tjedna izgleda je snijeg i u nizinskim predjelima. Zasad se čini da na zapadu i u gorju neće biti većih količina, a na istoku je moguće stvaranje tek tanjeg snježnog pokrivača.

Poneka pahulja snijega nošena vjetrom zalepršat će u četvrtak i na kvarnerskim otocima no probleme će na moru zapravo stvarati olujna bura i tramontana tako da očekujte prekide u prometu. Za vikend će nakratko okrenuti na sjeverozapadnjak pa će danju biti manje hladno nego prethodnih dana. 

Nastavak prvog tjedna u novoj godini donosi pravu hladnoću koja će biti najizraženija uz obalu i na otocima. Moguće je da će se u četvrtak i petak temperatura mjestimice spustiti i ispod nule. Osjet hladnoće pojačavat će orkanski udari bure i tramontane.

HAK: Snijeg povremeno pada u Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Snijeg povremeno pada u Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kolnici su mjestimice mokri i skliski, zbog niskih temperatura moguća je poledica, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

 Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala (DC8), državna cesta DC1 Karlovac-Knin-Split, stara cesta kroz Gorski kotar (DC3), Krčki most i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila.

 Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste: DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz prometnu signalizaciju); DC47 Jasenovac-Hrvatska Dubica kod skretanja za Višnjicu (zbog oštećenja kolnika); DC7 između mjesta Sikirevci i Slavonski Šamac; DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko; DC53 u Čaglinu (između Našica i Slavonskog Broda); DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti zbog oštećenja; ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac; LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).

U Zagrebu, zbog rekonstrukcije Remetinečkog rotora, prometuje se prema privremenoj regulaciji. Vozila teža od 5t ukupne nosivosti i visine veće od 3,5 m presumjeravaju se na Buzin. Tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati su moguće veće prometne gužve. 

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Trajekt na liniji Prapratno - Sobra, isplovit će u srijedu, 2. siječnja, u 16 umjesto u 15 sati.


Školski praznici