Prijava

Vaša prijava

U padu Kiowe u Zlarinski kanal poginula dvojica pilota, kod Velike Gorice srušio se MiG-21

['Avionska nesreća']

Pad vojnog školskog aviona ZLIN, u kojem su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na redovnom obučnom letu, druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme.

Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

Prije nešto manje od šest godina, 5. kolovoza 2014. lovački zrakoplov MiG-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice.  Avionom je upravljao pilot Stanko Hrženjak koji se uspješno katapultirao. Prema riječima pilota, do pada je došlo zbog otkazivanja hidrauličnog sustava i eksplozije motora. Taj avion, oznake 121, sudjelovao je dan ranije u svečanom preletu nad Kninom povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 12 godina ranije bio je na remontu u Rumunjskoj.

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo obrane (MORH) izgubilo je dva takva zrakoplova 23. rujna 2010. na vojnoj vježbi kod Slunja. Povjerenstvo koje je istraživalo pad dvaju MIG-ova izvijestilo je u veljači 2011. da je do sudara zrakoplova došlo tijekom izvođenja borbene vježbe bojevog gađanja, uslijed niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji bili loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota.

Vojnim zrakoplovima MIG-21 koji su se toga dana srušili kod Plaškog upravljali su satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik. Obojica su bili piloti 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Nakon nesreće kod oba pilota bile su utvrđene lakše ozljede. Zrakoplovi su se nakon nesreće u zraku srušili na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdo Hum.

Iz MORH-a su tada potvrdili i da je jedna ženska osoba na tlu, približno dva kilometra od mjesta pada zrakoplova, stradala od krhotina te je bila prebačena u bolnicu gdje joj je operirana nadlaktica.

Helikopter Mi-8 srušio se u Vukovaru 9. srpnja 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.   

U službenom priopćenju tada je navedeno da su u helikopteru koji se srušio teže ozlijeđeni tada umirovljeni general, a danas ministar obrane Damir Krstičević te tri člana posade (satnik Robert Garić, natporučnik Stjepan Sabljić i nadnarednik Juraj Ruškač), dok su general pukovnik Slavko Barić, pukovnik Veljko Biško i narednik Dražen Šavorić nakon liječničkog pregleda, s lakšim ozljedama otpušteni iz vukovarske bolnice.

No, osim iz helikoptera, u toj nesreći ozlijeđeno je i troje pripadnika Oružanih snaga koji su se nalazili u blizini mjesta pada helikoptera. Brigadni general Zvonko Peternel lakše je ozlijeđen, dok su narednica Ljubica Perišić i vojnik Vjekoslav Perišić s teškim ozljedama prevezeni u bolnicu gdje su u konačnici podlegli ozljedama, kao i nadnarednik Ruškač.

Prilikom slijetanja u vojnu bazu u Divuljama 2004. srušio se helikoper Mi-8. Helikoper, kojim je upravljala satnica Antonela Marinov, srušio se s nekoliko metara visine, udario u tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada prošla je s lakšim ozljedama.