Prijava

Vaša prijava

Nasilje u obitelji poraslo za 40 posto: 'Gotovo sva komunikacija sa žrtvama bila je putem telefona'

['hrvatska', 'nasilje', 'bolest', 'obiteljsko-nasilje', 'virus', 'koronavirus']

Broj prijava za kazneno djelo nasilja u obitelji u Hrvatskoj ove je godine porastao 40 posto, a sustav podrške žrtvama prilagođen je epidemiološkim mjerama, istaknuto je u četvrtak na konferenciji o dostupnosti podrške žrtvama nasilja i svjedocima u vrijeme pandemije koronavirusa.

Sigurne kuće vrlo ranjive za koronavirus

U odnosu na prošlu godinu, manji je ukupni broj prijava kaznenih djela, ali je broj prijava za nasilje u obitelji porastao 40 posto, istaknula je Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji koja je okupila različite dionike sustava podrške žrtvama.

Konferenciju "Izazovi u sustavu podrške u vrijeme pandemije virusa Covid-19'' održala je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, a okupila je stručnjake iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te organizacija civilnog društva. 

{"RELATED":3884672}

Voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave Nikica Hamer Vidmar istaknula je kako se gotovo sva komunikacija sa žrtvama i svjedocima odvijala telefonskim putem te naglasila poteškoće da se na taj način pruži emocionalna podrška.

Estera Bašić iz Doma Duga Zagreb upozorila je na niz izazova u radu sigurnih kuća u vrijeme pandemije u nastojanju da omoguće siguran smještaj novim korisnicama, ali i da zaštite zdravlje postojećih. Bašić je posebno naglasila manjak jasnih i aktualnih uputa nadležnog ministarstva za rad sigurnih kuća zaključivši kako su trenutno iznimno ranjive za ulazak virusa jer su na snazi upute donesene u vrijeme mnogo povoljnije epidemiološke situacije. 

Besplatna linija

Jasna Zoretić Rendulić, sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave, dotaknula se promjena na Općinskom kaznenom sudu koje su, velikim dijelom, nastale i uslijed potresa u Zagrebu. Sutkinja Zoretić Rendulić posebno je istaknula prednost postojanja Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima te apelirala na Ministarstvo pravosuđa i uprave da i Općinski kazneni sud uskoro dobije svoj odjel.

Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima u Ženskog sobi, istaknula je fleksibilnost organizacija civilnog društva u odnosu na institucije, posebno pohvalivši sve udruge sudionice Mreže na učinkovitoj prilagodbi i neprestanom radu, čak i u vrijeme lockdowna. 

{"RELATED":3766881}

Nakon kraće rasprave, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan, je zatvorila konferenciju zaključivši kako su vidljive brojne promjene koje je sustav podrške implementirao kako bi žrtvama bio dostupan i u proteklom razdoblju istaknuvši organizacije civilnog društva kao ipak nešto fleksibilnije u implementaciji promjena i kreativnih rješenja u odnosu na institucije. 

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja pruža podršku svima u potrebi na besplatnoj i anonimnoj liniji;116 006 svakim danom od osam ujutro do 20 navečer. Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja u sedam je godina rada zaprimio više od 9700 poziva građana.