Prijava

Vaša prijava

Ne pomažu ni stipendije: Potražnja je velika, ali mladi se ne žele školovati za ovo zanimanje


Unatoč ekstremnoj potražnji poslodavaca, zidari u Hrvatskoj pali su na porazne brojke, lani je Ministarstvo obrazovanja planiralo upis 120 učenika, a uspjelo ih se upisati tek 36, od čega šestero učenika s teškoćama, piše u srijedu Jutarnji list.

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, a ravnatelji škola očekuju isti problem - neće ih se toliko upisati, navodi dnevnik.

Zbog slabašnog interesa za deficitarno trogodišnje zanimanje, kojemu ne pomažu ni stipendije, škole postupno gase ovaj program. Prije 15 godina zidari su se mogli školovati u 22 grada, a sada se zanimanje nudi u njih deset.

Sve manje zainteresiranih

Prema odluci o upisu 2005./06., srednje škole primale su 308 zidara. Program se nudio od Pule i Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita, pa do Bedekovčine, Varaždina, Čakovca, Durdevca, Križevaca, Virovitice, Požege, Pakraca, Osijeka, Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Karlovca, Čabra...

VEZANE VIJESTI

Školovanje za zidara u idućoj Školskoj godini 2019./20. moguće je u deset škola u Hrvatskoj i u niti jednoj upisna kvota ne prelazi brojku od 10. Toliko ih ukupno može upisati i Zagreb, točnije, jedina škola u gradu koja uopće ima u ponudi taj program Obrtnička i industrijska graditeljska. Pritom bi popunjavanje svih deset mjesta, kaže ravnatelj, bilo ravno čudu. S druge strane, ističe Jutarnji, Zagrebačka županija uopće ne nudi taj program.

Cilj svakog ravnatelja je dostići magičnu brojku šest upisanih, nakon čega se spajaju u razred srodnih zanimanja (keramičar, monter suhe gradnje i sl.). Ako je ispod šest kandidata za upis, program se zatvara, a eventualne kandidate prebacuje se u druge smjerove, piše Jutarnji list.