Prijava

Vaša prijava

Kinezi potpisali: Gorica dobiva stadion od 150 milijuna eura, na njemu bi mogla zaigrati i reprezentacija


Na veliki petak, veliki potpis za hrvatski nogomet. Jer nakon Rijeke, stadion s pet zvjezdica trebala bi dobiti i Velika Gorica. S kineskim ulagačima potpisan je memorandum prema kojem bi pored dosadašnjeg stadiona trebao niknuti najmoderniji u Hrvatskoj, vrijedan 150 milijuna eura. I moći će ga koristiti svi.

"Ja ne smatram to nekakvom preprekom da ubuduće da na tom stadionu, ako nema adekvatan stadion, igra i Dinamo. Sigurno će biti najoptimalniji da zadovolji kriterije i Hrvatske nogometne reprezentacije", rekao je predsjednik NK Gorice Nenad Črnko.

Gostovanje reprezentacije da, ali nacionalni stadion ne - stav je nogometnog Saveza. Projekt goričkog stadiona pozdravljaju, ali ne odustaju od svojeg u Blatu niti od decentralizacije utakmica Vatrenih.

"Mi želimo da imamo dobre i kvalitetne stadione u Hrvatskoj, uistinu reprezentacija to i zaslužuje. A ja se duboko nadam da ako se i napravi taj stadion da će to potaknuti i druge sredine, ali hrvatska reprezentacij, moram naglasiti, će igrati po cijeloj Hrvatskoj gdje god budu postojali uvjeti, ne samo u Zagrebu nego će igrati i u Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku", rekao je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

I dok će tako pitanje nacionalnog stadiona ostati neriješeno, Kineze ionako zanimaju druge stvari. U Goricu će slati svoje klubove, trenere i reprezentacije - sve kako bi od Hrvata naučili tajne nogometnih uspjeha.

"Fascinacija hrvatskim nogometom je od svjetskog prvenstva zapravo najbolja riječ je divljenje dakle Kinezi se dive jednoj maloj naciji kao što je Hrvatska zbog tog velikog uspjeha u Rusiji. Sigurno je to jedan od glavnih argumenata zašto su kineski investitori i kineska država zainteresiran za surađivanje s Hrvatskom na sportskom planu", rekao je Siniša Maluš, predstavnik kineskih ulagača.

A kineski planovi su veliki. Ultra moderan stadion s hotelom i shopping centrom na rubu Zagreba. Pa ako Hrvatima neće biti nacionalni, barem će Kinezima biti na desetak kilometara od glavnog grada svjetskih viceprvaka.