Prijava

Vaša prijava

Sve više detalja o akciji u kojoj je privedena i Ana Karamarko: 'Njena uloga je beznačajna'

[]

Dan nakon velike akcije USKOK-a i policije u kojoj je privedena i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko u javnost izlazi sve više detalja. 

U akciji kodnog imena "Flajš" 38 je osumnjičenih, USKOK je istražni zatvor zatražio za njih desetero, a petero ih je u bijegu.

Ana Karamarko od sinoć je na slobodi. Tužiteljstvo ju tereti da je iz svoje tvrtke Drimia na temelju fiktivnih faktura izvukla više od 400 tisuća kuna i to, po sumnjama USKOK-a, za nabavu jednog softvera i usluge poslovnog i financijskog savjetovanja koje nikad nisu napravljene. Na ispitivanju u tužiteljstvu Karamarko je sve porekla. 

Jutro poslije, njezin odvjetnik još nije uspio izvršiti uvid u spis. 

"Ja tu ne vidim ništa spektakularno, odnosno smatram da mi nećemo imati problema u budućnosti s tim postupkom", rekao je Ivo Farčić, odvjetnik Ane Karamarko.

{"RELATED":3820208}

A glavne face cijele akcije tereti se za zločinačko udruženje, utaju poreza, pranje novca. I to na način da su od 2017. do 2019. u Zagrebu, Velikoj Gorici i Splitu raznim gospodarskim malverzacijama stekli imovinsku korist od 20 milijuna kuna, a državni proračun oštetili za 11 milijuna. 

Za njih 10, među kojima je i mozak cijele operacije, zatražen je istražni zatvor. Odvjetnik prvoosumnjičenog ne otkriva je li njegov klijent iznio obranu ili se branio šutnjom.

"S obzirom da se to sve sinoć događalo, nisam vidio spis, jedino imam dokumentaciju - pouku o pravima, tek kad vidimo spis vidjet ćemo koliko je osnovano, što mu se stavlja na teret i koliko ima dokaza u spisu", rekao je Tomislav Grahovac, odvjetnik prvoosumnjičenog. 

Po sumnjama USKOK-a, Ana Karamarko, nije dio zločinačkog udruženja. Istražiteljima je u oko upala nakon snimke jednog telefonskog razgovora oko nabave softvera.

"To je predmet koji nije građen oko nje. Njena uloga je beznačajna. Sigurno je velik spis čim je 38 fizičkih osoba i još barem 9, 10 pravnih osoba, tu će biti dokumentacije", kaže Farčić.

U akciji USKOK-a i policije sudjelovalo je 150 policajaca. Osim Ane Karamarko, osumnjičena su i dvojica odvjetnika, ali i tri dimnjačara među kojima je i šef zagrebačkih, Nenad Zrinski kojeg se tereti da dimnjačarske usluge nikad nije isporučio.

Istraga USKOK-a tek počinje.