Prijava

Vaša prijava

Bauk o stranačkom kolegi Grgiću: 'Uvijek glasamo za skidanje imuniteta kada to traži DORH'

['policija', 'sabor', 'istraga', 'janaf', 'tomislav-tomasevic', 'uhicenja', 'mozemo']

U policijskoj akciji, o kojoj je prvi izvijestio RTL, koja je počela u četvrtak ujutro osumnjičeno je više osoba među kojima, kako se neslužbeno doznaje, su predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević te velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Nižu se reakcije na te informacije.

{"RELATED":3887626}

Bauk: Uvijek glasamo za skidanje imuniteta kada to traži DORH

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak nije mogao komentirati aferu Janaf u kojoj se kao jedan od aktera navodi i njihov zastupnik Vinko Grgić jer još uvijek nemaju dovoljno informacija, no, najavio je da uvijek glasaju za skidanje imuniteta kada to traži DORH.

“SDP podržava rad neovisnih pravosudnih tijela. Ako ih kritiziramo, to radimo zato da budu još bolja i neovisnija, a s obzirom na to da o ovom slučaju nemamo dovoljno informacija da bismo doveli u pitanje njihov rad, ne mogu dodatno komentirati to što se stavlja na teret i Draganu Kovačeviću i Draženu Barišiću i Vinku Grgiću”, komentirao je Bauk aferu povezanu s Janafom.

Više ću moći reći kada vidim za što se konkretno tereti naš zastupnik, najavio je, dodavši da su uvijek glasali za skidanje imuniteta po zahtjevu DORH-a.

Upitan može li najnovija situacija sa zastupnikom HDZ-a Barišićem ugroziti stabilnost vladajuće većine, ocijenio je da je bilo puno većih prekršitelja zakona koji su održavali stabilnost parlamentarne većine nego što je to Barišić, barem po ovome što piše u medijima.

Ako bi iz nekog razloga DORH tražio lišavanje slobode, onda bi vladajuća većina bila u problemu jer ne bi imala dovoljno zastupnika, a mogla bi ga zamijeniti samo ako bi stavio mandat u mirovanje, ali to može samo uz njegov pristanak, pojasnio je.

Na pitanje može li Grgić očekivati sankcije unutar stranke pokaže li se postojanje sumnje u počinjenje nekog kaznenog djela, Bauk je rekao da po njihovu Statutu postoji mogućnost da član sam zamrzne svoje funkcije dok traje postupak, ali treba vidjeti o čemu je riječ.

Nisu baš svi istražni dokumenti DORH-a i USKOK-a bili čvrsti kao stijena, bilo je i stvari ‘s rupama’ koje su poslije na sudu pale, ali više ću moći reći kada vidim o čemu se radi, poručio je.

Kazao je da ne zna je li Grgić član izbornog tima Peđe Grbina, a hoće li ovaj slučaj imati posljedice na rezultate izbora, odlučit će članovi SDP-a na izborima 26. rujna.

Tomašević: I da se idućih godinu dana svaki dan uhiti desetak korumpiranih ne bismo i dalje bili ni blizu gotovi

''Da se sljedećih godinu dana svaki dan uhiti desetak korumpiranih lokalnih šerifa i direktora javnih poduzeća i dalje ne bi bili ni blizu gotovi ............ ''Ogorčen, zasićen, još jedan uhapšen, valjda već deseti, nitko se ne čudi", komentirao je najnovija uhićenja saborski zastupnik platforme Možemo Tomislav Tomašević.

 

Članica Radničke fronte Katarina Peović napisala je na svojem Twitteru: ''Dragan Kovačević jedan od najgovorljivijih zastupnika privatizacije hrvatskog mirovinskog sustava uhićen je pod optužbom primanja mita od cca 2 mil. kn zbog namještanja posla od 40 mil. kn za vlasnika privatne tvrtke. U čiju korist politička elita zagovara „slobodno tržište”?''.

 

 

 

Dretar: Bit će to zanimljivo pratiti

Oglasio se u sabornici i Davor Dretar, saborski zastupnik Demokratskog pokreta (DP) kazavši: ''Upravo smo dobili informaciju da je policija uhitila gradonačelnika Velike Gorice, nešto što je povezano s Janafom, pa vjerujem da će to biti zanimljivo pratiti u sljedećim danima''.

{"RELATED":3887708}

Škoro: Meni se čini da u HDZ-u imaju novog direktora Janafa

Novinarima je u Saboru sve komentirao i predsjednik DP-a Miroslav Škoro: ''Meni se čini da u HDZ-u imaju novog direktora Janafa pa je stari uhićen. Vjerojatno se nakon ovih uhićenja neće dogoditi ništa. Kovačević će se vjerojatno za nekoliko godina pojaviti kao kandidat za nekog gradonačelnika ili saborskog zastupnika, to je praksa u Hrvatskoj''.

''Mislim da je cjelokupna hrvatska javnost svjesna da su mnogo veće zvjerke doživjele ovakav dan i javnost i ja smo svjedoci da se nije dogodilo ništa. Znate i sami koliko godina je potrebno da se riješi jedna ostavinska rasprava, a kamoli što drugo", kazao je Škoro.

Hrebak: Korupcija ne bira stranke, institucije rade svoj posao

Na uhićenja se osvrnuo i Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a: "Korupcija u Hrvatskoj ne bira stranke, nego imena i prezimena. Spominju se imena pripadnika tri političke stranke u Hrvatskoj. To dovoljno govori o tome da institucije rade svoj posao".

{"RELATED":3887776}

Mrak Taritaš: Na kraju svjetla pozornice se ugase, a procesi traju godinama

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Traritaš kazala je da ima premalo informacija u ovom trenutku, ali smatra da je riječ o predstavi: ''Akcije smo vidjeli i ranije - svi sve pratimo, a na kraju svjetla pozornice se ugase, procesi traju godinama. Jedan je od primjera Bandić. Agrokor - kažu da će proces trajati desetak godina. Voljela bih vidjeti barem jedan slučaj koji je riješen do kraja. Rješenje je reforma pravosuđa, interes građana je da se stvar dovede do kraja''.

Oglasio se i mostovac Nikola Grmoja koji je sažeo: ''Uhićenja u JANAF-u pokazuju kolika je za Hrvatsku stvarna cijena političke trgovine HDZ-a i HNS-a.''