Prijava

Vaša prijava

Počeo najveseliji festival u Hrvatskoj: Stoljetni grad preuzela su djeca


Pedeset deveti Međunarodni dječji festival (MDF) u Šibeniku otvoren je u subotu navečer podizanjem festivalske zastave na renesansnom trgu ispred katedrale svetog Jakova i predstavom 'Knjiga o džungli', u izvedbi Teatra Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj, a otvorenju je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zanimljivo kako su baš Poljaci 1963. godine prvi od inozemnih ansambla nastupili u Šibeniku, čime je Dječji festival postao međunarodni.

"Dobrodošli u stoljetni grad Šibenik, na jedan od najljepših trgova na cijelom svijetu i najveseliji festival u Hrvatskoj. Prigoda je ovo kojoj se svake godine radujemo jer na dva tjedna gradske kale i trgove preuzmu djeca i postaju stvaraoci i umjetnici. Slušajmo ih što imaju reći jer od njih puno toga možemo naučiti", rekao je pozdravljajući 'malu i veliku' publiku  Međunarodnog dječjeg festivala šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Okupljene na otvaranju 59. MDF-a je pozdravila i ministrica kulture, kao izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

"Radionice, predstave i koncerti još će jednom ovaj grad napraviti najvažnijim gradom na svijetu za djecu u ovom trenutku. Djeco, vi ste ovdje toliko sretni što možete netom nakon završetka škole uploviti u poseban svijet koji već 59 godina čini od ovih ulica najsretnije mjesto na svijetu. Posebno me veseli da kroz Festival grad Šibenik odgaja publiku i nadam se ćete kad odrastete nastojati pohoditi predstave i koncerte i da ćete u kulturi i umjetnosti naći nešto što će oplemeniti vaše živote", rekla je ministrica kulture.

 Ovogodišnji Festival, njegov program podupiru i obogaćuju poljski umjetnici koji će MDF oplemeniti umjetničkim stvaralaštvom. U nedjelju, u Galeriji svetog Krševana na Gorici bit će otvorena izložba ‘Suvremena poljska grafika djeci Šibenika’. Autori radova su profesori vezani za Akademije primijenjenih ili likovnih umjetnosti, među kojima i sa Sveučilišta Marie Curie – Sklodowska iz Lubina te Strzeminski Akademije finih umjetnosti iz Lodza. Izložba će se moći razgledati do kraja Festivala.

 Festivalska priča ove je godine počela iznimno uspješno i prije samog otvaranja. Zahvaljujući online upisima po prvi put ikad tijekom postojanja festivala, 99 posto radioničkog programa popunjeno je prvog dana upisa. Neke od radionica vodit će priznati svjetski umjetnici iz Japana, Italije te Crne Gore. Već prvog dana rasprodane su i brojne kazališne predstave 
 Filmski program također je bogat, a počinje prikazivanjem prvog hrvatskog dječjeg SF filma uz gostovanje filmske trupe. 
 Likovni program obogatili su poljski umjetnici svojom grafikom. Poznata umjetnica Melinda Šefčić u okviru MDF-a s djecom će oslikavati Autobusni kolodvor u Šibeniku i dječje igralište na otoku Zlarinu. Ove godine izrazita je ekološka komponenta Festivala pa je simbolično kako se otvorenje MDF-a poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana vjetra.
 U dva tjedna trajanja Šibenik čeka čarolija dječjeg kreativnog stvaralaštva.