Prijava

Vaša prijava

Iza nje je teško djetinjstvo i bolest: Kristina danas roni, čisti Jadran i u finalu je za prestižnu nagradu

['nagrada', 'utrka', 'glas', 'glasanje', 'finale', 'finalisti', 'okolis', 'sos-djecje-selo', 'djevojka']

Kristina Ivanuš, 21-godišnja djevojka odrasla u SOS dječjem selu Lekenik, danas je finalistica za nagradu Herman Gmeiner Award koja se dodjeljuje uspješnoj djeci Dječjeg sela na globalnoj razini.

Kristina je sa četiri godine postala dijelom SOS Dječjeg sela Lekenik u koje je došla sa starijom sestrom. Iz tog razdoblja pamti lijepe, ali i teške trenutke, piše Vgdanas.hr.

"Imali smo jako dobre odnose međusobno, iako smo iz različitih obitelji živjeli u jednoj kući. Bilo je tu i malih svađa, a naša SOS mama nas je uvijek učila da se pomirimo i lijepo ponašamo jedni prema drugima. Dane sam provodila s prijateljicama doma, bavila se dramskom sekcijom, svirala violinu, vozila bicikl i role, penjala se po drveću. Ali u cijeloj priči bilo je ponekad i teških trenutaka", rekla je Kristina.

{"RELATED":3836220}

S 15 godina seli u SOS zajednicu mladih u Veliku Goricu, a s 18 upisuje fakultet i seli u Zagreb. Bori se za očuvanje okoliša, a pobijedila je i neurološku bolest.

"Sa šest godina je krenula moja bolest perifernih živaca. Simptomi su bili da sam često padala, imala trnce u nogama, jako sam brzo gubila snagu u nogama", izjavila je.

Sportski duh i vedar stav pomogli su joj da prebrodi sve neprilike. Intenzivno bavljenje sportom, kaže, doprinjelo je potpunom ozdravljenju do punoljetnosti. Sada se nalazi među osam finalista iz cijelog svijeta koji se bore za nagradu.

{"RELATED":3622573}

"Ponosna sam na sebe što sam uspjela ući u uži izbor među osmero djece SOS Dječjeg sela iz cijelog svijeta. Za nagradu je bilo prijavljeno 200 mladih što je stvarno puno. Ona se dodjeljuje jednom dečku i jednoj djevojci, a trenutno smo u finalu nas četiri cure i četiri dečka", poručila je Kristina.

Iako pod dijagnozom teške neurološke bolesti u djetinjstvu, Kristina se počela baviti sportom i to ronjenjem koje joj je, kako kaže, bilo njezina terapija. Danas se bavi ronjenjem u ekološke svrhe te radi kao podvodni model.

"Ronjenjem sam se počela iznenadno baviti, nisam o tome razmišljala dok jednog dana nije u našu zajednicu mladih došao Damir Zurub instruktor ronjenja iz Ronilačkog kluba “Roniti se mora”. Rekao je da će za 4 djevojke pružiti uslugu učenja ronjenja i tako sam se ja prijavila. Radim danas kao podvodni model, ali i u akcijama čišćenja podmorja. Nedavno smo očistili 5 tona smeća iz podmorja na Pelješcu kroz akciju “Think green”. Stvarno je to lijep osjećaj kad znate da možete prirodi pomoći", rekla je Kristina.

{"RELATED":3589311}

Ronjenje joj nije jedina strast kada je u pitanju sport.

"Volim sport, trenutno se bavim kick boksingom, do sad sam trenirala odbojku, nogomet, puno trčim, trudim se često trenirati. Sada kada mogu hodati trudim se iskoristi svaki dan kvalitetno", izjavila je.

Studij marketinga i komunikacija na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu plaća novcem koji sama zaradi te stipendijom.

{"RELATED":3660591}

"Ta nagrada bi mi uvelike olakšala moje studiranje jer cijeli taj svoj put plaćam sama, svojim radom i stipendijom, i jako bi mi olakšala ova nagrada jer se radi o novčanoj nagradi", poručila je Kristina za Vgdanas.hr.

Za ovu mladu, perspektivnu, upornu i uspješnu djevojku svoj glas možete dati i vi i to do 23. srpnja, a više detalja o nagradi i finalistima možete pogledati ovdje.