Prijava

Vaša prijava

HNS smanjuje broj stranaca u HNL-u, a predsjednik Gorice otkrio nevjerojatan podatak


Na početku sezone prvi put u povijesti hrvatskim travnjacima trčalo je više od 100 stranca. U Gorici njih 11, ali samo šestorica smatraju se pravim strancima jer dolaze iz država izvan Europske unije. 

HNS sada planira reći dosta. Pa ni Gorica ni bilo koji drugi prvoligaš na terenu u isto vrijeme neće smjeti imati više od šest stranaca. 

"Prosjek Gorice uvijek je bio u ovim utakmicama HNL-a u proljeće 4-5 igrača
koji su nastupali. Nama ta odluka... Zapravo, ja podržavam osobno tu odluku iako smatram da broj stranaca ne remeti i ne šteti kvaliteti hrvatskog nogometa", mišljenja je Nenad Črnko, Goričin predsjednik.

No u HNS-u misle drukčije. I objašnjavaju zašto bi uveli promjene. 

"Da zaštitimo naše mlade nogometaše. Isto tako i da zaštitimo naš nogomet od stranih utjecaja", kaže Ante Vučemilović Šimunović, dopredsjednik HNS-a.

A taj utjecaj najviše se osjeti u Istri. Na Aldo Drosini 19 je igrača iz inozemstva, a njih čak desetorica imaju putovnicu države koja nije članica Europske unije.   

Na Maksimiru stanuje 11 stranaca. Među njima i šestorica igrača koja su u Hrvatsku stigla iz države koja je izvan granice Europske unije. 

Iz Velike Gorice poručuju - ako se broj stranaca i smanji, neće se rješavati svojih igrača. 

"Nijedan domaći igrač nije želio u Gorici igrati ispod nekakvog kriterija 40-50 tisuća kuna neto plaće, a upitna je bila kvaliteta za HNL. I, zapravo, stranci su puno, puno jeftiniji, čak mogu reći i do desetak puta jeftiniji", otkriva Črnko.

Broj stranaca trebao bi se smanjiti i u drugoj i trećoj ligi. U planu je i ograničiti broj igrača iz prve momčadi koji uskaču i pomažu klupskoj drugoj momčadi u drugoj ligi. 

"Drugim riječima klubovi će morati prije početka natjecateljske sezone pripremiti roster igrača i drugo, najviše tri igrača iz prve momčadi mogu nastupiti na utakmicama druge momčadi", dodaje Vučemilović.

A sve kako bi u borbi za bodove svi bili u jednakom položaju. Pitanje je i što će biti s pravilom koje klubovima dopušta da zabrane nastup svom igraču na posudbi kada bi trebao igrati protiv svog kluba.

"Definitivno ja osobno sam protiv toga i po meni svaki igrač koji je na posudbi mora dobiti priliku da igra, da se dokaže. I svom matičnom klubu pa ako treba, neka ga pobijedi i sam", Črnkovo je stajalište.

"Još ništa nije utvrđeno, ovo je samo radni materijal koji treba dati odogovor na sve, na sve te mogućnosti, a da bi se, kao što sam rekao, osigurala regularnost natjecanja", ističe Vučemilović.

Da, sve je još uvijek na razini prijedloga, ali o budućnosti hrvatskog nogometa Izvršni odbor HNS-a mogao bi raspravljati uskoro.