Prijava

Vaša prijava

Ribić za RTL: 'Plenković može zaustaviti štrajk! Milanović? Suodgovoran je za ovo kataklizmičko stanje!'


Sindikati zaposlenih u školama uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću s argumentima temeljem kojih traže povišice. Kažu da mu pismo šalju jer prema njegovim medijskim istupima zaključuju da ga njegovi suradnici ne informiraju dovoljno dobro.

Iz Vlade tvrde da su itekako dobro informirani, da su plaće povećali i da više od toga ne mogu.

Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija sutra nastavljaju cirkularni štrajk u školama. Sindikati su voljni pregovarati, ali od zahtjeva za povećanjem koeficijenata za 6 posto ne odustaju.

"Neke zemlje u plaćama rasle 100 posto, Hrvatska 11 posto"

O svemu ovome, ali i najavama štrajka na fakultetima, u RTL-u Danas govorio je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja . S njim je razgovarala naša reporterka Matea Damjanović.

"Štrajk će biti tjedan iza ovog tjedna, koji dan, vidjet ćemo. To su jednaki zahtjevi, za jednaku kategoriju ljudi. Mi vodimo brigu da naši ljudi ne ispadnu iz tračnica. Ako sada propustimo, priliku, doći će do neravnoteže plaće", kaže nam Ribić.

"Mi dajemo novi impuls, jedan novi zamah. Naša potraživanja su desetina onoga što se treba isplatiti", kazao je.

Što na sve kaže ministrica Divjak, pitala ga je naša reporterka.

"Razgovarali smo s ministricom Divjak i naša dva sindikata. Ne postoji problem oko toga, ministrica smatra da su to dva ista sustava", tvrdi Ribić. 

O premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj izjavi da nema razloga za štrajk, ali i o Zoranu Milanoviću, Ribić kaže:

"To je slika naše političke scene. Premijer kaže: Zar za samo dva posto toliki štrajk? Ako je to samo dva posto, neka Plenković to isplati. On može zaustaviti taj štrajk. Govori o rastu plaća od 11 posto. To je u tri godine, s time se može postiditi", rekao je Ribić i potom pokazao tablicu s rastom plaća po zemljama:

"Zemlje na vrhu su rasle u plaćama 100 posto, Hrvatska je rasla 11 posto. Ja se s time ne bi hvalio. U skladu s njegovim predsjedničkim karakterom, ja bih rekao da Milanoviću ništa ne vjerujemo, on laže. On je rušio cijenu rada u cijeloj zemlji, sudogovoran je za kataklizmičko stanje u državi. Sadašnji premijer nije uspio preokrenuti trend. Ne mislim da je sretna okolnost za Hrvatsku da u vrijeme najveće ekonomske krize na čelu Vlade imamo dva diplomata. Diplomati imaju drugi senzibilitet nego ekonomisti ili neki druge struke", oštro će u razgovoru za RTL Danas Vilim Ribić.