Prijava

Vaša prijava

Usred Turopolja luta afrička divlja mačka! Uznemireni građanin našao se oči u oči sa servalom


Turopoljski lug dom je raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, no ovih dana čini se njime luta afrička subsaharska divlja mačka. Čitatelj portala vgdanas ustupio im je snimak, kako se činilo na prvu risa.

Vjerovatno pobjegla Slovencu

No kasnijom analizom se uspostavilo kako na snimci nije ris nego serval, afrička subsaharska divlja mačka. Serval je mačka srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima.

Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara. Prema posljednjim informacijama to je bila i sudbina servala koji je viđen kako u srijedu luta šumom Turopoljskog luga.

Divlja mačka na snimci ima ogrlicu. Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta potvrdili su kako se radi o servalu. Portal je također neslužbeno saznao kako je životinja pobjegla vlasniku u Sloveniji gdje su je u kolovozu i snimili lovci.

Problem je u tome što će ova afrička životinja teško preživjeti zimu. Lokalno stanovništvo se upozorava da životinji ne prilazi.