Prijava

Vaša prijava

USKOK o aferi Janaf: 'Zatražili smo od Sabora skidanje imuniteta dvojici zastupnika. Akcija još traje'

['novosti', 'novosti hrvatska', 'novosti svijet', 'svijet', 'hrvatska', 'vijesti', 'vijesti hrvatska', 'vijesti svijet']

Javno poduzeće Janaf u četvrtak je pretraživao policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a potvrdili su to i iz Janafa priopćenjem za javnost:

"U Janafu d.d. trenutno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti".

Ocijelom slučaju je u poslijepodnevnim satima USKOK objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

''U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

{"RELATED":3887626}

Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

{"RELATED":3887762}

S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog trgovačkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje.''

Iako u USKOK-u nisu naveli imena, u medijima se već ranije pojavila informacija kako su na meti policije i USKOK-a i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a. Radi se o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću  i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću

Osim Grgića i Barišića, osumnjičen je i Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa.