Prijava

Vaša prijava

HNL pregled kola: Bišćanove se muke nastavljaju, Meštrović i Bočkaj obilježili tjedan


Rijeka - Istra 1961 2:0

Rijeka je upisala novu pobjedu, a ljudi s kojima Igor Bišćan u klubu ima otvorenu liniju su oni iz liječničke službe. Kao da nema dovoljno problema s ozljedama, protiv Istre ostao je bez još dvojice igrača s obzirom da su zbog ozljeda ranije igru napustili Roberto Punčec i Alexander Gorgon. Punčec se tek vratio i sigurno propušta Dinamo u Maksimiru, a Gorgon, koji je možda u najboljoj formi trenutno, bit će pod upitnikom. Već za ovaj susret mučio se Bišćan kako složiti momčad i uoči vrlo bitnog dvoboja u sljedećem kolu ušao je u nove probleme. Ipak za Maksimir, barem za dio susreta, trebao bi biti spreman Heber, no on je potpuno van ritma i ne treba očekivati čuda. Niti protiv Istre nije to bila neka rapsodija od igre, ali Rijeka je ponovno slavila i to joj je jako bitno za samopouzdanje.

Istra je nakon ovog poraza ostala na istom odstojanju s Rudešom i Interom koji su iza i ispred nje, ali nakon novog poraza uslijedila je i nova promjena trenera. Raditi u Puli definitivno nije lako. Traži se rezultat, a nekad nije realno doći do ekspresnog uspjeha ako si promijenio 20-ak igrača u klubu pa onda nakon toga u zimskom prijelaznom roku nastavio s brojnim promjenama i to kada se momčad već dobrano pripremala za nastavak sezone. Krunoslav Rendulić do rezultata nije došao i pokušat će u Puli s Igorom Cvitanovićem. Cvita nema prvoligaškog iskustva, nije ga imao niti Rendulić i u Puli sigurno nije bio samo problem u trenerima koliko u tako velikom broju promjena u igračkom kadru i neizvjesnosti s kojim igračima ćeš ući u sezonu.

Gorica - Rudeš 3:1

Iako to iz Rudeša sigurno nećemo čuti, teško da i u klubu vjeruju u ostanak u ligi. Novi poraz upisan je u Velikoj Gorici i to rutinski. Ponovno se Rudeš predstavio kao simpatična ekipa koja ima nekolicinu zanimljivih pojedinaca, ali jednostavno nema kvalitetu za ovo društvo. U svim segmentima igre bio je za korak iza Gorice, ali ostao je dojam od ulaska u nastavak sezone - može stvoriti probleme, ali gotovo je nemoguće da se uključi u borbu za opstanak. Za to bi trebao ogromnu seriju pobjeda, a da pritom Istra konstantno gubi. Otegotna okolnost bila je i promjena trenera i dolazak velikog broja igrača, slično kao kod Istre, ali očito je kvaliteta igrača koji su bili u Istri u prvom dijelu sezone, iznad Rudešovih.

Goričani su odigrali vrlo dobro prvo poluvrijeme i tu su riješili pitanje pobjednika. Bilo je to na tragu onih kvalitetnih nastupa iz prvog dijela sezone, ali vidi se da Goričanima još uvijek nedostaje ona nepredvidljivost i imaginacija u igri prema naprijed. Dijelom zbog odlaska Atiemwena, dijelom zbog nešto lošije forme Zwolinskog koji je ovdje došao do pogotka i to bi ga moglo podići. Dvostruki strijelac bio je Cherif Ndiaye, dva puta se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i to je dobitak Goričana u ovom susretu. Tri boda tražila su se kako bi se zadržala prednost nad Hajdukom i tri boda su ostvarena bez nekih stresova, za Sergeja Jakirovića to je bilo najvažnije.

Lokomotiva - Dinamo 1:1

Lokomotiva je imala Dinamo u šaci, meč loptu u sudačkoj nadoknadi, ali Maružin je umjesto mreže pogodio vratnicu. Dinamo nije bio na onoj razini kao u posljednjim susretima, Modri su glavom bili u susretu protiv Benfice i Lokomotiva je zasluženo uzela bod. Poveo je Dinamo lijepim golom, uzvratila je Lokomotiva isto tako, ali je i Dominik Livaković imao posla i lijepih intervencija. Nenad Bjelica bio je svjestan nakon susreta kako to nije izgledalo najbolje, svjestan je i da je u HNL-u tenzija manja nego u Europi, posebno uz ovakvu bodovnu prednost, ali svejedno može biti zadovoljan s jednom stvari, a to je povratak na travnjak Marija Gavranovića.

Gavranović je odigrao prve minute ove godine i sasvim korektno odradio je svoj dio posla. S druge strane Goran Tomić bio je vrlo zadovoljan igrom svoje momčadi, bio je to najbolji nastup Lokomotive u nastavku sezone. Lokomotiva je u prvom dijelu sezone igrala dosta bolje, ali ovaj dvoboj je veliki pomak u odnosu na ono što je Lokomotiva pokazivala u posljednjim susretima. Kada je nakon susreta Tomić ustvrdio da je Lokomotiva izgubila dva boda, nije bio daleko od istine. Da je Maružinu ušlo...

Inter - Hajduk 1:3

Inter je u utakmicu ušao dosta komotno, bez prave agresivnosti i to je skupo platio. Hajduk je odigrao upravo suprotno, odmah se nametnuo, ušao u pravi ritam i povratka više nije bilo. Splićani su potvrdili kako napreduju i Siniša Oreščaninmogao je biti zadovoljan mnogim segmentima u igri svoje momčadi, posebno u prvom poluvremenu kada su i postignuti atraktivni golovi. Jairo je potvrdio odličnu formu, jednako tako i Caktaš koji se možda i najviše preporodio kod novog trenera. Od igrača koji je bio na udaru navijača i kojem se predviđao skori odlazak iz kluba, postao je ključna figura i podsjeća na one igre prije transfera u Rusiju.

Ovakav Hajduk definitivno vrijedi više od šestog mjesta, a Inter je upravo tamo gdje mu je i mjesto s ovakvim nastupima. Ne izgleda to posebno dobro, svjestan je toga i Samir Toplak koji mora pronaći način kako podići svoju momčad. Zaprešićani su u borbi za opstanak, imaju četiri boda više od Istre i u sljedećem kolu nemaju pravo niti na najmanji kiks protiv Rudeša. Bit će to jedna od onih utakmica sezone za Inter, morat će uzeti sva tri boda jer u protivnom si može zakomplicirati situaciju u velikoj mjeri ako Istra 1961 svlada Goricu.

Osijek - Slaven Belupo 1:1

Nakon svega što se događalo u Osijeku proteklih tjedan dana bilo je za očekivati podbačaj ili pak rapsodiju na travnjaku. Dogodilo se ovo prvo. Neki igrači bi drugačije reagirali, pomeli bi Slaven Belupo, ova momčad je grizla, pokušavala, igrala dobro 60 minuta, ali nije znala završiti posao. Petar Bočkaj je završena priča, povratka čini se nema. I ne bi bio toliki problem da mu je ovo prvi put i da se stvarno sve odigralo slučajno, međutim upozorenja je bilo puno i sreća u nesreći je što nitko nije teško stradao. I igrači su ljudi, opuste se, oni ne slušaju Chopina i ne skupljaju umjetnička djela, dobar dio njih radi što i dobar dio njihovih vršnjaka u slobodno vrijeme, međutim Bočkaj nije reagirao na sva upozorenja koja su dolazila. Nanio je ogromnu štetu prvenstveno sebi jer tko će ga sada angažirati? Nanio je štetu i klubu koji je izgubio kvalitetnog igrača, a osim toga nakon pisma predsjednika Meštrovićadodatno je šokirao momčad svojim postupkom. Treba li ga žaliti? Dečko je punoljetan, nije da mu nitko nije ukazivao na neke stvari i sada se mora nositi s posljedicama.

Dan nakon Slavena u Osijeku vlada tišina, nije bilo kako se najavljivalo nikakvih potresa, ali poslano je jasno upozorenje. Ivan Meštrović pokušao je probuditi momčad, pokazao je što traži i vidjet ćemo kako će igrači reagirati. Pod povećalom je i Zoran Zekić koji je u nezavidnom položaju i u sljedećem kolu protiv Lokomotive u Gradskom vrtu igrači će igrati i za njega. Što se tiče Slavena, Ivica Sertić može biti prezadovoljan. Kada je ostao s igračem manje i morao punih sat vremena igrati u brojčanom deficitu, a već je gubio 1:0, nije mu bilo lako. No na kraju je Slaven mogao čak i do pobjede. U Koprivnici ipak neće previše žaliti, nije loš niti bod s obzirom na sve što se događalo.