Prijava

Vaša prijava

Cijene stanova i dalje ludo rastu: Kome zapravo pomažu subvencije ministra Štromara?


Stan od 65 četvornih metara u zagrebačkoj Mamutici, kupljen prije 15 godina za 34 tisuće eura, ovih je dana promijenio vlasnika i prodan je za čak 108 tisuća eura. Vlasnik jednog stana od 80 kvadrata na Medveščaku, kupljenog za sto tisuća eura prije četiri godine prošli mjesec ga je prodao za 190 tisuća eura.

Nekretnine se i daje odlično prodaju u glavnom gradu, a proljetni polet na tržištu nekretnina opet dolazi od države koja će ovogodišnji plan subvencioniranja stambenih kredita provesti dva puta, u ožujku i rujnu, piše Večernji list.

Prošle je godine državne subvencije zatražilo više od četiri tisuće građana, svaki četvrti kupio je stan u Zagrebu, a druga četvrtina skućila se u Osijeku, Rijeci, Splitu, V. Gorici, Varaždinu, Karlovcu i Vinkovcima. Stanovi se i dalje kupuju u velikim urbanim središtima, gdje su subvencije 30 posto mjesečne rate kredita, jer ona nude bolje prilike za život i posao.

VEZANA VIJEST

Ministar graditeljstva Predrag Štromar ističe da će subvencije dobiti svi koji se prijave, odnosno ispunjavaju zadane kriterije. Takvih je lani bilo više od četiri tisuće, a ove bi se godine taj broj mogao i povećati budući da se planiraju dva kruga, prvi u ožujku te drugi u rujnu. Prvi proljetni krug može, ali i ne mora biti vezan uz izbornu godinu, no do njega je došlo nakon što su stigle pritužbe sa svih strana da jednokratne intervencije stvaraju balone na tržištu nekretnina, pa se pokušava izbjeći taj negativni učinak.

Natječaj protječe u sjeni nekoliko afera

No, usporedba današnjih cijena s onima prije četiri-pet godina, pa i onih prije 2008. godine kada je tržište bilo na vrhuncu, pokazuje da se u tome ne uspijeva.

Većina zainteresiranih za državne subvencije već je zaključila predugovore o kupoprodaji, dali su predujam te čekaju da država objavi imena zainteresiranih banaka i potkraj ožujka počne primati prijave. Natječaj protječe u sjeni nekoliko afera (bivši direktor APN-a, stan načelnice Lovreća...) jer se pokazalo da javni novac odlazi u džepove osoba koje ni po kojim kriterijima ne trebaju izdašnu financijsku pomoć države.

Subvencije stambenih kredita dosad je dobilo gotovo 10 tisuća građana, a ove bi im se godine moglo pridružiti dodatnih pet tisuća, kojima će država otplaćivati 30 do 51 posto rate najmanje pet godina (dodatne dvije za svako dijete). Za očekivati je da će svi mlađi od 45 godina, koji su planirali kupiti stan, pokušati doći do subvencija ili u ožujku ili u rujnu, jer je pitanje što će se s programom događati kasnije i hoće li ga preuzeti nova Vlada, piše Večernji list.