Prijava

Vaša prijava

Vojska sanirala štetu nastalu nakon potresa: U Cvjetno naselje stiže oprema za praćenje online nastave

['Zagreb', 'potres']

Pripadnici Hrvatske vojske, njih ukupno 420, završili su s pružanjem pomoći u Zagrebu na sanaciji posljedica snažnog potresa koji je u nedjelju pogodio glavni hrvatski grad.

Ministarstvo obrane u utorak je priopćilo kako je, u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite, gradskim vlastima i javnom vatrogasnom postrojbom, na sanaciji užeg i šireg središta grada tijekom dva dana bilo ukupno angažirano 420 vojnika, s deset inženjerijskih strojeva (šest utovarivača i četiri istovarivača).

 Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid naveo je kako je prvi dan, u nedjelju, na terenu bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a u ponedjeljak njih 170.

 Bili su angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta.

 "Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću“, poručio je Kundid te zahvalio vojnicima na još jednom dokazu visokog profesionalizma i spremnosti na pomoć onda kada je to najpotrebnije.

 "Pokazali smo što je vojska u pravom smislu te riječi. Hrvatska vojska još jednom je pokazala kako je besprijekorno organizirana, visoko spremna i motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije“, istaknuo je.

 Vojsci je na pomoći zahvalio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Hvala pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, ne treba puno govoriti nego da smo zajedno u ratu i miru i izvanrednim situacijama. Zajedno smo najjači“, naglasio je Bandić.

 U MORH-u navode da su pripadnici Zapovjedništva za potporu u ponedjeljak bili angažirani na lokaciji Jurjevska ulica u Gračanima, gdje su pružili potporu Javnoj vatrogasnoj postrojbi u uklanjanju razrušenih dimnjaka na stambenih objektima.

Plenković: U Cvjetnom naselju osigurat će se oprema za praćenje nastave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u utorak kako će se učenicima iz obitelji koje su nakon potresa smještene u Studentski dom Cvjetno naselje osigurati oprema za internetsko i televizijsko praćenje nastave. 

"Ovdje je trenutno smješteno oko 200 ljudi, ima djece školske i predškolske dobi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će svu potrebnu opremu djeci kako bi ona mogla pratiti nastavu", rekao je Plenković nakon obilaska doma u kojemu je organiziran smještaj građanima Zagreba kojima su u potresima oštećeni domovi.

Ministarstvo će, dodao je, osigurati informatičku i televizijsku opremu za praćenje nastave, a u studentski dom poslat će i epidemiološku službu, da i oni "upozore ljude kako da postupaju jer je to ipak studentski dom, gdje su sobe relativno blizu jedne drugima, da se vodi računa o distanci".

Iznio je i prijedlog da se zbog velikog broja starijih osoba bez mogućnosti prijevoza, u studentskom domu dislocira jedan ured svih nadležnih gradskih službi, u kojemu bi se mogle obaviti radnje oko prijave štete od potresa. 

“Smatram da bi na takav način olakšali ovu nezavidnu situaciju”, dodao je. 

Na upit o preopterećenosti telefonskih linija za prijavu šteta od potresa, zbog čega veliki broj građana nije uspio doći do nadležnih službi, Plenković je kazao da nema točne informacije o tome, ali da će po potrebi pojačati broj operatera kako bi građani mogli što brže prijaviti štete i dati nadležnima podatke koji su nužni.

Đurđevac ponudio smještaj u hotelu za deset zagrebačkih obitelji

Grad Đurđevac je Zagrebu, osim pisma potpore njegovim stanovnicima pogođenima potresom i pandemijom, ponudio i hotelski smještaj za deset obitelji koje su ostale bez svojega doma.

Prijateljski Grad Đurđevac u granicama svoje mogućnosti želi pomoći u prevladavanju nastale situacije te nudi smještaj u hotelu "Picok" u Đurđevcu za 10 obitelji pogođenih potresom sve dok bude potrebno, poručili su iz Đurđevca.

Dodali su kako, uz jedinstvo i zajedništvo hrvatskih građana, vjeruju da će se uskoro prevladati nastale izvanredne okolnosti. 

Crna Gora šalje Hrvatskoj pomoć u materijalu i opremi za saniranje posljedica potresa

Crnogorska vlada jednoglasno je u utorak odlučila uputiti Republici Hrvatskoj urgentnu pomoć u vidu materijala i opreme za saniranje posljedica potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb.

Pomoć je, kako je navedeno, u granicama mogućnosti te države.

"Crna Gora suosjeća, stoji uz hrvatski narod i kao zemlja prijatelj i saveznik pomaže u granicama svojih mogućnosti", navodi se na twitter nalogu crnogorske vlade.

Ranije je crnogorski ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić uputio potpredsjedniku hrvatske vlade Davoru Božinoviću „izraze iskrene prijateljske podrške, solidarnosti i suosjećanja s građanima Hrvatske“, istovremeno najavljujući pomoć Hrvatskoj preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Također, u prvim satima nakon potresa, crnogorski košarkaški klubovi Budućnost iz Podgorice i Mornar iz Bara uputili su podršku Zagrebu ističući da su „svim srcem uz košarkaške prijatelje iz Zagreba, kao i sve stanovnike hrvatske prijestolnice koju je potresao razorni potres“ te su naveli da su spremni pružiti „svaki vid podrške i pomoći“.

Zbog potresa proglašena prirodna nepogoda za 6 općina i 3 grada Zagrebačke županije

Župan Zagrebačke županije proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu jakim potresom, za šest općina i tri grada u Zagrebačkoj županiji, zbog velikih šteta na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima, nastalim u nedjelju 22. ožujka, priopćeno je u utorak.

Prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom zagrebački župan Stjepan Kožić proglasio je za područje općina Jakovlje, Luka, Klinča Sela, Orle, Križ i Stupnik te gradova Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja i Velika Gorica.

Nakon županove Odluke, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana nakon donošenja Odluke, odnosno njezinih prvih posljedica, unijeti prve procjene štete u Registar šteta, ističe se u priopćenju. 
Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove Odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta, dodaje se. 

Županova odluka o proglašenju prirodne nepogode dostupna je na službenim internetskim stranicama Zagrebačke županije.