Prijava

Vaša prijava

Ogroman interes građana, nedostaje cjepiva protiv gripe: 'Kod nas je prvi dan otišla cijela zaliha!'


U samo desetak dana otkako je počelo cijepljenje protiv gripe planulo je gotovo svih 360 tisuća doza cjepiva. Većina Zavoda za javno zdravstvo je pri kraju s cjepivima, doznajemo da ga nema u Osijeku pa su zato naručene dodatne količine četverovalentnog cjepiva, koje bi trebale stići krajem ovog i početkom idućeg mjeseca.

Veliki interes starijih građana

Već prvog dana cijepljenja protiv gripe, u ambulanti liječnika Juga u zagrebačkom naselju Špansko nestalo je gotovo svih 70 doza cjepiva.

''Kod nas je praktički prvi dan otišlo svo cjepivo iz naših zaliha. Došli su svi koji su se željeli cijepiti, kad smo došli na posao, bila je velika količina ljudi'', rekao je Juraj Jug, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Zapad.

Zbog velikog interesa građana, pogotovo starijih, koji spadaju u jednu od kategorija za koje je cijepljenje besplatno, s cjepivima su pri kraju u većini ambulanti.

''Treći dan u mojoj ambulanti više nema cjepiva. Ovom prilikom mogu javno protestirati, cjepiva nema'', izjavio je Boris Štajer iz Velike Gorice.

Naručuju se dodatne doze

Nestalo ga je u Osijeku pa se za cijelu Hrvatsku naručuju dodatne doze.

''Planiramo nabavit trideset tisuća novoga cjepiva koje bi trebalo doći krajem studenoga i još preostala polovica početkom prosinca'', objasnila je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ni tada neće biti kasno za cijepljenje i za zaštitu od gripe, umiruju građane u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Cjepiva ima u ljekarnama.

''Cijena cjepiva je oko osamdesetak kuna, očekujemo početkom idućeg mjeseca da će biti veća potražnja'', izjavio je Nikola Lugović iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Prvi oboljeli od gripe u Hrvatskoj se već pojavio, no riječ je o uvezenom slučaju, koji nema veze s ovogodišnjom epidemijom, a veći broj oboljelih očekuje se za blagdane i u drugoj polovini siječnja.

''Cjepivo protiv gripe je učinkovito, trenutno cijepimo se četverovalentnim cjepivom, dakle za 4 najčešća soja gripe'', objasnio je liječnik Juraj Jug.

Dok se epidemija gripe tek očekuje, do 8. studenog u Hrvatskoj su zabilježena 53 oboljela od ospica.

''Nije bilo u posljednjih desetak dana novooboljelih tako da se nadamo da bi možda otprilike to bilo to, ali trebamo pratit još dodatnih mjesec dana, ako bude novooboljelih'', kazala je Goranka Petrović.

Dok je u Hrvatskoj propisana kazna za necijepljenje protiv ospica dvije tisuće kuna, u Njemačkoj od iduće godine kada cijepljenje postaje obvezno kazna će se penjati i do 2 i pol tisuće eura. I u slučaju ospica i gripe, liječnici pozivaju na cijepljenje, kao najjednostavniju prevenciju bolesti.