Prijava

Vaša prijava

U Zagrebu 19 pozitivnih, Bandić: 'Ja sam najvjerojatnije prohodao koronu'

[]

Nacionalni stožer civilne zaštite obratit će se u 14 sati javnosti nove podatke o koronavirusu po županijama.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Nakon 47. dana bez novooboljelih na području Požeško-slavonske županije, Stožer civilne zaštite potvrdio je dva nova slučaja, a radi se o osobama koje su doputovale iz inozemstva. Osobe su stavljene u kućnu izolaciju te se osjećaju dobro, također će tokom dana biti testirani svi kontakti tih osoba za koje se smatra da ih ima 20-ak.

Važno je spomenuti kako je do sada obavljeno ­­­­1608 testiranja. Prema uputama stručnih osoba testiraju se svi oni za koje su te stručne osobe utvrdile i smatraju da ih je potrebno testirati.

"Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba koje su u samoizolaciji te će biti testirane u idućem vremenu, a ukupno imamo 76 osoba u samoizolaciji. Također je važno napomenuti da na području grada Lipika imamo veliki broj osoba u samoizolaciji, naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan", rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s blagim simptomima koja se zarazila u Zagrebu, te o ženskoj osobi srednjih godina čiji su simptomi nešto teži i trenutno je hospitalizirana na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, a čija se epidemiološka veza još utvrđuje.

Od početka pandemije na analizu je poslano 3678 uzorka. U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 156 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je 19 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji zagrebačkkog Stožera civilne zaštite.

"U posljednja 24 sata u zavodu je testirano 447 osoba, 19 je oboljelih u Zagrebu, a za 154 osobe koje su imale bliski kontakt s oboljelima propisana je samoizolacija" rekla je voditelja

Službe za epidemiologiju nastavnog zavoda Andrija Štampar, Vanja Tešić dodajući da je 221 osoba aktivno oboljela u Zagrebu.

Rečeno je i da nema osoba koje su prekršila mjeru samoizolacije.

Kroz Domove zdravlja prošlo je 280 korisnika od čega je samoizolacija određena za njih 10, a na testiranje je upućeno 118 osoba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je navjerojatnije prohodao koronu, kao i dva posto stanovništva.

“Ne treba od korone napraviti mit. Trebamo biti odgovorni i staviti je ad acta kao gripu upalu pluća”, rekao je Bandić.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti covid-19. Od ukupno devet dijagnosticiranih osoba koje su oboljele od ove zarazne bolesti, petero su stanovnici Sisačko-moslavačke županije. Ostali pacijenti borave na području Grada Zagreba odnosno Zagrebačke županije ili drugih područja te se ne nalaze na području županije.

Kod svih pacijenata poznat je izvor zaraze i evidentirani su svi kontakti te stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući. Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije moli sve žitelje županije neka se i dalje pridržavaju preporuka i uputa Nacionalnog stožera.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji je dvoje novooboljelih od koronavirusa. Radi se o kontaktima prvooboljele osobe, studenta koji je na testu bio pozitivan u petak, javlja stožer Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji tako je sada ukupno šest oboljelih, od toga četiri u Karlovcu i dvoje u Ogulinu.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

 Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 73. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.  U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 2 osobe uzimanjem uzoraka, te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 536 osoba. 

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 70 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Već peti dan zaredom u Primorsko-goranskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, javili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Trenutno je kovidom 19 zaražena 21 osoba - njih 18 koji su oboljeli prošlog tjedna i troje koji virus nose već više od dva mjeseca.

Iako je prošlo više od 60 dana od zaraze, a osobe su bez simptoma bolesti, još nisu imale dva uzastopna negativna nalaza.

Ukupno je od početka pandemije, prema podacima koje je objavljivao Županijski stožer, u Primorsko-goranskoj županiji zaražena 91 osoba, od čega je jedna podlegla bolesti.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

 Danas se u Osječko-baranjskoj županiji sastao Stožer civilne zaštite OBŽ na kojem su izneseni podatci o broju oboljelih od koronavirusa tijekom posljednja 24 sata.  Sveukupno su testirane 144 osobe od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Riječ je o 4 osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jednoj s područja Općine Bilje. Sve su novooboljele osobe kontakti ranije oboljelih.

Trenutno je na području Osječko-baranjske županije 157 osoba aktivno na ovaj virus, od kojih je 124 s područja Đakova. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 111 osoba, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 1575 osoba. 

Policijska uprava osječko-baranjska provjeravala je kršenje samoizolacije kod 47 osoba, jedno prema dojavi, a 46 samoinicijativno i nije utvrđeno niti jedno kršenje samoizolacije. 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 30.06.2020. do 11 sati evidentirano je 158 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ- a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 136 obrađenih testova 4 osobe pozitivne su na COVID infekciju i to 1 osoba iz Splita, 1 osoba iz Imotskog i 2 osobe iz Podbablja. Novooboljela osoba iz Splita kontakt je prethodno oboljele osobe, te se nalazi u samoizolaciji. Novooboljela osoba iz Imotskog kao i obje osobe iz Podbablja nalaze se u Zagrebu, a testirani su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Epidemiološki su obrađeni u Zagrebu gdje i ostaju do svog oporavka.

243 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split i nalazi se na respiratoru

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Kninu je, u Šibensko-kninskoj županiji, potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o Kninjanki koja se vjerojatno zarazila na radnom mjestu na kojemu je u kontaktu s brojnim osobama iz inozemstva. Ovo je drugi slučaj oboljenja u posljednjih šest dana na kninskom području.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 4 osobe iz Bapske pozitivne na COVID-19.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 50, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba je hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 21 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2493. U samoizolaciji na području županije nalazi se 245 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 167.

Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je ukupno 5, od toga su 2 liječnika i 3 medicinske sestre/tehničari.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa.

Prema podacima Stožera civilne zaštite u posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba, svi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1.378 uzoraka.

Od početka pandemije Covida-19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražene, a jedan muškarac je preminuo.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije jedan je novooboljeli. Riječ je o muškarcu koji se prema procjenama epidemiologa zarazio prilikom boravka izvan naše županije. Obrađeni su svi njegovi kontakti, a u samoizolaciji je u ovome trenutku 389 ljudi. Tijekom jučerašnjeg dana  testirano je 84 uzoraka.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 52 provjere vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom su evidentirana 2 kršenja mjere.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata, svi ispitani uzorci brisa u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije su negativni na COVID-19. Nema novooboljelih.