Prijava

Vaša prijava

Anđeli umrli od majčine ruke: Mrtve bebe držale u zamrzivaču, nosile na posao, godinama skrivale u kući...


Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku, otkriven je javnosti krajem prošlog tjedna. Naime, varaždinska policija je izvijestila je kako je u obiteljskoj kući u Dubravcu kod Klenovnika pronađeno mrtvo novorođenče. Obdukcijom je potvrđeno kako je rođeno živo i sumnja se da ga je ubila majka protiv koje je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora. 

Podsjetimo, policijski službenici su nakon dojave Opće bolnice Varaždin 22. veljače pretražili kuću u Dubravcu, kojom se koristi 28-godišnjakinja. U pretrazi je pronađena mrtva beba, tek rođena, koja je navodno bila u crnoj vreći ispod kreveta.  

Prema neslužbenim informacijama, majka je skrivala trudnoću, a dijete je rodila u obiteljskoj kući te nakon toga otišla na posao. Tamo joj je navodno pozlilo pa je prebačena na hitni medicinski prijem gdje je utvrđeno da je rodila. 

Nažalost, slučajevi čedomorstava nisu baš rijetkost u nas i ovo je samo posljednji u nizu zločina koji su mnogima zastrašujući tim više što su počinjeni nad nemoćnim malim bićima koja nisu imala nikakvu šansu obraniti se.

Naime, prema informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj je počinjeno 58 čedomorstava uključujući i posljednji slučaj iz Varaždina. Od ukupnog broja, 10 čedomorstava je počinjeno samo 1998. godine.

Donosimo kronologiju nekih od najpoznatijih slučajeva jezivih umorstava.

Dijete pronađeno u perilici za rublje

Stravičan zločin otkriven je u prosincu 2000. godine u Velikoj Gorici. Trudnica se sama porodila u kupaonici, a dijete je nađeno mrtvo u perilici za rublje.

Bebu zakopala u smeće

U studenom 2001. godine je 33-godišnjakinja bebu zakopala u smeće, a njezini su ostaci pronađeni u šumi.

Mrtva beba u posteljici plutala morem

U ljeto 2002. u moru kod Bakra su slučajni prolaznici pronašli mrtvu bebu koja je plutala gola u posteljici nekoliko metara od rive.

Bebu ugušila kapicom

2003. godine, nakon što je rodila djevojčicu, žena koja je bila u braku je otišla u šumu gdje je bebi ugurala kapicu u usta, ugušila je i ostavila u vrećici.

Mrtvo dijete držala u ormaru

Iste godine su šok doživjeli i roditelji djevojke iz Lonjice nakon što su im liječnici otkrili da im je kći rodila. Policija je mrtvo dijete pronašla u ormaru. 

Mrtvo novoređenče tri dana bilo u WC školjki

2005. Šibenčanka J.D. koja je bila udovica i majka dvoje malodobne djece, sama i bez stručne pomoći se porodila u stanu. Mrtvo dijete je nakon tri dana WC školjki pronašao njezin brat. Prije pronalaska mrtvog muškog djeteta J.D. je bila smještena u kninsku Opću bolnicu zbog psihičkih smetnji, a malodobna djeca kod rodbine. Istragom je utvrđeno da je dijete rođeno živo.

Mrtva beba pronađena u kamionu za smeće

U srpnju 2005. godine je N. B. (35) pokušala samoubojstvo nakon što je sama porodila dijete u kući. Beba je pronađena u kamionu za odvoz smeća.

Bebu ubila udarajući joj glavom o stol

U studenom 2005. godine je 23-godišnjakinja iz Zagreba ubila svoju tek 20-ak dana staru kćerkicu. Iznervirao ju je bebin plač pa ju je oko uhvatila za nadlakticu i natkoljenicu i počela tresti. Zatim je glavom kćeri udarila nekoliko puta o stol za prematanje. Obdukcijom je utvrđeno da je malena od udaraca zadobila višestruke prijelome lubanje s ozljedom mozga, od čega je umrla. 23-godišnjakinja je već imala jednu kćerkicu koja je nakon stravičnog događaja odvedena u dom za nezbrinutu djecu.

Mrtvo novorođenče pronađeno u WC školjki zajedno s posteljicom i pupčanom vrpcom

2006. godine na zagrebačkom Črnomercu 39-godišnjakinja je u kupaonici sama obavljala porod, i to nad WC-školjkom. Novorođenče je, zajedno s posteljicom i pupčanom vrpcom palo u otvor WC školjke. Hitnu pomoć i policiju pozvao je susjed koji je čuo zapomaganje. Majka i novorođenče su prevezeni u Opću bolnicu Sveti Duh gdje je konstatirana smrt novorođenčeta.

Pola godine u zamrzivaču među mesom skrivala mrtvo dijete

U zamrzivaču obiteljske kuće u Petrinji A. M. pronašao je mrtvu bebu čije je tijelo ondje stajalo šest mjeseci. 41-godišnjakinja je istražnom sucu kazala da je zlodjelo počinila u stanju postporođajne depresije. Mrtvo dijete je u zamrzivaču pronašao njezin suprug. Bila je u kući sama kada je rodila, a govorila je kako se ni ona točno ne sjeća je li dijete rođeno živo ili mrtvo, je li curica ili dječak. Tvrdila je kako zna samo da ga je nakon izvjesnog vremena poslije poroda spremila u najlonsku vrećicu i stavila u zamrzivač, među meso. Suprug nije primijetio da mu je žena trudna, a ona mu nije željela reći jer su bili u stalnoj svađi. Par je već imao troje djece od kojih je dvoje bilo punoljetno. Šest mjeseci u zamrzivaču u smočnici bilo skriveno mrtvo dijete. Stravičnom otkriću je prethodila supružnička svađa i odlazak žene od kuće. Kako nje nije bilo doma, suprug je otišao na kat po meso u zamrzivač i otkrio u najlonu zamrznuto dijete. 

Tijelo mrtve bebe dvije godine držala u stanu, a onda ubila i drugo dijete 

Policija je 2006. u stanu u Staroj Gradiški, u kojem je D.M. živjela sa suprugom policajcem, pronašla mrtvo novorođenče. No, u stanu ih je dočekalo još jedno jezivo otkriće. U plastičnoj kutiji su našli i posmrtne ostatke još jednog novorođenčeta koje je ondje bilo oko dvije godine. Prvi put je muža uvjerila kako je doživjela spontani pobačaj. Slučaj se odmotao kada ju je nakon posljednjeg poroda muž zatekao svu krvavu, s djetešcem pored. Odmah je pozvao Hitnu pomoć. Ženu je primio isti ginekolog kod kojega je bila dvije godine ranije. Ovaj put bilo mu je jasno da sigurno nije riječ o pobačaju pa je obavijestio policiju. Policajci su u stanu pronašli mrtvo tijelo tek rođene djevojčice. Bilo je skriveno u stroju za pranje rublja. Potom su u plastičnoj kutiji u stanu pronašli tjelešce još jedne bebe, one koje dvije godine prije nisu mogli pronaći.

Tek rođenu kćerkicu ugušila plahtom

2007. godine Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv 19-godišnjakinje zbog kaznenog djela čedomorstva. Optužnicom joj se stavljalo na teret da je u noćnim satima 6. travnja 2007., u Orebiću, odmah nakon što je rodila živo žensko dijete, a u cilju da ga liši života, djetetu stavila plahtu preko lica znajući da mu time onemogućava disanje, uslijed čega se dijete ugušilo.

Ubila dvoje novorođenčadi i zakopala ih u šupi

2008. rujna u Ivanovcu, u večernjim satima policija je uhitila 38-godišnjakinju i  11 godina starijeg nevjenčanog supruga. Naime, nakon detaljne pretrage policija je u  njezinog obiteljske kuće. Drugu je bebu rodila u kupaonici 2008. godine I jedno i drugo novorođenče je nakon poroda umotala u PVC vrećice te ih je zakopala u zemljani pod drvene šupe. Ona je policiji priznala čedomorstvo, dok je njezin nevjenčani suprug tvrdio kako nije znao za to.

Mrtvu bebu ostavila u ormaru

Iste je godine 34-godišnjakinja iz Starih Perkovaca zbog zdravstvenih kompikacija došla u Opću bolnicu u Slavonskom Brodu. Liječnik koji je obavio ginekološki pregled ustanovio je da je žena netom rodila, no kako mu to pri pregledu nije spomenula, postao je sumnjičav. Upitao ju je gdje je dijete, na što mu je ona odgovoria da je bebu ostavila kod kuće, u ormaru. Liječnik je odmah obavijestio policiju. U pregledu kuće, u kojoj žena živi sa suprugom i troje djece, policajci su u ormaru doista pronašla mrtvo žensko novorođenče.

U rodilištu ugušila sinčića kojeg je rodila dan ranije

2010. godine 39-godišnjakinja je rodila dječačića u svojoj kući u tajnosti. Tek je nakon porođaja došla u bolnicu, no iz rodilišta Opće bolnice u Puli, medicinsko osoblje je ubrzo nazvalo policiju. Naime, u krevetu pored majke su zatekli mrtvu, dan prije rođenu bebu. Medicinskim sestrama je bilo je sumnjivo što je majka dulje vrijeme na krevetu ležala leđima okrenuta bebi.  Kada su došle provjeriti što se događa, zatekle su stravičan prizor. Dječačić je bio plav u licu. Policija je utvrdila kako je majka, koja već ima dvoje djece, najvjerojatnije ugušila bebu jer ju je zlostavljao suprug. Cijelo vrijeme je skrivala trudnoću.

U dvorišnoj zgradi sakrila mrtvu tek rođenu djevojčicu

2011.godine u Pleternici je 35-godišnjakinja ubila je svoju tek rođenu djevojčicu, što je otkriveno kada je oko 23 sata došla u požešku bolnicu. Policija je potom u dvorišnoj zgradi kuće našla mrtvo dijete. Obdukcijom je utvrđeno da je rođeno živo, a umrlo je zbog nanesenih ozljeda.

Ubila tek rođenu bebu, a psihijatar je ustvrdio da je bila svjesna što čini

2012. godine M.T. (35) iz Frkaljevaca u Požegi je osuđena na godinu i osam mjeseci zbog čedomorstva. Mlada žena je nakon čedomorstva došla u Opću županijsku bolnicu u Požegi i zatražila pomoć. Bolničkom osoblju tada je rekla da je tijekom poslijepodneva rodila, o čemu su oni obavijestili policiju. Mrtvu tek rođenu djevojčicu policija je pronašla u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće u Frkljevcima, a obdukcijom je utvrđeno da je rođena živa. M.T. priznala je da je ubila svoje tek rođeno dijete. Patolog je potvrdio da je dijete nakon poroda bilo živo 10 do 15 minuta, a psihijatar je ustvrdio da je majka u trenutku čedomorstva bila svjesna svojih postupaka i da je bila sposobna vladati svojom voljom.

Tinejdžerica rodila pa bebi ugurala papir u usta, ugušila je i zakopala u vrt

2013. godine se dogodio zločin koji je potresao stanovnike Gorskog Kotara. U jednom mjestu je otkriveno kako je 17-godišnjakinja ubila je svoje, tek rođeno dijete, a potom ga zakopala u dvorištu iza obiteljske kuće. Sve se otkrilo nakon što je djevojka dovedena u ogulinsku bolnicu, a potom prevezena u karlovačku bolnicu. Tinejdžerica je, naime, nakon porođaja počela obilno krvariti, pa su je roditelji, koji nisu znali o čemu se radi, odvezli u bolnicu. Liječnicima je odmah bilo jasno da je djevojka rodila pa su sumnju u potencijalno čedomorstvo prijavili policiji. Policajci su ubrzo našli mrtvo djetešce zakopano u vrtu. Nalazi su pokazali da je majka ugušila dijete i to tako da mu je u usta nagurala papir, a onda ga zakopala u zemlju.

Mrtvu bebu stavila iza noćnog ormarića, odnijela na posao, a potom bacila u kontejner

2014. godine 39-godišnjakinja je u Dugom Selu rodila treće dijete. Rodila je u kući tijekom vikenda, a bebu potom zamotala u pidžamu i posteljinu te stavila iza noćnog ormarića. Nakon vikenda provedenog uz djetetovo tijelo, spremila se i krenula na posao. Sa sobom je ponijela vrećicu u koju je stavila sivu kartonsku kutiju. Unutra je u svežnju bilo i njezino dijete. U željezni kontejner u Paromlinskoj ulici nedaleko od Glavnog kolodvora bacila je vrećicu s kutijom i djetetom.