Prijava

Vaša prijava

RTL doznaje: Ivo Sanader uputio zahtjev za puštanje iz zatvora, sud ga odbio

['Ivo Sanader', 'zatvor', 'koronavirus']

Posljednja dva mjeseca sudovi su pretrpani zahtjevima zatvorenika za prekid izdržavanja kazne zatvora zbog koronavirusa. Na sreću, nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj. 

Možda i zato što su u svim zatvorima na snazi rigorozne mjere. Kako doznajemo, zahtjev za puštanjem uputio je i Ivo Sanader. RTL doznaje i da je predsjednicima sudova ministar pravosuđa uputio preporuku da se odgode odlasci u zatvor te da se, kad god je to moguće, prekid kazne odobri.

Sud u Velikoj Gorici ga je odbio 

Ivo Sanader, zbog koronavirusa, neće na slobodu. Sud u Velikoj Gorici ga je odbio, no odluka je još nepravomoćna. Smatraju, kako doznajemo, da mu zdravlje nije toliko narušeno jer nije astmatičar ni plućni bolesnik.

Zbog virusa COVID-19 slobodu žele i ostali. Samo u zadnja dva dana na velikogorički sud koji odlučuje o zatvorenicima iz Remetinca i Turopolja stiglo je 13 zahtjeva. 15-tak zahtjeva stiglo je i na varaždinski sud od zatvorenika iz Lepoglave. A zatrpani zahtjevima su sud u Sisku zbog zatvora u Glini i sud u Puli.  

Ivo Farčić koji brani mnoge zatvorenike, pa i bivšeg nogometnog suca Željka Širića, taj zahtjev još nije dobio.  "Tu imamo mali problem. Meni inicijativu mora dati osuđenik. Nijedan od njih me nije nazvao, ja ne mogu njima javiti i ne mogu ići u zatvor i popričati s njima oni mene mogu nazvati, ja njih ne mogu nazvat", kazao je Farčić. 

Nije izgledan scenarij puštanja zatvorenika iz zatvora

Scenarij da Hrvatska počne puštati zatvorenike kao mnoge zemlje - nije izgledno. Ali resorni ministar donio je preporuke da prekid omoguće gdje je moguće. 

"Primjećujemo smanjenje u broju istražnih zatvorenika. Dakle sudovi ne produžuju istražni zatvor gdje je to sukladno zakonu moguće, tako da trenutno mi imamo negdje 370 zatvorenika u našem sustavu manje", kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero

Velika odgovornost na pravosudnim policajcima

Obzirom da su u zatvorima posjete zabranjene - velika odgovornost sada je na pravosudnim policajcima.

"Korona može ući jedino preko nas, jer ako je mi donesemo unutra, zarazit ćemo tri tisuće i nešto zatvorenika", kazao je predsjednik Sindikata pravosudne policije Armin Tatarević, a na pitanje imaju li dovoljno opreme, odgovara: '"a sada ima dovoljno opreme, i raspored kako radimo je sada stvarno u najboljem redu". 

Uz maske, pravosudni policajci dobili su čak i vizire. "Maska koju ja nosim naše zatvorenice u Požegi šiju. Platnene maske su podijeljene svim službenicima, dijele se i zatvorenicima, tako da opreme doista ima i ona se kontinuirano nabavlja", kaže Špero. 

I dok zatvorenici zbog virusa COVID-19 imaju smanjene kontakte s vanjskim svijetom, povećan im je broj minuta na telefonu, kao i video posjeti te videolinkovi.