Prijava

Vaša prijava

Objavljeno gdje škole štrajkaju u utorak i srijedu: Sindikati su spremni za svakodnevni prosvjed 6 mjeseci


Predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec poručio je u ponedjeljak kako štrajk u osnovnim i srednjim školama ide dalje jer još nisu s Vladom nastavili pregovore o koeficijentima, najavivši prosvjedne akcije u srijedu i četvrtak na Trgu sv. Marka.

Ponovio je da će na tom sastanku, koji bi se po najavi ministra Josipa Aladrovića trebao održati sutra, Vlada vjerojatno dati neku ponudu, koju će sindikati pak dati na referendum svojim članovima.

"Neovisno o vremenskim uvjetima, u planu daljnjih aktivnosti ovog tjedna, u srijedu i četvrtak će biti naše aktivnosti na Trgu svetog Marka", kazao je Mihalinec, dodavši kako će ta dva dana intenzivno provesti ispred vrata Vlade i Sabora.

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu u štrajku su već 22 dana, a od Vlade traže povećanje plaće kroz izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda.

Prema podacima sindikata danas kada štrajkaju Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija izlaznost u osnovnim školama je 97,27 posto, a u srednjim 90,73 posto.

U utorak će štrajkati Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija. Sindikatima će se u utorak pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, stoga neće raditi fakulteti i stručno osoblje.

U srijedu štrajkaju Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska i Zagrebačka županija.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem komentirala je najavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će prioritet hrvatskog predsjedanja EU-om biti obrazovanje, pod sloganom "Nastavnici i učitelji budućnosti", upitavši kako možemo govoriti o ulaganju u obrazovanje kada Vlada ne želi uložiti niti jednu kunu više nego što ulaže u javne službe.

"Kako obrazovanje može biti prioritet i tema predsjedanja ako se ignoriraju zahtjevi svih zaposlenika u sustavu obrazovanja. Naravno da ovakvu kontradiktornost možemo vidjet samo u našoj domovini", ustvrdila je Šprem.

Mihalinec se osvrnuo i na nedavno Vladino usvajanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu. Za njega je apsurdno što glasnogovornik u državnom inspektoratu ima veći koeficijent složenosti poslova od učitelja.

"Tako ova Vlada cijeni učitelje, to je pozicija na koje nas smješta, učitelj vrijedi upola manje nego glasnogovornik u nekom inspektoratu. Lajt motiv sljedećih šest mjeseci će biti, ukoliko ne riješe naše pitanje, svakodnevni prosvjedi učitelja pred Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, ni jedan skup Europske pučke stranke se neće održati da neće biti našeg plakata, i to na jezicima zemalja da ih oni razumiju", kazao je Mihalinec.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra rada Josipa Aladrovića da će štrajk u listopadu biti plaćen, a da će još vidjeti što će biti za studeni, Mihalinec je kazao da je "dobro da se samo razmišlja, a da se ne izvršava".