Prijava

Vaša prijava

Lokalni stožeri: U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 zaraženih, novo žarište otok Brač


U Hrvatskoj je u četvrtak je potvrđeno 2125 oboljelih od koronavirusa. Preminulo je osamdeset i šest osoba, a 1641 osoba se oporavila. 

Županijski stožeri objavljuju podatke o koronavirusu u posljednja 24 sata.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji u petak nema novozaraženih koronavirusom, a s tek dva oboljela u posljednja dva tjedna epidemiološka je situacija izrazito zadovoljavajuća, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. 

Načelnik stožera Robert Vugrin izvijestio je da u petak nema novooboljelih, a još tri osobe su ozdravile.

"Ukupan broj dosad oboljelih tako je ostao na 47 osoba, a ozdravilo je 39 osoba, odnosno 83 posto. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin još je pet osoba, a tri osobe s našega područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu“, rekao je Vugrin na konferenciji održanoj ispred trijažnoga šatora u Općoj bolnici Varaždin.

Izvijestio je kako je jedna od tri osobe na liječenju u Zagrebu srednje životne dobi, a na liječenje u Zagreb upućena je prije mjesec dana. Više nije na respiratoru i očekuje se da će biti puštena na kućno liječenje. Dvije osobe su starije životne dobi, jedna je na terapiji kisikom, a druga na respiratoru.

Ukupno je u Varaždinskoj županiji obavljeno 1740 testiranja, a 47 pozitivnih daje rezultat od samo 2,7 posto pozitivnih.

Grad Zagreb

U Zagrebu je epidemiološka povoljan jer već dva dana zaredom nema novih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite uz poziv građanima na nastavak odgovornog ponašanja.

"Epidemiološka situacija je povoljna, protekla dva dana nismo imali ni jednog novog pozitivnog bolesnika. Kroz trijažne ambulante prošlo je 95 osoba, od toga za dva su određene mjere samoizolacije, a 33 su upućena na testiranje. Nastavljamo s oprezom i postupnom reaktivacijom sustava", rekao je novinarima gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić kazala je da je u zavodu testirano 178 osoba, ukupno 8186. U Zagrebu su 472 oboljela, oporavila se jedna osoba više te je ukupna brojka oporavljenih 408.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković kaže da je broj terenskih procjena statičara oštećenih zgrada u potresu 17.908, a jučer su pregledali 233 zgrade. Vatrogasci su imali ukupno 4637 intervencija, a GSKG je do sada obavio 1432 hitne intervencije.

Provode se i radovi na sanaciji štete dimnjaka kojima prijeti urušavanje, a sanacije se izvode i na trasama tramvajskog prometa, od Zapadnog kolodvora, Republike Austrije, Hanuševe, Jagićeve, Jukićeve, Glavnog kolodvora, Kneza Mislava do Borongaja, kako bi se omogućio prijevoz građana.

Načelnik PUZ-a Marko Rašić izvijestio je da su u 24 sata ukupno utvrdili da četiri osoba krši mjeru samoizolacije, a ukupno je pod mjerom samoizolacije 2414 osoba. Također su na policijskim punktovima zatekli 21 osobu bez adekvatne propusnice.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika.

Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2160 uzoraka.

S današnjim danom hospitalizirano je 11 pozitivnih pacijenta, 10 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja i nije intubiran.

Ukupno je 559 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 nova slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 33 slučaj kršenja samoizolacije.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od trideset i četiri pacijenta, još su tri pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus, ostali su ozdravili.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije deset dana za redom nema novooboljelih, a deset je osoba više izliječeno. Do sada su ukupno izliječene 102 osobe, a četiri su preminule.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije šesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Do danas je u našoj županiji oboljelo 90 osoba, a oporavilo se njih 64. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice liječe se u KBC Split i sva tri su na respiratoru.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od čega je njih 24 kontakt s ranije oboljelima. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1667 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske je zaprimljena jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije te je provjerom utvrđeno da je bilo kršenja navedene mjere.

Međimurska županija

Međimurje je od jutros službeno Covid -19 free zona. Iz čakovečke je bolnice otpušten zadnji bolesni, u bolnici je proveo 32 dana.

Županija je imala osam slučajeva, od kojih je četvero oboljelih bilo iz jedne obitelji.

Svi su oni bili s blagim simptoma, nitko nije morao na respirator. Od prvog je slučaja, 23. ožujka prošlo točno 47 dana, tijekom kojih se, prema riječima međimurskog župana Matije Posavca, županija dobro nosila s korona krizom.

U zadnjih 24 sata u Međimurju je obavljeno 19 testiranja, ukupno njih 603 od početka krize.

Primorsko-goranska županija

Na području Grada Opatije trenutno imamo još 3 osobe pozitivne na korona virus. Jedna je osoba hospitalizirana, a dvoje u kućnoj izolaciji, od toga jedan strani državljanin. Ostali oboljeli su testirani dva puta i pušteni kući te se smatraju izliječenima. Transmisije bolesti od oboljelih u Opatiji nema. Svi su pod nadzorom i nema opasnosti od širenja zaraze, kazao je epidemiolog NZZJZ PGŽ Mario Sušanj.

On upozorava i na činjenicu da su se stanovnici Opatije posljednjih dana suviše opustili. Sušanj kaže kako se velik broj ljudi ponaša kao da najveće pandemije zarazne bolesti u posljednjih sto godina u našem gradu uopće nije bilo.

Primorsko-goranskoj županiji broj izliečenih isti je kao i jučer pa je tako trenutna situacija 49 izliječenih i još uvijek 21 pozitivna osoba.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije već deseti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 4 osobe; iz Đurmanca, Jesenja, Stubičkih Toplica i Zaboka.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 97, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 41. Dosad je testirano 2.002 uzoraka.

U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 36 osoba. U protekla 24 sata uzeto je 48 briseva, od kojih je 42 negativno, a za preostalih 6 još se čekaju rezultati.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da na području županije nakon tri tjedna imaju jednu novooboljelu osobu zaraženu koronavirusom. Radi se o importiranom slučaju koji je bio u samoizolaciji, došao je iz strane zemlje kao dio grupe radnika, njih dvadesetak.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a broj ozdravljenih popeo se na 72. Do sada je testirano 1983 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 59 uzoraka.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana samo jedna osoba koja je danas u planu otpusta.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 38. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 314 osoba, 38 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 645 osoba.

Karlovačka županija

Karlovačka županija i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, izvijestili su danas iz Stožera civilne zaštite. Jučer je testirano 28 osoba i svi pristigli nalazi su negativni.

Na kućnom liječenju još ih se nalazi četvero, u Zagrebu je jedna osoba no uskoro očekujemo informacije o otpuštanju iz bolnice.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 232 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 1, Sinja 1, Starog Grada 1, Supetra 1, Nerežišća 7, Pučišća 2, Primorskog Doca 1.

Među novozaraženim nema zdravstvenih djelatnika, a 4 osobe su iz samoizolacije. Do sada su ukupno izliječene 372 osobe na području Splitsko-dalmatinske županije.

59 osoba je hospitalizirano, 138 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije.

8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 524 slučaja zaraze koronavirusom.

Osječko-baranjska županija

Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestili su da u zadnja 24 sata imaju 6 novih oboljelih, među kojima su i dvije osobe iz Našica.

Radi se o dvije ženske osobe. Pacijentica 1948. godište upućena je na testiranje od strane obiteljskog liječnika zbog lakših respiratornih simptoma.

Druga pacijentica 1992. godište, testirana je radi protokola koji je uvela bolnica. Pacijentica je trebala na zahvat te je u sklopu prijeoperativne pripreme rađen bris na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.

Mlađa pacijentica nema nikakve simptome zaraze. 

Sveukupno sada broje 7 oboljelih pacijenata, 3 osobe s područja Koške, 1 osobu s Valpovačkog područja te 3 osobe s područja Našica.

Svi pacijenti nalaze se na kućnom liječenju te imaju lakše simptome. Ukupno je u našičkoj bolnici testirano 387 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija deseti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je  tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno u županiji je 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupno do sada imamo 28 izliječenih osoba na području županije.

U protekla 24 sata testirano je 39 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1347. U samoizolaciji na području županije nalazi se 401 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su 2 kršenja mjere samoizolacije.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, i 1 drugi zdravstveni radnik.  Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Kako su kazali na konferenciji za medije, bilo je devet zaraženih, od toga je pet osoba ozdravilo, a testirano je 717 osoba.

Istarska županija

U Istarskoj županij unutar 24 sata ispitano 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 17 uzorak brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji protekla 23 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 32 osobe i svi nalazi su negativni.

Od ukupno 10 osoba koje su od početka pandemije bile zaražene koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 9 je ozdravilo.

Na području naše županije 447 osoba je u samoizolaciji. Jučer nije evidentiran ni jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije, a policija je do sada provela 3813 kontrola provođenja mjera samoizolacije.