Prijava

Vaša prijava

Iz državne uprave odlazi 600 ljudi: 350 milijuna kuna za otpremnine, županima veće ovlasti i moć


Više od 200 poslova bit će prvog dana siječnja 2020. godine preusmjereno s Ureda državne uprave na županije što bi građanima trebalo omogućiti veću dostupnost usluga poput izdavanja rodnog lista i domovnice ili otvaranja obrta. S druge strane, župani dobivaju još veće ovlasti i moć.

Preustrojem bi se trebao smanjiti ukupni broj službenika i trebale bi se ostvariti dodatne uštede. Prema analizi Ministarstva uprave, mogućnost preuzimanja otpremnine moglo bi iskoristiti oko 600 od ukupno 2.500 zaposlenika ureda državne uprave što će donijeti i uštede. Novac je osiguran u državnom proračunu, oko 350 milijuna kuna, i bit će doznačen županijama

S obzirom na novi Zakon o sustavu državne uprave te spajanje ureda sa županijom, pretpostavka je da će određeni broj službenika uzeti stimulativnu otpremninu i otići iz sustava. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji jedan službenik pokriva 899 stanovnika, u Karlovačkoj 977, Šibensko-kninskoj 1035, Virovitičko-podravskoj 1.070, Požeško-slavonskoj 1.104, Zadarskoj 1163, Splitsko-dalmatinskoj 1.383 ... Najracionalnija je Zagrebačka županija sa 164 zaposlena na 311.000 stanovnika što je jedan službenik na gotovo 1.900 građana, podaci su Ministarstva uprave.

Jedan od predstojnika ureda kojemu će 1. siječnja šef postati župan kaže da će službenicima koji će prijeći pod okrilje županija morati porasti plaće jer su primanja zaposlenih u županijama veća nego u državnoj upravi pa uštede na kraju ipak neće biti tolike kako se govori, piše Večernji list.

''U državnom proračunu predviđen je novac za reformu, no može se, kao u slučaju izdavanja građevinskih dozvola prije nekoliko godina, dogoditi da na kraju teret padne na županije koje će tada početi dijeliti otkaze, a ljudi se boje'', kaže. Naravno da župani, dodaje, pozdravljaju reformu jer preuzimanjem 200 novih poslova raste njihova politička moć.