Prijava

Vaša prijava

Na koronu pozitivna žena iz Knina, zaražene i dvije osobe s područja Zadarske županije

['koronavirus']

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nacionalni stožer ukinuo je mjeru samoizolacije za građane BiH, Srbije i Crne Gore. Žarišta su u Đakovu i Zagrebu.

Od ponoći svi građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA (uz Ujedinjenu Kraljevinu, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Andoru, Monako, San Marino i Vatikan) mogu slobodno ući u Hrvatsku bez ograničenja.

{"RELATED":3842956}

Za sve putnike i dalje vrijedi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA te tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

Svi ostali strani državljani mogu ući zbog poslovnih ili turističkih razloga (uz plaćenu rezervaciju smještaja).

Kao i svakog dana, županijski Stožeri i danas će izvijestiti o situaciji s koronavirusom po županijama. Sve možete pratiti i na našem portalu.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno pozitivne osobe s područja Dubrovnika. Preostali nalazi su negativni. Od početka pandemije na analizu je poslano 3757 uzorka.

U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 50 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11:00 sati evidentirane su 164 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o šest osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Napominju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

GRAD ZAGREB

Prema najnovijim informacijama, u Zagrebu je danas 21 pozitivan, javlja HRT

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite PGŽ, od jutros je evidentirana jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a troje je izliječenih. I kod ove nove potvrđene zaraze riječ je o „uvezenom“ slučaju. U pitanju je hrvatska državljanka koja je došla iz Srbije, po povratku je odmah stavljena u samoizolaciju i nije ostvarila kontakte s drugim osobama.  

Iz Stožera ističu kako je na našem području epidemiološka situacija pod kontrolom, nemamo aktivnih žarišta jer se u svim slučajevima radi o osobama koje su došle iz inozemstva ili drugih krajeva Hrvatske. 

Trenutno je u Primorskogoranskoj županiji 19 osoba pozitivnih na Covid 19, dok su 72 osobe ozdravile. 

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 147 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije, danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na covid infekciju.

246 osoba se nalazi u samoizolaciji.

2 osobe su hospitalizirane u KBC – u Split od kojih se jedna nalazi na respiratoru.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je 144 uzoraka od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba je s područja Đakova, tri iz Kopačeva, a po jedna iz Osijeka, Dalja i Batine. Svi su kontakti ranije oboljelih.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno su ukupno 173 osobe pozitivne na koronavirus, najviše s područja Đakova i okolice, potom Osijeka, a sada ima oboljelih i na području Baranje (ukupno 5). 

Na bolničkom praćenju u KBC Osijek nalazi se 29 pacijenata, međutim nitko nije na respiratoru niti je u težem zdravstvenom stanju. 

U samoizolaciji je ukupno 1.630 osoba, od kojih je 43 od jučer pod tom mjerom. Policija je u zadnja 24 sata obavila 109 samoinicijativnih provjera, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 74. dan zaredom nema novooboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 22 osobe od covida-19, od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 6 osoba uzimanjem uzoraka, te su rezultati testiranja negativni. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 542 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 6 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Imamo treći slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID -19 u proteklih tjedan dana na području Grada Knina. Riječ je o ženskoj osobi srednje životne dobi, a prema prvim informacijama nije povezana sa prethodno pozitivnim osobama iz Knina. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije u ŠKŽ trenutno je 79 osoba.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 45 osoba, od toga 36 osoba u Karlovcu te 9 osoba u Ogulinu. Svi testirani u Ogulinu su negativni. Dva nalaza iz uzoraka uzetih u Karlovcu pristiglo su pozitivni. Riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima ranije oboljele osobe. Obje osobe bile su u trenutku uzimanja uzoraka već u samoizolaciji, tako da s epidemiološke strane nisu morali biti dodatno utvrđivani kontakti.

Danas je zapisano 25 osoba za testiranje u Karlovcu te 2 osobe u Ogulinu.

Na bolničkom liječenju nema niti jedne osobe, a sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku.

Pod mjerama samoizolacije i dalje se nalaze 73 osobe, a u posljednja 24 sata evidentirano je jedno kršenje samoizolacije.

U Karlovačkoj županiji imamo 9 oboljelih – 6 osoba iz Karlovca, 2 iz Ogulina te jedna iz Slunja (međutim osoba se nalazi u Zagrebu gdje je i testirana, ali zbog prijavljenog prebivališta u Slunju, broji se kao oboljeli u Karlovačkoj županiji), priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

ISTRA

Istarski stožer javio je jutros da među testiranima nemaju novooboljelih.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Vukovarsko-srijemska ima još jednu zaraženu osobu.

 

ZADARSKA ŽUPANIJA

Dvije su novooboljele osobe na području Zadarske županije. Riječ je o ženi srednje životne dobi koja se zarazila izvan Zadarske županije na privatnoj zabavi te mlađem muškarcu za kojeg se utvrđuju kontakti i kretanje.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije potvrdio je u srijedu da je još osam osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je jedna na bolničkom liječenju, a svi zaraženi su kontakti dviju osoba koje su nedavno bile u  Njemačkoj.

Kako je rekao epidemiolog Ante Vitalia, 108 osoba je u samoizolaciji.

"Sve oboljeli i kontakti zaraženih osoba koji su trenutačno u samoizolaciji bit će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba nakon isteka njihove samoizolacije“, dodao je Vitalia i pozvao građane da odgode manje važne liječničke preglede.

 Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je rekao kako se dogodilo ono što se očekivalo i da se, nažalost, nije moglo izbjeći širenje virusa preko kontakata.

"Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja. Mi nikome ne možemo zabraniti nešto, ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja“, rekao je Tomašević.

Na području te županije trenutačno je deset osoba oboljelih od covida-19.