Prijava

Vaša prijava

Popuštanje mjera: Ukinute e-Propusnice za područje Zagreba te niz županija u Hrvatskoj

['koronavirus', 'propusnica']

Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, što znači da se njihovi stanovnici unutar tih područja mogu kretati bez e-Propusnica.

Tu odluku Nacionalni stožer CZ donio je s obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju glede epidemije koronavirusa, a e-Propusnica potrebna je samo za odlazak izvan područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćili su večeras iz Grada i Županije.

"Iako e-Propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19", istaknuli su iz Županije.

Županijski stožer civilne zaštite zahvalio se Nacionalnom stožeru na promptnoj reakciji, kao i Gradu Zagrebu i njihovom Stožeru na suradnji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije danas izvijestio je da je deset županija zatražilo potpuno ukidanje kretanja s e-Propusnicama na njihovom području te da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija zatražili da se njihova područja spoje u tom kontekstu. Većina zahtjeva je već potpisana. 

Požega: Ukinute e-Propusnice u županiji

 I Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar županijskog teritorija.

Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožeri vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je večeras potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije. Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana.  

Dopušteno kretanje unutar Varaždinske županije bez e-Propusnica

 Nacionalni stožer civilne zaštite ukinuo je u nedjelju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka i za područje Varaždinske županije.

"Molimo da se mogućnost kretanja bez e-Propusnica i dalje koristi samo u najnužnijoj potrebi. Građani Varaždinske županije do sada su pokazali iznimnu discipliniranost i odgovornost na koju i dalje računamo", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije tu je odluku zaprimio u nedjelju navečer i od toga trenutka građanima se odobrava kretanje unutar te županije bez e-Propusnica. E-propusnica bit će potrebna samo za odlazak na područje druge županije, priopćili su večeras iz Varaždinske županije. 

Zahtjev za ukidanjem potrebe e-Propusnica unutar Varaždinske županije upućen je na suglasnost Nacionalnom stožeru nakon današnje izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. 

U  zahtjevu se navodi i mogućnost revidiranja ako nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

U slučaju znatnog pogoršanja, tražile bi se od Nacionalnog stožera dodatne epidemiološke mjere koje bi obuhvatile i kretanje unutar prethodno predložene četiri zone - bivših općina Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof.

Od ponoći se za područje Međimurske županije ukidaju e-Propusnice

Od ponoći se za područje Međimurske županije ukidaju e-Propusnice. To znači da se građani Međimurja mogu slobodno kretati na području cijele županije bez propusnica. E-propusnice će i dalje trebati za odlazak u druge županije na području Hrvatske, izvijestio je večeras Stožer Civilne zaštite Međimurske županije. 

''Iako je ova mjera rezultat povoljne epidemiološke situacije u Međimurju koji, ako izuzmemo ozdravljene osobe, ima svega četiri osobe oboljele virom COVID 19, Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. To znači napuštanje mjesta prebivališta i kretanje u slučaju potrebe, sve dok su trenutne, i sve druge mjere na snazi. Ovu globalnu pandemiju pobjeđujemo zajedno, svaki građanin je sam sebi najbolji liječnik, stoga higijenske navike, držanje socijalne distance i izbjegavanje javnih okupljanja osnovna su pretpostavka povoljne epidemiološke situacije u Međimurju. Upravo disciplinom stanovništva uspjeli smo se pozicionirati kao jedna od tri županije s najmanjim brojem oboljelih, stoga apeliramo da mjerom jedinstvene zone kretanja ne narušimo povoljno stanje'', navodi se u priopćenju.  

Ukidaju se e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju

Od ponoći se ukidaju e-Propusnice za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propisnica će se početi primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica nužna je samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I u Osječko-baranjskoj županiji bez e-Propusnica

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite večeras je priopćio da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ večeras i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Bez propusnica i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, poseban režim za otoke

Ukinute su i propusnice za područje Splitsko-dalmatinske županije, no one su i dalje potrebne za odlazak na otoke. Propusnice se ukidaju za kretanje po otocima za osobe koje imaju prebivalište ili boravak, dok je za napuštanje otoka i dalje potrebna e-Propusnica, prenosi Radio Dalmacija. 

Slavonski Brod: Ukinute e-Propusnice, dobri epidemiološki rezultati

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Brodsko-posavska županija u nedjelju navečer je dobile dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar područja županije.

Zahtjeve za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnom epidemiološkom situacijom.

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20, travnja,  prestaje primjenjivati režim e-Propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije,  priopćio je večeras načelnik Žpanijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković. 

Brodsko-posavska županija u deset dana zabilježila je samo jedan pozitivan slučaj Covida-19. Pozitivan nalaz u ovoj županiji na oko 1000 uzoraka bio je za 20 osoba, od toga tri su do sada izliječene, a jedna je umrla.  

Od četrdesetak djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su bili u samoizolaciji, ovu mjeru provodi još samo njih dvoje.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom među djelatnicima desetak domova za stare i nemoćne, kao ni u 70 udomiteljskih obitelji. Oni zajedno skrbe za oko 1000 starih i nemoćnih osoba.

Stožer civilne zaštite podsjeća da su do 4. svibnja produžene mjere koje se odnose na rad trgovina i uslužnih djelatnosti. Građane se poziva da i dalje poštuju mjere socijalne distance u sprječavanju širenja epidemije.

Bez e-Propusnice unutar Karlovačke županije, Ličko senjska još odlučuje

 Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-Propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-Propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednika Vlade ministra unutarnjih poslova Davor  Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera. U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-Propusnica se navod da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je Hini da su se svi gradovi i općine suglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-Propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.