Prijava

Vaša prijava

Biznis iza rešetaka: Zatvorenici u godinu dana zaradili više od sedam milijuna kuna


Samo tijekom 2017. godine radilo je 1.067 zatvorenika što je 33,65 posto od ukupnog prosječnog broja zatvorenika (3.171), a zanimljivo je da je prosječno 88 zatvorenika radilo duže od redovitog radnog vremena.

Prema Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2017. godinu, 585 zatvorenika radilo je na pomoćnim tehničkim, fizičkim i internim poslovima, 364 ih je radilo u zatvorskoj radionici, a njih 118 izvan kaznenog tijela, odnosno imali su ugovore s poslodavcima i nastavili s radom, piše Glas Slavonije.

Na ime rada, njihovi poslodavci su kaznenim tijelima uplatili 97.682,12 kuna, od čega je zatvorenicima isplaćeno 18.699,23 kuna. Na ime naknada za rad zatvorenika u kaznenom tijelu, u razdoblju na koje se odnosi izvješće, zatvorenicima je isplaćeno ukupno 7,122.934,07 kuna, od čega za rad u redovitom radnom vremenu 6,997.489,87 kuna, a 125.444,20 kuna za prekovremeni rad.

Prosječna naknada za rad iznosi 546 kuna mjesečno za rad u redovitom radnom vremenu, a 664 kuna mjesečno za redovni rad i rad duži od punog radnog vremena. Za rad u redovitom radnom vremenu prosječno su najviše naknade za rad u zatvorskoj radionici bile 677 kuna, a najniže su bile za rad na pomoćno-tehničkim, fizičkim i intelektualnim poslovima - 409 kuna.

Radom zatvorenika u 2017. godini ostvareno je 28,900.306 kuna prihoda, 27,989.373 kuna rashoda te je, uz naplaćeno potraživanje iz prethodnog razdoblja u iznosu od 9,192.363 kuna, ostvaren višak prihoda u iznosu od 10,103.296 kuna.

Kako izgleda rang ljestvica zarade po kaznionicama

Kaznionica u Valturi radom zatvorenika zaradila je više od 6,8 milijuna kuna, a Kaznionica u Lepoglavi 1,3 milijuna kuna.

Kaznionica u Turopolju zaradila je radom zatvorenika 740.772 kune, a Kaznionica u Glini 488.800 kuna. Kaznionica u Lipovici-Popovači zaradila je 132.837 kuna.

Zatvor u Zagrebu zaradio je 250.403 kune, Zatvor u Bjelovaru 225.582 kuna, Zatvoru u Puli 196.539 kuna, a osječki Zatvor je na pretposljednjem mjestu s čistom zaradom u iznosu od 170.303 kune.

Ostvareni višak prihoda koristio se za poboljšanje uvjeta života i rada zatvorenika, za tekuće izdatke, a većim dijelom za kapitalne izdatke, kao što je nabava opreme za potrebe zatvorskih radionica i zatvorenika.

Režijski, odnosno pomoćno-tehnički poslovi na kojima rade zatvorenici u kaznenim tijelima, najčešće se odnose na održavanje čistoće i urednosti prostorija i kruga kaznenih tijela, pranje vozila, ličenje, pomoćne poslove u praonici rublja, kuhinji, skladištu, zatvorskoj radionici, zatvorskoj prodavaonici i slično.

Radionice su u kaznenim tijelima organizirane u odjelima za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, a u njima se obavljaju poslovi poljoprivrede, održavanja, obrade metala i drva, ugostiteljstva, eksploatacije kamena, grafički poslovi i drugo.

Veliki dio prehrambenih proizvoda kaznionice proizvode same radom zatvorenika, a namijenjeni su, prije svega, potrebama kaznenih tijela za prehranu zatvorenika, odnosno pripremu tri obroka dnevno i jedan dopunski.


Rad nije obavezan, ali se zatvorenike potiče na njega

Kako navode u Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav, iako rad u zatvoru nije obvezan, zatvorenike se potiče na njega radi održavanja i stjecanja stručnog znanja i iskustva. Organizacija i način rada moraju biti što sličniji organizaciji i načinu rada na slobodi. Rad je važan za pripremu života na slobodi, a zatvorenici usvajaju radne navike i osposobljavaju se za određene poslove, čime se povećava mogućnost zapošljavanja nakon izlaska s izdržavanja kazne.

U kaznionicama je, od smještenih 1365 zatvorenika, radilo njih 700, što je 51 posto, a to uključuje i Zatvorsku bolnicu u Zagrebu. U zatvorima je, od smještene 1.761 osobe, radilo 334 zatvorenika, a u odgojnim zavodima, od smještenih 45 osoba, radilo je 33 maloljetnika što je 73 posto.

Članak 14. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisuje da svaki zatvorenik ima, pod uvjetima predviđenim zakonom, pravo na: smještaj primjeren ljudskom dostojanstvu i zdravstvenim standardima, zaštitu osobnosti i osiguravanje tajnosti osobnih podataka, redovite obroke hrane i vode u skladu sa zdravstvenim standardima, rad, izobrazbu, stručnu pravnu pomoć i pravno sredstvo za zaštitu svojih prava propisanih zakonom, zdravstvenu zaštitu i zaštitu majčinstva, dodir s vanjskim svijetom, boravak na otvorenom prostoru kaznionice, odnosno zatvora najmanje dva sata dnevno, dopisivanje i razgovor sa svojim odvjetnikom, vjeroispovijedanje i razgovor s ovlaštenim vjerskim predstavnikom, vjenčanje u kaznionici, odnosno zatvoru, glasovanje na općim izborima i druga prava predviđena zakonom.

Maloljetni zatvorenici na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora ili mjere istražnog zatvora ostvaruju neka prava u širem opsegu od punoljetnih zatvorenika, odnosno istražnih zatvorenika. Tako, primjerice, ostvaruju pravo na više posjeta članova obitelji od zatvorenika: najmanje četiri puta mjesečno i blagdanom u trajanju od najmanje dva sata, a po odobrenju upravitelja i trećih osoba još najmanje dva puta mjesečno u trajanju najmanje jedan sat; te dulji boravak na otvorenom prostoru: najmanje tri sata dnevno.