Prijava

Vaša prijava

Obilježen Dan Zagrebačke županije. Župan Kožić se pohvalio postignućima


Svečanom sjednicom Županijske skupštine Zagrebačke županije obilježen je Dana županije u hotelu International u Zagrebu.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Hrvatskoj.

Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba, napomenuo je dodavši kako su na drugom mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom.

Naglasio je kako je županija prema broju poduzetnika četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba.

Dodao je kako je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno 1100 manje nezaposlenih te 2800 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuo je kako je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave u 2018. godini najsigurnija županija u Hrvatskoj.

Svečanoj sjednici nazočili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Vladimir Lončarević, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner i izaslanik predsjednika Vlade ministar Dražen Bošnjaković te župani susjednih županija.

Lončarević je naglasio kako je potrebno osnažiti sinergiju između državnih tijela i županija te jačati koordinaciju aktivnosti jer mnogi projekti prelaze granice pojedinih županija.

Ministar Bošnjaković istaknuo je važnost lokalne i regionalne samouprave kao prve instance države prema njenim stanovnicima. Podsjetio je kako je Vlada učinila najznačajnije iskorake u pitanju financijske decentralizacije poreznom reformom radi koje su proračuni općina, gradova i županija veći, čime je veći i prostor za djelovanje na lokalnoj razini.

Zaslužnicima su dodijeljene povelja i zahvalnice Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija je upravna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.