Prijava

Vaša prijava

Život u samoizolaciji: Ako ste mislili da nemate što raditi, varate se! Evo što vam se sve nudi

[]

Više od 10.000 ljudi u Hrvatskoj trenutačno je u samoizolaciji. To znači da ne smiju ići baš nikamo - ne smiju u dućan, ljekarnu, ni u šetnju. Jedan od takvih je i Christian Nikolić kojemu život tako izgleda već četiri dana otkako se vratio iz Njemačke.

Njemu i ostalima samoizoliranima - u pomoć stižu umjetnost i tjelovježba. Nacionalni teatar i Zagrebačko kazalište mladih otvorili su svoja online vrata, baš poput mnogih kina, muzeja i galerija.

Otkada se prošli tjedan vratio s poslovnog puta iz Njemačke, Christian kavu pije doma, sam. Iz Donje Stubice javio nam se iz samoizolacije.

"Na granici sam se prijavio, naravno. Granični policajac mi je dao upute kako, što i gdje, popis epidemiologa po županijama i upute kako se ponašati", kazao je Nikolić.

Osjeća se dobro, ne pokazuje simptome koronavirusa, prijatelji mu dostavljaju hranu, a patronažna sestra svaki ga dan telefonski provjerava.

"Koja se eto brine o bebama i meni, tj.  nama u samoizolaciji. Na daljinu, doduše. Kompletna medicinska služba Krapinsko-zagorske županije, prvenstveno ovog stubičkog dijela gdje ja jesam - svaka čast!  Patronažna sestra, liječnici opće prakse, stvarno, svaka čast, skidam kapu do koljena", navodi Christian.

Christian inače puno radi u inozemstvu. Ima tzv. cadaver pse koji tragaju za ljudskim ostacima, pa često surađuje s policijom, ali i na arheološkim istraživanjima. A sada su njegovi psi isto - samoizolirani.

"Dani se svode na to da se brineš oko pasa, radim nekakve stvari na kompjuteru, napokon sam uhvatio vremena da sredim neke dokumente, videozapise i obično ono što radim na godišnjem, kada čitam knjige koje skupljam cijele godine", prepričava Christian Nikolić.

A ako nemate kućne ljubimce - u samoizolaciji se ne morate dosađivati. Zagrebačka kazališta ZKM i HNK u ovo doba korone odlučila su - svoja vrata - barem ona virtualna - ostaviti otvorena.

"Tih predstava ima 39, tako da ćemo mi tijekom cijelog ovog razdoblja prikazivati sve naše recentne predstave. To su hit predstave, mi smo jučer počeli s "Tko pjeva, zlo ne misli" i imali smo 6000 gledatelja, ali to se sve popelo na 50.000 na YouTubeu do jutros. Teatar je uvijek bio iznimno važan u kriznim vremenima, i za vrijeme rata je on funkcionirao", kazala je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

I nije samo teatar važan - već i film! Prošlog mjeseca Zagreb film festival pokrenuo je platformu Croatian film na kojoj se može pogledati hrvatska kratkometražna sedma umjetnost.

A zbog korone - produkcijska organizacija Restart ponudila je i 20 filmova na stranici volim dokumentarce.net, među kojima je i ovogodišnji makedonski kandidat za Oscara - Medena zemlja.

"Kako bismo podržali ove mjere održavanja javnog zdravlja, mi smo odlučili otvoriti svoju bogatu dokuriznicu Restarst labela s 20 potpuno besplatnih dokumentaraca, a tu je i stotinjak kreativnih i angažiranih dokumentaraca sa svih strana svijeta koji su dostupni uz minimalnu naknadu kako bismo omogućili da nezavisna kultura ostane na životu u ovim za nju jako nepovoljnim uvjetima", ističe voditeljica Dokukina KIC Dina Pokrajac.

Trenerica fitnessa i plesa Tamara Savičević odlučila se obračunati s viškom vremena - tjelovježbom. Jednom na tjedan objavljivat će videa za sve, a češće za one koji su to platili.

"Ja smatram da ako imam talenta voditi satove fitnessa i plesa, da to treba dati ljudima, pomoći im u ovoj situaciji. A s druge strane je situacija gdje se treba zaštititi struka mojih kolega koji su svi ugroženi, i koji će pokušati osigurati svoju egzistenciju", prepričava fitness instruktorica Tamara Savičević.

Bilo da ste u samoizolaciji ili ostajete doma, evo još nekih preporuka - Britanski muzej, Guggenheim i mnogi drugi svjetski muzeji imaju virtualne ture. Stranice poput Open library nude tisuće besplatnih naslova, a tu su i online tečajevi prestižnih američkih sveučilišta.

Tko kaže da je hvalisanje Harvardom rezervirano - samo za Amerikance?