Prijava

Vaša prijava

Više od 80 novooboljelih, u Osijeku umrlo dvoje ljudi: Među zaraženima trogodišnje dijete i novorođenče

['koronavirus']

Lokalni stožeri objavljuju nove podatke o koronavirusu po županijama.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su na području županije potvrđena dva nova slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o ocu i novorođenčetu, članovima obitelji ranije pozitivne osobe na koronavirus koji su dobrog zdravstvenog stanja te su trenutno na liječenju u kućnoj samoizolaciji.

 Na području županije trenutno je pet aktivnih slučajeva pozitiviteta bolesti COVID-19,  a od početka epidemije ukupno su zabilježena 104  slučaja oboljenja koronavirusom.

Ovim putem Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na sve sugrađane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera te uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih za sve vrste okupljanja, posebice onih obiteljskih na kojima dolazi do bliskih kontakata jer posljednji slučajevi pokazuju da su i naši najmlađi podložni zarazi koronavirusom.

Upravo zbog toga, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije poziva sve stanovnike da se suzdrže od bliskih kontakata, nose zaštitne maske sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice te da poštuju preporučenu distancu kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje ostalih sugrađana.      

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovcu su tri novozaražene osobe; žena i njezino trogodišnjeg djeteta koji su kućni kontakati ranije oboljelih osoba i  jedna žena s nepoznatim izvorom zaraze te su oni i svi njihovi kontakti stavljeni u samoizolaciju.

U samoizolaciji je sada 179 osoba, a među njima je samo jedna osoba iz zdravstvenog sustava, stomatolog, bliski kućni kontakt s oboljelom osobom.

U Karlovačkoj županiji je od veljače 90 oboljelih osoba, od kojih je 59 aktivnih, s tim da je četvero njih na bolničkom liječenju i nitko nije priključen na respirator.

U jučer obavljenom nadzoru devet gospodarskih subjekata u Karlovcu i Dugoj Resi inspektori Civilne zaštite nisu utvrdili ozbiljnije kršenje zadanih mjera.

U Karlovcu je nadzor obavljen u tri ugostiteljska objekta, u jednoj banci, pekarnici, prodavaonici i poslovnom lokalu, a u Dugoj Resi u dvije ustanove.

MEĐUMIRSKA ŽUPANIJA

U srijedu do 11:00 sati uzeto je 48 uzorka, a svi do sada obrađeni nalazi su negativni.

U protekla 24 sata, do 11 h, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uzeo je 48 uzoraka i svi do sada obrađeni uzorci su negativni. Od 25.veljače 2020. uzeto je ukupno 1902 uzorka. 

Međimurska županija je i nadalje jedina hrvatska županija bez oboljelih od COVID 19 virusa te epidemiološka situacija može biti ocijenjena kao iznimno povoljna.

Stožer CZ Međimurske županije i dalje poziva građane na dosljedno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5445 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 298 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije jedna je nova pozitivna osoba na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobi s istočnog dijela županije koja je kontakt već ranije potvrđene pozitivne osobe. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 149, dok je broj aktivnih slučajeva 50. Trenutno su hospitalizirane 3 osobe (jedna osoba više u odnosu na prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 250 osoba (28 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

Danas je održana i redovna sjednica županijskog Stožera CZ na kojoj je razmotrena trenutna epidemiološka situacija te funkcioniranje svih zdravstvenih ustanova u postojećoj situaciji. Stožer CZ Brodsko-posavske županije danas je donio i „Odluku o izmjeni Odluke o privremenoj zabrani posjeta zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi na području Brodsko-posavske županije u cilju sprječavanja epidemije COVID-19“, a kojom se dopuštaju posjete korisnicima ustanova socijalne skrbi odnosno svim pružateljima socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi sukladno „Izmjenama i dopunama uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 17. srpnja.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Na području Sisačko- moslavačke županije, na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID- 19. Osoba je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.  I dalje molimo sve žitelje Sisačko-moslavačke županije neka se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas. 

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Radoboj), dok su 2 osobe ozdravile (Pregrada i Zagorska Sela). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebačkoj županiji zabilježen je u srijedu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a broj aktivno oboljelih trenutno je 55. 

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirana je 231 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali je i jedna osoba izliječena", stoji u priopćenju Zagrebačke županije.

Dodaju da je trenutno aktivno 55 slučajeva zaraze. Do sada je ukupno izliječeno 167 osoba, a 9 ih je preminulo.

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, a najavljeno je i da će od sutra u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" test za tri gena biti 700 kuna.

Od 15 novooboljelih, osam su kontakti ranije oboljelih, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, a dva su uvoza, iz BiH i s Kosova.

"Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu detektirano je 15 Covid pozitivnih bolesnika. Povećana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite te je kroz domove zdravlja prošlo 178 korisnika, broj samoizolacija je pet, a broj upućenih na testiranje je 56", izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare.

Također, na 'drive in' punktovima je uzeto 145 uzoraka koji su obrađeni na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Jeleč je rekao da sustav funkcionira otežano, prilagođen epidemiološkim uvjetima koji postoje.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 384 testiranja, a u samoizolaciji su ukupno 542 osobe. Istovremeno su 32 osobe više potencijalno izliječenih.

"Oni koji prošli vikend nisu pazili na svoje zdravlje su se zarazili koronavirusom", dodao je.

Šostar je rekao da će pomoću novog uređaja za testiranje koji su dobili moći testirati dvostruko više uzoraka, maksimalno 600 dnevno, u odnosu na dosadašnjih 300.

Naglasio je i da od početka epidemije koriste najbolje testove, one za tri gena, koji ne pokazuju lažno negativne nalaze. Cijena za njih će od sutra u Nastavnom zavodu biti 700 kuna umjesto dosadašnjih 1500 kuna, naglasio je Šostar.

Voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da u protekla 24 sata nije bilo kršenja odluka Nacionalnog stožer niti kršenja mjera samoizolacije.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 315 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7 osoba, iz Makarske 4 osobe, iz Sinja 1 osoba, iz Vrgorca 3 osobe te švedski držvaljanin s privremenim prebivalištem u općini Milna.

Od 16 novooboljelih osoba njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 5 osoba epidemiološki obrađuju. 

471  osoba nalaze se u samoizolaciji.

9 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split. 1 osoba se nalazi na respiratoru.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata testirano je ukupno 259 uzoraka. Šest od njih su bili pozitivni na koronavirus, a riječ je o tri osobe s područja Ispostave Osijek, jednoj s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac te još po jednoj s područja Ispostave Našice i Ispostave Beli Manastir. 

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom jučerašnjeg dana u samoizolaciju je stavila 51 novi kontakt oboljelih te se danas u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 419 osoba. 

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 39 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih se 4 nalaze na respiratoru.

Nažalost, tijekom protekla 24 sata, preminule su dvije osobe (1945. i 1946. godište) zaražene koronavirusom koje su se nalazile na bolničkom liječenju, a obje su imale i značajan komorbiditet. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava sućut obiteljima preminulih. 

Policija je provjeravala kršenje propisane mjere samoizolacije i prema dojavi i samoinicijativno. Jedina dojava koju su zaprimili pokazala se netočnom, a samoinicijativno su obišli 49 osoba. Svi su se nalazili na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je dao suglasnost za održavanje utakmice između NK Osijeka i NK Lokomotive uz nazočnost gledatelja, a koja se planira održati u Osijeku na stadionu Gradski vrt, dana 25. srpnja 2020. godine u 21:05 sati. NK Osijek dužan je prilikom organizacije utakmice pridržavati se protuepidemijskih mjera i odluka Stožera civilne zaštite RH te posebnih uputa i preporuka HZJZ o održavanju športskih natjecanja na otvorenom uz prisutnost gledateljstva od 13. lipnja 2020. godine. 

Također, Stožer civilne zaštite poziva građane na dobrovoljno davanje krvi zbog kritične razine zalihe krvi svih krvnih grupa. KBC-a Osijek opskrbljuje s krvi i krvnim pripravcima cijelu regiju istočne Hrvatske – od Virovitice do Iloka. Pozivamo Vas da se javite u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu do kraja tjedna od 7:30 do 18:30, a u subotu od 7:30 do 14:00 sati.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Četrnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega su 4 aktivna slučaja,  25 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 27 osoba uzimanjem uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 36 osoba.

POŽEŠKO-SLAVONSKA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 33 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 33 osoba. U samoizolaciji se nalazi 105 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 71 uzorak, od kojih je jedan (1) pozitivan. Ukupno je testirano 3318 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije nema novooboljelih od koronavirusa, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 105 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano pet pacijenata.

U samoizolaciji su 333 osobe, a mjera aktivnog nadzora istekla je za 4543 stanovnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Dostavljamo i ažuriranu tablicu oboljelih po jedinicama lokalne samouprave.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 1 iz Novih Jankovaca, 4 iz Ivankova, 5 iz Vinkovaca, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vrbanje i 2 iz Lovasa).

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u 12:00 sati, istaknuto je kako je do 8:00 sati Stožer zaprimio podatak o dvije novopozitivne osobe na COVID-19, no kasnije su iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije izvijestili Stožer o još 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19, čiji su nalazi pristigli kasnije, a koje su ubrojene u današnje priopćenje o broju novopozitivnih osoba na COVID-19 u županiji.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 259, od kojih su 74 osobe izliječene.

Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19.    

U protekla 24 sata testirane su 143 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 4429. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 649 osoba.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je  277 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 19 pozitivnih. 

11 osoba su iz samoizolacije, tri su uvezena slučaja, a kod tri osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.

Za dvije osobe u tijeku je epidemiološka obrada.

U mjerama samoizolacije je 294 osoba.

Izliječena je jedna osoba.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U Primorsko-goranskoj županiji su potvrđena dva nova pozitivna slučaja. Ukupan broj oporavljenih je 110. Trenutno je u toj županiji pozitivno 35 osoba.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od COVID-a 19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, uzeti su uzorci 38 osoba, čime je broj testiranih, na području VPŽ, od početka epidemije narastao na 1.892. U samoizolaciji je ukupno 68 osoba, uključujući i zaražene. Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 25 osoba je zaraženo korona virusom. Od toga, četrnaest ih je trenutno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

 Jedna nova osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije pozitivna je na COVID-19. Pozitivna osoba testirala se na koronavirus u Zagrebu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su četiri aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Trenutačno se u samoizolaciji nalazi 38 osoba.